Reality: Hallo Televisie!

Maakt sinds enige tijd furore in het Verenigd Koninkrijk: ‘Gogglebox’, een televisieprogramma over – je houdt het amper voor mogelijk – mensen die televisie kijken. Vanaf dinsdag kunt u op Eén terecht voor ‘Hallo televisie!’, de Vlaamse variant van ‘Gogglebox’. Bijzonder verrassende televisie, die u gezien moet hebben, maar niettemin rijst de volgende openingsvraag:

HUMO Een televisieprogramma over mensen die televisie kijken: het komt me voor als één van de laatste resten die jullie van de bodem van het realityvat hebben geschraapt.

Ann Matheve (eindredactrice Kanakna) «Mja, in Groot-Brittannië weerklonk die kritiek ook, tót de allereerste aflevering op antenne was gegaan: nadien is alle kritiek verstomd. Je kijkt inderdaad naar mensen die televisie kijken, maar eigenlijk is dat een voorwendsel: ‘Hallo televisie’ is een humaninterest-programma, over mensen, hun relaties en groepsdynamiek.»

HUMO In Groot-Brittannië kwamen er sociologen aan te pas om het eclatante succes te duiden: ‘Het programma houdt de Britten een – flatterende – spiegel voor.’ Zo van: ‘We zijn zo slecht nog niet.’

Matheve «Dat is het inderdaad: een spiegel.

»Wanneer je bij valavond door Vlaanderen rijdt, zie je – achter de gordijnen, en onder half neergelaten rolluiken – de flikkerende contouren van televisieschermen. ‘Wat zijn ze aan het kijken?’, vraag je je dan altijd af, maar ook: ‘En wat zeggen ze erover?’ Daar gaat het programma over: hoe betrekken mensen wat ze op televisie zien op hun eigen leefwereld?»

HUMO In Groot-Brittannië krijgt de kijker een bont gezelschap te zien, dat zijn gedachten ongeremd de vrije loop laat: een homokoppel, een vrouwelijke dominee en een Cambridge-wiskundige die boeken schrijft over schaken. Hoe zit het bij ons?

Matheve «Zonder veel te verklappen over onze mensen: we hebben een mooie staalkaart van leuke en interessante types gevonden. Maar vooral: herkenbaar. Daar gaat het om, dat iemand iets zegt, en dat je denkt: ‘Ha, zo denk ik er ook over’. (Snel) Of net níét, natuurlijk.»

HUMO Welke programma’s maken de tongen los?

Matheve «We kijken terug op de voorbije televisieweek. Alles wat is uitgezonden kan de revue passeren, en onze mensen nemen ongegeneerd stelling, vanuit hun zetel. Ze voelen zich niet geremd om hun gedacht te zeggen.»

HUMO Nu ik u zo bezig hoor: het klinkt een beetje als een audiovisuele variant van Twitter.

Matheve «Ja, eigenlijk wel, nu je het zegt. Voor een stuk is het dat wel, ja.»

HUMO Is een programma in het beste geval niet zó goed dat men níéts zegt, alleen maar zwijgt en kijkt?

Matheve «Zwijgen mag, dat is even goed. Een mond die openvalt, een traan die over een wang bengelt: dat zegt meestal genoeg. Een schaterlach hoeft niet altijd gepaard te gaan met rake commentaar.»


Bekijk de trailer van 'Hallo Televisie!':

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234