null Beeld

Reality: Expeditie Robinson

Business as usual in 'Expeditie Robinson': het goeie ouwe Maleisië (vorig jaar werd even uitgeweken naar de Filippijnen) fungeert weer als bestemming, Evi Hanssen presenteert, zestien kandidaten (een mix van Nederlanders en Vlamingen) dingen naar de eindoverwinning en er wordt – de rommelige magen indachtig – nog steeds angstvallig gezwegen over Bicky-burgers en Sito-sticks.

Wél nieuw: de gebruikelijke dertien afleveringen werden er dit seizoen veertien, én voor het eerst in de Robinson-geschiedenis zit er een broederpaar in de selectie: Matthias en Christophe De Meulder, de tweeling uit 'Man bijt hond'. Destijds waren het kinderen met een patent op het woord 'belhamel' (of, volgens Herwig Van Hove: 'crapuul'), nu zijn het professionele pokerspelers.

Matthias De Meulder «Het klinkt misschien stom, maar wij leiden een luxueus – en met dat pokerspelen ook swingend – leven, en 'Expeditie Robinson' was een mooie gelegenheid om eens back to basics te gaan, om te zien hoe we het zonder die luxe zouden stellen. En ook niet onbelangrijk: er mochten wel een paar kilootjes af (lacht). Pokerspeler moet je niet worden voor je fysiek.»

Christophe De Meulder «Het was ook een sociologisch experiment: bij het pokeren zijn wij voortdurend bezig met menselijke interactie – letten op houding en gedrag, zien wanneer mensen liegen. Op het eiland hebben we daar heel veel aan gehad: je bent er voortdurend mensen aan het 'lezen', om te achterhalen wat ze van plan zijn, wat hun tactiek is. Alles draait er rond jezelf en die paar mensen om je heen: er is gewoon niks anders.»

HUMO Was dat het moeilijkste: de isolatie?

Christophe «Wij zijn in ieder geval heel sociaal, en oké: je bent nog wel onder de mensen, maar 't zijn altijd dezelfde mensen. En ik wil zeker niet gezegd hebben dat het geen toffe bende was, maar na een tijdje raak je hoe dan ook uitgepraat. Dan begin je toch wel het dagelijkse leven te missen.

»Eén ding staat vast: na een paar dagen verveling op zo'n eiland krijg je enorm veel goesting in het leven. Dan besef je pas goed hoe plezant alles wel niet is.»

HUMO Stond jullie deelname niet ter discussie? Als broers hebben jullie toch een voordeel?

Matthias «Dat is een teer punt. Je zou het gemakkelijk als oneerlijk kunnen zien, maar andere deelnemers hebben soms ook dingen gemeen: via hun interesses of hun werkomgeving, maakt niet uit. Niemand is helemaal op zichzelf aangewezen, iedereen kent wel iemand. En je moet ook rekenen: we waren maar met z'n tweeën, hè. Het is niet zo dat je daar met een grote overmacht zit. Terwijl de anderen je misschien toch sneller als een bedreiging bekijken, en daardoor gaan viseren.»

HUMO Jullie hebben daar verhitte discussies over gevoerd?

Christophe «Integendeel, het heeft totaal geen nut om tijdens de expeditie in discussie te gaan. Wie opvalt, wordt er automatisch uitgebonjourd: 't is bijna natuurlijke selectie. Ook al ben je het helemaal oneens met iemand, je moet altijd je gematigde zelve blijven en er niet te hard tegenin gaan. Als je dat wel doet, ben jij de Jaak. Normaal gezien zijn wij héél expliciet, en daar hebben we nu aan moeten werken. Maar het komt ons ongetwijfeld nog van pas dat we nu hebben geleerd om mensen níét tegen de schenen te stampen.»

HUMO Gezien jullie pokerbezigheden zou ik gokken dat jullie echte gamers zijn, en niet vies van tactieken en complotten.

Matthias (grinnikt) «Zoals ik daarnet al zei: er moesten dringend een paar kilootjes af. Hoewel we geen tamzakken zijn, hadden we op fysiek vlak dus wel wat achterstand tegenover deelnemers die zich echt goed hadden voorbereid. En aangezien wij altijd de weg opzoeken die ons het meeste voordeel oplevert...»

HUMO Veel succes!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234