null Beeld

Reality: De Beautyschool

Altijd al willen weten hoe u die vervelende cellulitis te lijf kunt gaan? Uw oranje uitslaande fond de teint heeft u één keer te veel een mal figuur doen slaan? En u trekt nog liever een zak over uw kop dan dat u nóg eens betrapt wordt met klonterige mascara of een foute kleur oogschaduw?

Sanne De Lee

Dan moet u vanavond afstemmen op VijfTV, voor aflevering één van het gloednieuwe 'De beautyschool', educatief verantwoorde reality-tv die zich afspeelt op de Antwerpse schoonheidsschool Denise Grésiac. Directrice Nancy Balgeeft tekst en uitleg.

Nancy Bal «'De beautyschool' is in de eerste plaats een informatief programma: de kijker krijgt een heleboel tips rond schoonheid en alles wat daarmee te maken heeft. Het gaat dus breder dan de dagelijkse lichaamsverzorging – we gaan bijvoorbeeld ook dieper in op maquillage en voetverzorging. Daarnaast tonen we ook hoe je door de juiste producten te gebruiken de schade kan beperken na een zwaar avondje stappen. Altijd handig om te weten!»

HUMO Hoe onderscheidt Denise Grésiac zich van andere scholen?

Bal «Wij bieden enkel de opleiding schoonheidszorgen aan, en dat is heel uitzonderlijk. De hele school is doordrongen van dat beroep, en dat weerspiegelt zich zelfs in de algemene theorielessen: bij wiskunde leren onze leerlingen bijvoorbeeld hoe ze de vaste kosten van een bepaalde behandeling moeten uitrekenen.

»We zijn ook de grootste schoonheidsschool in Vlaanderen. We hebben ongeveer driehonderd leerlingen, en die komen van overal in Vlaanderen om les te volgen bij ons. Logischerwijs geven we overwegend les aan meisjes: vorig jaar hadden we nog één jongen, dit jaar geen enkele.»

HUMO Driehonderd puberende bakvissen bij elkaar! Het kan niet anders of die vliegen elkaar geregeld eens in de haren.

Bal (lacht)«Dat valt heel goed mee, hoor. Er hangt uiteraard een andere sfeer dan op een gewone school, want meisjes zijn met heel andere dingen bezig. En ze zijn ook wat emotioneler, dus er vloeit geregeld een traantje – zeker als ze in hun prille puberjaren zitten. Maar ik denk niet dat er zich meer girl fightsvoordoen dan op een andere school.»

HUMO De laatste jaren is de aandacht voor schoonheid en het uiterlijk sterk toegenomen. Weerspiegelt zich dat in een toegenomen interesse voor schoonheidsopleidingen?

Bal «Wij merken daar dus niet zoveel van, maar het is wel zo dat steeds meer scholen een opleiding schoonheidszorgen opnemen in hun aanbod. Maar aandacht voor schoonheid en verzorging is iets van alle tijden volgens mij.»

HUMO Het schoonheidsideaal dat gepromoot wordt in de media, is niet het meest gezonde. Maken jullie de leerlingen daar ook bewust van?

Bal «Zeker. In de les Nederlands worden bijvoorbeeld geregeld discussies gehouden, naar aanleiding van een bepaald interview of artikel. En in de lessen anatomie wordt aandacht besteed aan gezonde voeding, of welke BMI je moet hebben om gezond te zijn. We zijn daar intensief mee bezig.

»Kijk, we zitten nu eenmaal in een sector die het schoonheidsideaal voor een stuk promoot, maar we moeten ons ervan bewust zijn dat datzelfde schoonheidsideaal ook zeer negatieve gevolgen kan hebben. Onze meisjes moeten dus attent gemaakt worden op die gevaren.»

HUMO Tot slot: krijgen we ook beelden te zien van pakweg ingegroeide teennagels en gigantische eksterogen?

Bal (lacht) «Dat kan altijd. Ook dat hoort erbij, natuurlijk.»

HUMO Yikes!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234