Reality: Gold Rush

Naast vissen vangen, bergen beklimmen, motoren bouwen, haaien spotten, in bomen klauteren en water uit olifantendrollen persen doen ze op Discovery Channel ook aan goudzoeken, en wel in het realityprogramma ‘Gold Rush’. Ster van de show is een 56-jarige, woest bebaarde, zich in slechts een handvol elementaire klanken uitdrukkende geboren Fries die Tony Beets heet, en enigszins lijkt op de drummer van Seasick Steve.

'Ik ben naar Canada getrokken omdat ik het hoe langer hoe meer op m'n heupen kreeg van al die Hollandse regeltjes.'

Tony Beets «Begin jaren 80 was ik nog een klein boertje in Nederland, maar omdat ik het hoe langer hoe meer op m’n heupen kreeg van al die Hollandse regeltjes dacht ik: ‘Ik moet hier weg, de wijde wereld in.’ En dus ben ik met mijn vrouw naar Canada vertrokken. Eerst heb ik een paar maanden koeien gemolken, maar toen ik opving dat je grof geld kon verdienen als goudzoeker in de Yukon, in het noorden, zijn we maar naar daar afgereisd. Het beviel ons, en dus zijn we gebleven. Vijfendertig jaar later zitten we er nog, en in die vijfendertig jaar heb ik altijd kunnen doen wát ik wilde, hóé ik het wilde en wannéér ik het wilde. Zonder bemoeienis van wie dan ook: ik deed precies waar ik aardigheid in had. Mijn kinderen en kleinkinderen zullen het in de toekomst wellicht lastiger hebben: de regeltjes zijn nu ook onze kant aan het uitkomen.»

HUMO Weet u nog hoe u zich voelde toen u voor de allereerste keer goud naar boven haalde?

Beets «Ja: veel deed het me niet. Goud is mooi, maar echt gek ben ik er nooit op geweest. Voor mij heeft het enkel waarde in die zin dat ik er mijn rekeningen mee kan betalen. Ik zie geen goud; ik zie een goed belegde boterham. Daarin ben ik verschillend van de meeste andere mensen die aan het spelen bennen met goud. De meesten hebben gold fever: ze steken er gelijk miljoenen in, en maken in de weekends grote sier. Ik ben meer praktisch ingesteld: ik wil mijn rekeningen kunnen betalen en zorgen dat mijn kinderen een toekomst hebben.»

HUMO En dat lukt?

Beets «Ja, dat zit wel snor.»

HUMO Hoeveel goud haalt u gemiddeld per jaar naar boven?

Beets «Een paar duizend ounces. Eén ounce is 1.500 dollar waard, dus de berekening kun je zelf wel maken.»

HUMO U heeft drie à vier miljoen dollar omzet per jaar?

Beets «Zoiets moet het wel zijn, ja. En een jaar duurt bij mij maar zeven maanden, hè? In de winter is het in de Yukon te koud om buiten te werken: dan trek ik met mijn gezin op vakantie naar warmere oorden. Arizona of Curaçao, of Mexico. Vijf maanden ontspanning, daarna gaan we weer aan het werk.»

HUMO In de Yukon wordt al zeker honderd jaar intensief aan goudwinning gedaan. Is het goud niet stilaan aan het opraken?

Beets «Ja. De echt goeie grond is weg, en het wordt elk jaar lastiger. Daarom heb ik onlangs een grote baggermolen uit het jaar 1938 gekocht, die sinds 1960 werkloos in weer en wind heeft gestaan. Dat gevaarte was nog altijd grotendeels intact, want het voordeel aan Canada is dat metaal er amper roest. Je kan bij ons een stuk ijzer honderd jaar buiten laten liggen, en tien tegen één zal er geen spatje roest op zitten – zo droog is het daar. Met normaal materiaal – bulldozers, kranen, kiepwagens – kunnen we aan het stuk grond waar nu die baggermolen ingaat geen geld meer verdienen. Mét die baggermolen gaat dat wel. Zonder ongelukken kunnen we er dus voor de komende twintig, vijfentwintig jaar tegen.»

HUMO Slotvraagje. U staat bekend om uw krachttermen – stuk voor stuk weggebliept, maar toch. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de makers van het programma u hebben aangemoedigd om u vooral niet in te houden, wat dat betreft.

Beets «De makers hebben dat graag, inderdaad. Maar goed, ik heb altijd al veel swear words gebruikt.»

HUMO Ook al toen u nog in Nederland woonde?

Beets «Yep. Allemaal van mijn moeder geleerd (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234