Reality: Airplane Repo

Sire, er zijn geen rijken meer. Het bewijs krijgt u vanavond in ‘Airplane Repo’, een documentairereeks op Discovery Channel waarin de dagelijkse lotgevallen van Ken Cage gevolgd worden.

Cage (rechts op de foto) staat aan het hoofd van een bedrijfje dat zich erop toegelegd heeft het speelgoed van wanbetalers met grootheidswaanzin in beslag te nemen. Zo komt het dat de man in opdracht van de bank weleens een vliegtuig of een luxejacht gaat inladen, steevast tot zichtbaar ongenoegen van de eigenaars – hoe zou u zelf zijn?

HUMO Je zou denken vliegtuigen gekocht worden door net dat soort mensen dat geen moeite heeft om die ook te betalen.

Ken Cage «Dat zou je denken, ja, maar in erg veel gevallen zie je dat de lui die zulke dingen kopen gewoon de schijn proberen hoog te houden. Ze lijken alleen maar rijk – je zou kunnen zeggen dat hun rijkdom in erg veel gevallen op krediet is gekocht. En dan komen ze vroeg of laat in de problemen en moeten wij hen een bezoekje gaan brengen.»

HUMO Gaan de zaken goed?

Cage «Van 2007 tot 2012 deden we gouden zaken, maar daarna viel het een beetje stil: het ging weer beter met de economie én de banken dachten na de crisis twee keer na voor ze een lening verstrekten aan mensen die een vliegtuig of een boot wilden kopen. Maar nu beginnen de zaken weer op te pikken. Dat is dan wel goed nieuws voor ons, maar voor de doorsnee mens is dat niet iets om vrolijk van te worden. Ik zie ons namelijk een beetje als de kanarie in de koolmijn: als er problemen zitten aan te komen met de economie, zijn het niet de beurzen of de banken die dat het eerste doorhebben. Dat zijn wij.»

HUMO In de reeks zien we jullie vaak gewaagde ontsnappingen ondernemen. Het valt niet altijd mee om een vliegtuig heelhuids weg te krijgen bij een slechtgeluimde wanbetaler.

Cage «Het is een gevaarlijk beroep, dat klopt. Elk jaar sterven er repossessors tijdens het uitoefenen van hun job. Ik ben ook al talloze keren achternagezeten, beschoten en beschimpt. Geloof me, het laatste wat je wilt is tijdens je werk verrast worden door een boze eigenaar. We proberen zo vaak mogelijk om die te ontlopen, maar soms heb je nu eenmaal geen keuze. Het belangrijkste dat je kan doen om risico’s te vermijden, is plannen.»

'Ik neem nog liever honderd Boeings in beslag dan dat ik nog één keer een racepaard ga ophalen' Ken Cage

HUMO Hoe legaal is dat allemaal, inbreken in een hangar en wegvliegen met iemands vliegtuig?

Cage «Correctie: inbreken doen we niet, niet in een garage en niet in een hangar. Inbreken in een vliegtuig wel, maar alleen als de deur van de hangar openstaat – in dat geval mag ik er volgens de wet wél binnenwandelen. Vaak is het probleem dus gewoon op te lossen door aan iemand te vragen de deur voor je te openen. Dat lukt trouwens opvallend beter sinds we op televisie te zien zijn.»

HUMO Wat is het duurste speelgoed waar je zo al mee weggescheurd bent?

Cage «Dat waren drie vliegtuigen van dezelfde schuldenaar: Boeing 727’s, die elk zo’n twintig miljoen dollar waard waren. Begin maar te tellen. Maar het interessántste dat we al in beslag genomen hebben, was een racepaard. Man, ik neem nog liever honderd Boeings in beslag dan dat ik nog één keer een racepaard ga ophalen. ‘Als dat beest nu maar niet bezwijkt onder de stress,’ was het enige waaraan ik kon denken.»

HUMO Op het internet doen geruchten de ronde dat niet alles wat in ‘Airplane Repo’ te zien is even echt zou zijn. Iets van aan?

Cage «Laat me dit zeggen: alles wat je in de reeks ziet is ofwel écht op dat moment voor de camera gebeurd, of het is ooit echt gebeurd.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234