null Beeld

Reality: Combat Dealers

Vanavond gaat op Discovery Channel het tweede seizoen in van ‘Combat Dealers’, een realityprogramma over een Britse ex-paratroeper die fortuin vergaarde – en nog steeds vergaart – als handelaar in militair materieel uit de Tweede Wereldoorlog. Bruce Crompton is de naam, en ondanks zijn deftige pochet en op maat gemaakte dure roze broek praat hij als een Londense dokwerker.

Noud Jansen

Bruce Crompton «Ik ben ooit begonnen als een eenvoudige verzamelaar van WO II-parafernalia: helmen, baretten, gasmaskers, dat soort dingen. Een business is het pas geworden toen ik naar het buitenland begon te reizen om rechtstreeks van het leger te kopen. Het probleem was namelijk dat ze bij het leger enkel in bulk verkochten: wilde ik bijvoorbeeld een Willys Jeep hebben – hét voertuig van de Amerikaanse strijdkrachten uit de Tweede Wereldoorlog – dan moest ik er gelijk vijf aanschaffen. Dus wat deed ik? Ik parkeerde de mooiste jeep in mijn hangar – die had ik inmiddels laten bouwen om mijn collectie in onder te brengen – en probeerde de overige vier te verpatsen. Dat handeltje bracht me op den duur genoeg op om twee automecaniciens in dienst te nemen en gehavende voertuigen te beginnen restaureren. Ik ben toen vooral intensief beginnen speuren naar Duitse voertuigen, omdat die veruit het meeste opbrachten. Amerikaanse voertuigen zijn altijd heel makkelijk te vinden geweest, omdat de Amerikanen destijds het Nederlandse, het Belgische en het Franse leger voorzagen van honderdduizenden Willys Jeeps en Dodges. Maar Duitsland heeft zoals je weet de oorlog verloren, dus het Duitse rollend materieel is na de oorlog bijna volledig vernietigd. De Duitse voertuigen uit de Slag om de Ardennen werden bijvoorbeeld naar Luik verscheept, waar ze versmolten werden. Het is bijgevolg een uitermate lucratieve aangelegenheid om in één of andere Franse boerenschuur een half vergane Schwimmwagen of een roestig Duits halfrupsvoertuig te vinden, het voor een goeie prijs over te kopen en het te restaureren. Om je een idee te geven: een werkend Amerikaans halfrupsvoertuig kun je op dit moment kopen voor zo’n 38.000 euro. Het Duitse equivalent kost je 350.000 euro.»

'Het gaat me niet om het geld, wel om het in ere houden van een stuk geschiedenis'

HUMO Wie zijn uw klanten?

Crompton «Ik heb klanten in de hele wereld. In het algemeen, althans voor de grote items, zijn het mannen van middelbare leeftijd die goed of heel goed geboerd hebben, en die graag een Duitse tank zouden hebben om er wat in hun tuin mee rond te rijden. De kleinere items – uniformen, gasmaskers en zo meer – worden doorgaans gekocht door mensen met een passie voor geschiedenis. Let wel: de man die 30 euro betaalt voor een badge voor zijn zoontje, vind ik even belangrijk als de man die 300.000 euro betaalt voor een tank. Want het kan misschien onoprecht klinken, maar het belangrijkste voor mij is niet het geld dat het me opbrengt, maar het bewaren en het zo zorgvuldig mogelijk in ere houden van een stuk geschiedenis.

»Je weet misschien dat ik al verscheidene keren voertuigen heb geleverd voor films, onder meer voor ‘Captain Corelli’s Mandolin’ met Nicholas Cage en onlangs nog voor ‘Fury’ met Brad Pitt. Jaren geleden heb ik ook alle rollend materieel geleverd voor ‘Saving Private Ryan’ met Tom Hanks, en net als alle andere keren stond ik erop om op de set aanwezig te zijn. Op een gegeven moment vroeg Spielberg aan een rekwisiteur om één bepaalde tank met benzine te overgieten en in brand te steken. Toen ben ik toch even tussenbeide moeten komen: ‘Excuseer, mijn tanks worden níét in brand gestoken.’ Ja kijk, het is niet omdat je Steven Spielberg heet, dat je jezelf alles kunt permitteren, hè?»


Bekijk een fragment uit 'Combat Dealers':

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234