Raymond Rewind: 'Nooit meer drinken'
'Een zeer sterke elpee, met zoveel lichtpunten dat je er een volwassen luster mee kan uitsparen. Ruig geweld en beheerste emotie wisselen elkaar af als Russen in een estafette, en je waadt door korenvelden van kwaliteit': zo omschreef Guy Mortier destijds in zijn recensie 'Nooit Meer Drinken', de definitieve doorbraakplaat van Raymond van het Groenewoud.
En of Mortier destijds gelijk had met zoveel lof: 'Meisjes', 'Zjoske' en 'Crazy Pub' groeiden uit tot klassieke singles, 'Nooit Meer Drinken' en 'Danielle' zijn minstens even goed, het ironische 'Italianen' vinden wij nog steeds zéér geestig ('Vertrouw geen Italianen / Ze knoeien met conserven / Ze steken er van alles in / Ze lullen van amore / Maar laat ze ouwehoeren / Een Italiaan is ons te min') en 'Winterochtend' is een geweldig Lou Reed-nummer, maar dan geschreven door Raymond. En o ja: de hoes was van Kamagurka.
Klasse alom, dus, en een Goed Idee van de AB om RvhG te vragen voor een Rewind-concert. Ook een Rewind-interview, dan maar?
Lees Guy Mortiers review van 'Nooit meer drinken' uit 1977
HUMO Is 'Nooit meer drinken' een boodschap? Een vrome wens? Een bevel?
Raymond (in 1978, tegen Wilfried Hendrickx) «Het was gewoon de bestklinkende van alle songtitels. Het is zeker géén synthese-lied, al heb ik wel iets tegen de zuipcultus. Nu ja, we moeten ermee leven dat de meesten pas op gang komen wanneer ze zoveel binnen hebben.»
HUMO Jij niet?
Raymond «Niet noodzakelijk. En zeker niet om bijvoorbeeld knelpunten uit te praten. Dan zie ik -en dat is gemeen- met leedvermaak hoe de andere zich eerst moet volzuipen, terwijl ik heel koppig nuchter blijf. Om zeker het laatste woord te hebben, natuurlijk. De nevel is wel goed om los te komen, om voor sfeer te zorgen. maar als 't op afmaken aankomt, hou ik zelfcontrole. Dan wil ik niet over de vloer gaan als een dronken dweil.»
HUMO Heb je je laatste lief verloren aan een Italiaan of moeten kosten van teveel chianti dat je dat 'Italianen'-lied geschreven hebt?
Raymond «Het beginpunt was dat ik een lied wilde schrijven met zo'n goedkope jukebox-baslijn, zo van bom, bom-bom. Een lied met flink wat melodie ook, want de meeste mensen hier kunnen niet leven zónder - ritme is hen nog altijd niet in het bloed ingespoten. Ik ben daarrond beginnen te zwabberen tot ik voelde dat het Italiaans ging klinken, zo'n 'Gondel in Venetië'-toestand. En toen dacht in aan die studioboy die mij ooit verteld had dat alle grote hits eigenlijk van de Italianen komen. Vandaar de eerste woorden: 'Italianen hebben zin voor melodie'. En de rest hebben Jean Blaute en ik er zomaar tegenaan gegooid, door om beurt te zoeken naar eigenschappen die de brave burger als Typisch Italiaans aanziet: de branie van de Latin Lover. Leren schoenen. Amore. Dat soort gezwier. We hebben ons kostelijk geamuseerd, zonder er eigenlijk verder bij na te denken.»
HUMO Tot de eerste telefoontjes kwamen.
Raymond «Ik had een man aan de lijn die me in al zijn domheid zei: 'Er zijn 49 miljoen Italianen. Je gaat toch niet denken dat die allemaal achter blondjes aanzitten?' Je moet de ironie er met kilo's opleggen vooraleer de mensen het werkelijk snappen.»
***
HUMO 'Zjoske' en 'Danielle' zijn namen van vrouwen die in je leven een rol hebben gespeeld, en het lijken definitieve liefdesliedjes. Wordt dat niet gênant als zo'n liefde achteraf toch broos blijkt te zijn?
Raymond (in 1978, tegen Guy Mortier en Marc Didden) «'Zjoske' is geenszins het definitieve lied over Zjoske. Het bestond al voor ik daar de naam Zjoske invulde. 'Danielle' gaat wel over Danielle, ja. Zo'n lied schrijf je onder invloed van de heftige emotie die je pakt als je op iemand verliefd wordt. Als zoiets je overkomt, mag je dat niet weggooien. Je mag niet bang zijn jezelf bloot te geven.»
***
HUMO 'Ze komen zelden klaar', zing je in 'Meisjes'. Is dat het resultaat van een eigen statistisch onderzoek?
Raymond (in 1977, tegen Guy Mortier) «Bwa, als ik spontaan iets noteer, komt dat meestal wel uit de eigen leefwereld, zou je kunnen zeggen... Maar daar komt bij dat ik in Avenue een artikel gelezen had nopens Het Orgasme Bij De Vrouw, en daar stond in dat een bijzonder hoog percentage vrouwen inderdaad nooit of heel zelden klaarkomt. Sindsdien vind ik de natuur niet meer serieus: zoiets doe je namelijk niémand aan.»
HUMO 'Meisjes' is een hit. Ben je nu rijk?
Raymond «En of. Het zit er zelfs dik in dat ik binnenkort een fiets kan kopen.»
(godb)
>> Lees Guy Mortiers review van 'Nooit meer drinken' uit 1977
Raymond speelt 'Nooit Meer Drinken'
AB, 26 september
Info & tickets: www.abconcerts.be