null Beeld

Reality: Catfish: The TV Show

Alwéér een realityserie op MTV? Yep, al is ‘Catfish’ een speciaal geval: de reeks is gebaseerd op de gelijknamige, uiterst succesvolle documentaire uit 2010 waarin de jonge New Yorkse fotograaf Nev Schulman met een cameraploeg in zijn zog afreist naar het negentienjarige model uit Michigan met wie hij al maanden intensief aan het chatten is, en – verrrrássing! – plots oog in oog komt te staan met een oudere moeder van drie kinderen.

Noud Jansen

In ‘Catfish’-de-serie volgen diezelfde Nev Schulman en zijn maat Max Joseph elke aflevering een simpele ziel (m/v) die min of meer hetzelfde lot beschoren is.

Nev Schulman «De documentaire was zo’n succes dat ik duizenden mails kreeg van mensen die net als ik verzeild waren geraakt in een onlinerelatie met iemand die ze nog nooit hadden ontmoet. In veel van die mails werd de vraag gesteld of ik in hun plaats niet eens wilde uitpluizen of hun chatpartner wel degelijk de persoon was die hij of zij beweerde te zijn. Zo ben ik op het idee gekomen om van ‘Catfish’ een serie te maken.»

Max Joseph «In de serie gaan Nev en ik eerst na of er voldoende aanwijzingen zijn dat de chatpartner in kwestie wel degelijk een catfish is (iemand die zich anders voordoet dan hij is, red.). Als we bijvoorbeeld vaststellen dat het architectenbureau waar een geweldig knappe stud van tweeëntwintig beweert te werken niet bestaat, dan gaan bij ons de alarmbellen rinkelen. Vervolgens proberen we een ontmoeting op touw te zetten tussen hem en het meisje dat met hem een chatrelatie heeft.»

HUMO Waarop steevast blijkt dat de geweldig knappe stud van tweeëntwintig eigenlijk een uitgezakte huisvrouw van zevenenveertig is, die uit verveling een resem goedgelovige bakvissen aan het lijntje houdt.

Max (lacht) «Niet zelden is dat het geval, ja.»

HUMO Stel – stél! – dat ik morgen de Ware Liefde besluit te zoeken via het internet. Hoe herken ik tijdens het chatten dan een catfish?

Max «Google het meisje met wie je aan het chatten bent, en kijk eens naar haar Twitter- en Facebook-account. Stel bijvoorbeeld dat ze op al haar foto’s alléén staat, dan is de kans aanzienlijk dat die foto’s van het profiel van iemand anders zijn geplukt. En als ze wél met vrienden op een foto staat maar die vriendenzijn niet getagd, begin je dan ook al maar ongerust te maken.»

Nev «Als het een knap meisje is met wie je aan het chatten bent – althans: op de foto’s staat er een knap meisje – maar ze heeft minder dan honderd Facebook-vrienden, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat je met een catfish te maken hebt. Knappe meisjes hebben méér dan honderd Facebook-vrienden.»

Max «Wees ook op je hoede als ze zegt dat ze een model is: opvallend veel catfishes claimen model te zijn. Stel jezelf de vraag: waarom zou een model naar liefde moeten zoeken via het internet?»

Nev «En als ze altijd wel een excuus vindt om zich onder een videochat of een ontmoeting uit te wurmen, dan kun je er donder op zeggen dat je een catfish aan de haak hebt geslagen. Eén keer kan nog, uiteraard. Maar als het drie keer op een rij gebeurt, then something smells fishy.»

Max «Something smells catfishy , om precies te zijn.»

Trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234