null Beeld

Reality: De Pedaalridders

'In mijn tijd,' moet Roger De Vlaeminck hebben gedacht toen hij naar de eerste reeks van 'De pedaalridders' keek, 'had ik die bende tooghangers Alpe d'Huez opgejaagd in een tijd die béter was dan die van Marco Pontani, euh Pantini, awel ja,die kale Italiaan met zijn olifantenoren die zich kapot gedrogeerd heeft.

Maar ja, Museeuw en zéker die Ludo Dierckxsens, dat zijn maar tweede- en derderangscoureurs geweest, en nu dus ook maar derderangscoaches. Hebt ge gezien wat ik indertijd met die Zimbabwanen heb gedaan? Dat was pas coachen!'

Omdat het alweer een jaar geleden is dat de eerste lichting pedaalridders zich doorheen de Alpen reutelde, komen Johan Museeuw en Ludo Dierckxsens alweer met een rotvaart door de bocht gescheurd. In hun zog dit keer de – even ademhalen, graag – Sjepappentrappers uit het gehucht Burst nabij Aalst en de Ludo Ladies uit de Kèèmpe. Op het eerste team is het epitheton 'carnavalesk' perfect van toepassing, de concurrentie laat er geen twijfel over bestaan welke campionissimode trainingschema's en afkickprogramma's opstelt.

HUMO Ludo! Is wieltjeszuigen in vrouwelijk gezelschap een beetje te... euh pruimen?

Ludo Dierckxsens «Ik rij normaal nooit in het wiel, maar ja: als coach moet ik toch de... euh positie op de fiets controleren, hè. En dat gaat nu eenmaal beter als je achter iemand rijdt. Maar ik zweer het op mijn communiezieltje: mijn kennersblik is gefixeerd op het zadel, en niet op wat erop zit.»

HUMO In Humo vertelden Annemie Struyf, Saartje Vandendriessche en Marianne Thyssen ooit dat hun grootste voldoening het bergop voorbijfietsen van een man was. Klinkt dat jou bekend in de oren?

Dierckxsens «Een man voorbijrijden is voor iedere fietsende vrouw het summum. Ik dacht vroeger altijd dat vrouwen liever op hun gemakje reden, maar dat klopt niet: vrouwen – of toch de dames in mijn team – zijn net zo'n competitiebeestjes als ik. En eerzuchtig, niet te geloven! Volgens mij proberen ze mekaar in die damesfietsclubs net zo hard uit het wiel te rijden als in ploegen met mannelijke wielertoeristen.»

HUMO Vorig jaar drilde Johan Museeuw zijn Dazalgoans beter dan jij jouw Forza Picasso. Ben je uit op revanche?

Dierckxsens «Je kent mij toch? Ik heb áltijd gekoerst om te winnen. Johan spijtig genoeg ook, en hij was beter – daarom heeft hij zo veel klassiekers gewonnen en ik niet (lachje).»

HUMO Ik zag de Sjepappentrappers van Museeuw net nog: allemaal mannen, en ze leken zelfs afgetrainder dan de bende uit het eerste seizoen. Die revanche wordt toch moeilijk, niet?

Dierckxsens «Ik heb maar één truc om de Ludo Ladies te motiveren: wij als vrouwenmoeten die venten inmaken. Natuurlijk hebben mannen van nature meer kracht, maar in het hooggebergte hebben we een kans: als we met een betere conditie aan de cols kunnen beginnen, moet het lukken om de mannen dood te pitsen.

»Nu ja, Johan hoeft zijn ploeg ook niet extra te porren: welke man wil er verliezen van een vrouw? Die kerels worden voor de rest van hun fietsdagen uitgelachen, toch?»

HUMO Nog één vraagje: hebben de Ludo Ladies nog geen last van bloemkoolschaamlippen?

Dierckxsens «Noemen ze dat zo? Ze hebben het mijalleszins nog niet laten zien, hoor. En ik ben per slot van rekening hun coach (lacht).

»Maar ik snap wel dat ze daar last van hebben: de vrouwen in mijn ploeg fietsten meestal twee uur met de mountainbike, terwijl ze nu vijf, zes uur op een racefiets rijden. Als prof zat ik vroeger 30.000 kilometer per jaar in het zadel: als ik thuiskwam, wist ik soms ook niet meer of ik daar beneden nog iets had – zó verdoofd.»

HUMO Too much information, Ludo. Laat maar zitten.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234