Reality: I Am Cait

De voorgeschiedenis kent u: voormalig tienkamper Bruce Jenner – stiefvader van het leeghoofdige Kardashian-gebroed – liet zich recent tot vrouw ombouwen, en gaat sindsdien als Caitlyn door het leven.

'Als Caitlyn leef ik in de waarheid, als Bruce leefde ik in een leugen'

Wat volgde: een opzienbarende fotoshoot voor Vanity Fair (verrássing: Jenner ziet er niet uit als een vent in een jurk, maar als een niet eens zo onaantrekkelijke dame op leeftijd), en een niet minder druk besproken realityreeks in acht delen, ‘I Am Cait’, die vanaf vanavond ook bij ons te zien is.

Caitlyn Jenner (65) «Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die beweren dat ik deze realityserie enkel voor het geld heb gedaan, daar maak ik me geen illusies over. Ik kan alleen maar zeggen dat dat absoluut niet het geval is; ik heb het voor mijn eigen zielenheil gedaan, en vooral ook om andere transgenders te helpen. Als bekende transgender voel ik namelijk een zekere verantwoordelijkheid tegenover mijn lotgenoten, en ik hoop dat deze serie iets ten goede verandert aan hoe de samenleving tegen hen aankijkt.

»Ik heb de indruk dat het geapprecieerd wordt; dat merk ik alleen al aan de stapels brieven die ik iedere ochtend in mijn brievenbus vind. Ik lees ze allemaal persoonlijk en de meeste beantwoord ik. Gisterenavond nog las ik een brief van een transseksuele vrouw uit New York, die me over haar leven vertelde. Het ging nu goed met haar – ze werkte als operatieverpleegster en ze was gelukkig – maar toen ze vijftien jaar geleden haar transitie was begonnen, had ze een tijdlang in de hel geleefd. Onderaan de brief had ze haar telefoonnummer opgeschreven, dus ik heb haar opgebeld. Ze lag al te slapen, denk ik, want ze klonk nogal groggy – in New York is het drie uur later. Maar toen ik haar vertelde dat ik het was, en dat ik belde naar aanleiding van haar brief, was ze direct klaarwakker. Drie kwartier hebben we vervolgens met elkaar gepraat.»

'Als bekende transgender voel ik een zekere verantwoordelijkheid tegenover mijn lotgenoten.'

- Erg vriendelijk van u.

Jenner «Ja, Caitlyn is een stuk vriendelijker dan Bruce; zelfs mijn zoon Burt zei me dat laatst nog. En hij had gelijk: Caitlyn leeft in de waarheid, Bruce leefde in een leugen. Ik herinner me dat ik na mijn gouden Olympische medaille van 1976 een aantal publieke actes de présence moest geven, en dat ik onder mijn kostuum een beha en een panty droeg. Ik dacht: ‘Die mensen hier hebben geen idéé met welke problemen ik worstel.’»

- In een recent interview zei u dat u uw gouden medaille van ’76 minder belangrijk vindt dan de fotoshoot voor Vanity Fair.

Jenner «Klopt. Die gouden medaille had met een sportief evenement te maken, die fotoshoot met mijn leven. Ik ben nog altijd heel trots op die medaille, maar ’t is toch iets van een andere orde. Die fotoshoot ging niet over een fanfare, niet over juichende mensen in een stadion, niet over de schouderklopjes die ik na mijn prestatie overal kreeg – ‘Goed gedaan, Bruce.’ Die fotoshoot ging over wie ik bén. En ik kan je vertellen: er is niks mooiers in het leven dan ’s morgens wakker te worden en voor de spiegel te gaan staan, en je goed te voelen in je vel.»

- Terzijde: hebt u het Halloweenkostuum al gezien dat gebaseerd is op uw Vanity Fair-cover?

Jenner «Ja, en ik kan er wel om lachen: het leven is te kort om je over dat soort dingen op te winden. Alleen vind ik dat ze het wel wat beter hadden kunnen uitwerken. Ik bedoel, die bustier op de cover van Vanity Fair, dat was een kledingstuk met klasse, geen vulgair prul van een paar dollar! (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle verhalen van de Humo rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234