null Beeld

Reality: Boer zkt. vrouw

In conclaaf met de Boerenbond en de KVLV heeft vtm beslist: Dina Tersago mag nog een jaartje doorgaan met het koppelen van landbouwers. Vanavond stelt ze alvast een nieuwe lading (de vijfde alweer) zoekende boeren voor, waarna het brievenschrijven een aanvang mag nemen.

Frederick Vandromme

HUMO Krijgen we voor het vijfde seizoen een nieuwe invalshoek?

'Leve het rollenpatroon!'

Dina Tersago «We hebben er natuurlijk veel over gepraat, want als je een programma lang loopt, is het vitaal er kritisch naar te blijven kijken. Alleen zijn we tot de conclusie gekomen dat het format op zich heel sterk is: we moeten het hebben van de boer pur sang. We willen er niet te veel speciallekes insteken, want voor je het weet komt er een rariteitenkabinet van.

»We proberen natuurlijk wel te variëren. Tegenover vorig jaar ligt de leeftijd bijvoorbeeld iets hoger. Toen waren het allemaal vrij jonge boeren, nu hebben we er ook één van 56. De iets oudere mannen hebben toch andere dingen te vertellen: ze hebben al relaties gehad of zijn ondertussen misschien al gescheiden - ze hebben met andere woorden al iets meegemaakt. En ook de sectoren willen we zo verscheiden mogelijk houden: we hebben dit jaar bijvoorbeeld een bijenboer. Je kan het een imker noemen, maar het blijft een boer: zoals een ander voortdurend tussen de koeien staat, bevindt hij zich voortdurend tussen een iets kleiner soort beestjes.»

HUMO Heb je er iets van bijgeleerd?


Tersago «Ja! Ik heb ontdekt wat koninginnenbrij is! Die wordt door de bijen aangemaakt om de larven en de koningin mee te voeden. Een bom van vitaminen - B1, B2, B3, mineralen, proteïnen - en verschrikkelijk gezond: niet alleen voor de bijen, maar ook voor de mens.

»Ik heb me er natuurlijk meteen een potje van aangeschaft, maar de boer zei: 'Ge moet wel zien dat ge daarmee niet overdrijft. Het is nogal opwekkend.' Opwekkend? 'Welja, hier in het dorp woont een bejaarde man: die komt dat goedje met potten tegelijk halen, en volgens mij eet die dat met soeplepels.' Blijkt dat een soort van natuurlijke viagra te zijn. Weg met de Spaanse vlieg, lang leve de Belgische bij! (lacht) Waarna hij er nog aan toevoegde dat Eddy Merckx daar al zijn koersen mee heeft gewonnen - koninginnenbrij is dus misschien een van de redenen waarom Merckx zo rap kon fietsen.»

HUMO Wat betreft die verscheidenheid: ik kan me niet herinneren dat ik ooit homoboeren in het programma heb zien opduiken.


Tersago «Wel, we hébben daar inderdaad ooit rondvraag naar gedaan, om te zien of dat bestaat. Enfin, uiteráárd zal dat ook in boerenmilieus bestaan, maar als antwoord op onze vraag weerklonk toch vooral een oorverdovende stilte. Dus ofwel hebben alle homoboeren al een partner, ofwel hebben ze er toch nog moeite mee om ervoor uit te komen. Ze melden zich in elk geval niet aan voor 'Boer zkt. vrouw'.»

HUMO Heb je het zelf niet zo onderhand gezien in de agrarische sector? Zijn er geen andere beroepsgroepen die het moeilijk hebben om aan een vrouw te geraken?


Tersago «Hoe dikwijls ik dié vraag al niet gekregen heb: 'Zeg Dina, zoudt ge ook eens niet 'Bakker zkt. vrouw' kunnen doen? Wij bakkers hebben toch ook de meest onmogelijke uren, en onze vrouwen moeten toch ook behoorlijk flexibel zijn?' En 'Vrachtwagenchauffeur zkt. vrouw' heb ik ook al horen vallen. Allemaal goede ideeën, maar ik ga het voorlopig toch nog even bij boeren houden: daar heb ik mijn handen nog meer dan vol mee.»

HUMO Heeft de ontluikende romance tussen boer Olivier en boerin Marie-Harry van vorig jaar jullie niet op ideeën gebracht? Uiteindelijk weet niemand zo goed wat een boer wil, als een ándere boer.


Tersago «Maar nu raak je de kern: uit die gedachte is het hele programma net ontstaan. Het is net omdát er niet zoveel boerendochters meer zijn dat de boeren hun vrouwen elders moeten zoeken. Al die vrouwen uit boerengezinnen zijn geëmancipeerd: ze gaan studeren, slaan hun vleugels uit en zijn weg. Olivier heeft heel veel geluk gehad dat hij nog een boerinneke gevonden heeft, de anderen zoeken - bij gebrek daaraan - dan maar iemand die toch ook begrip heeft voor hun werk, en misschien af en toe wil meewerken.»

HUMO Kortom: het is allemaal de schuld van de vrouwenemancipatie!


Tersago (Lacht) «Welja! We hebben als vrouw de laatste decennia veel rechten verworven, maar pas op: vroeger was het niet altijd slechter. Het is toch soms mooi om te zien hoe sommige vrouwen hun eigen ambities aan de kant schuiven om hun man en gezin bij te staan? En die zijn daarom niet minder gelukkig, hè.

»Soms denk ik dat we allemaal weleens terug verlangen naar het klassieke rollenpatroon. Omdat dat rustgevend kan zijn; de man weet waar hij aan toe is, de vrouw weet waar ze aan toe is. Zelf hebben Wim en ik op dit moment allebei onze eigen job: leuk, maar het heeft wel tot gevolg dat ons leven bij momenten heel hectisch is. Terwijl ik het soms heel fijn kan vinden om voor mijn man te zorgen, de was en de plas te doen, en te weten dat het hele huishouden in orde is. Soms ben ik heel graag gewoon het vrouwtje thuis.»

HUMO Je leest overal dat de meeste landbouwers blij zijn met de positieve manier waarop 'Boer zkt. vrouw' hun sector in beeld brengt. Maar hoor je echt nóóit eens een tegengeluid?


Tersago «Eigenlijk niet. Overal waar ik kom, krijg ik positieve reacties. Een tijdje terug was ik op de Nacht van de Varkenshouders - een soort Nacht van Exclusief, maar dan voor boeren (lachje) - en daar werd dus echt de rode loper voor me uitgerold. De minst positieve commentaar die ik op het programma gehoord heb, was: 'Zeg, bij die ene boer waren de stallen toch precies nogal vuil. Bij mij is het véél properder, zulle.' (lacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234