Reality: 'De vakantiegast'

VIER begint vanavond met 'De vakantiegast', een op het boek 'Les vacances de monsieur Grunberg' geïnspireerd programma waarin zes bekende mensen (te weten: Véronique De Kock, Iwein Segers, Christophe Deborsu, Marc Reynebeau, Pascale Platel en schrijfster Saskia de Coster) met evenzoveel onbekende gezinnen op vakantie gaan.

Alles kriskras door mekaar gemonteerd, zou dat luidens de perstekst garant moeten staan voor 'warme, simpele verhalen en kleine, fijne anekdotes van blije mensen die zich samen goed voelen en genieten van én bij elkaar.' Yep,wij moesten ook twee keer slikken toen we het lazen.

Saskia de Coster «De makers (Sputnik, red.) hadden me vooraf gevraagd wat voor vakantie ik leuk zou vinden. Ik zeg: 'Als ik mag kiezen, dan heb ik het liefst een goeie mix tussen aan de ene kant luxe en decadentie, en aan de andere kant de vrije natuur.' Vooral die twee laatste woorden zijn blijkbaar blijven hangen, want ik werd ergens midden in een Zweeds woud gedropt, waar ik een Vlaams gezin ontmoette dat per vlot een rivier zou afvaren: een vader en een moeder, en hun drie kinderen van elf, veertien en zeventien. De bedoeling was dat we eerst eigenhandig dat vlot zouden bouwen, en vervolgens in totaal vier dagen de rivier zouden opgaan.

»Ik heb me best goed geamuseerd, moet ik zeggen, al heb ik ontzettend veel last gehad van muggen. Vooral 's avonds, wanneer we aanmeerden om onze tentjes langs de oever op te slaan. Geen pretje om dan naar de wc te gaan, kan ik je verzekeren: zowat de enige plek op mijn lijf die ik níét met muggenolie had ingesmeerd, was m'n achterste. Toen dacht ik wel even: 'Waarom hebben ze mijniet naar een all-inhotel op Tenerife gestuurd, in plaats van Véronique De Kock?'»

HUMO Kon je het een beetje vinden met de mensen met wie je dat vlot moest delen?

De Coster «O ja, heel zeker. Maar wat Arnon Grunberg schrijft in zijn boek – dat een gezin op reis zich eigenlijk constant in een oorlogssituatie bevindt – kan ik in zekere zin wel beamen: je voelde toch wel onderhuidse spanningen. Dat meisje van zeventien, bijvoorbeeld, was zwaar aan het puberen: ze vond alles 'kak' en 'stoem', en wilde eigenlijk helemaal niet op dat vlot zitten. Heel grappig, vond ik, ook al omdat het contrast met haar eeuwig positieve moeder zo groot was. En wat ik ook wel curieus vond, was hoe gestructureerd en geordend dat gezin te werk ging – de rolpatronen van thuis werden precies perfect overgeplant op dat vlot. Niet echt mijn idee van avontuur, om eerlijk te zijn.

»Maar goed, ik heb daar in Zweden wel een nieuwe passie ontdekt: vissen. Wat een ontdekking, zeg! Je draad inhalen en weer uitsmijten, en dan maar wachten: geweldig hypnotiserend vond ik het.»

HUMO En, veel gevangen?

De Coster «Euh... Is dat belangrijk?»

HUMO Nee. Maar ik wil het wel weten.

De Coster «Niets, om eerlijk te zijn (lacht). Ten langen leste heb ik zelfs heelder stokbroden aan mijn haak gehangen, maar niks heeft geholpen. Misschien dat er iets in mij zit dat vissen afstoot? Zoals ik ook iets in me heb dat muggen aantrekt.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234