null Beeld

Reality: Jimkot Deluxe

Als we aan ons kotleven terugdenken is dat altijd met weemoed. De feestjes! Gaan slapen wanneer en met wie je maar wil! Overleven op een dieet van pizza, Aïki Noodles en Cara Pils!

Katrien Depecker

Maar ook: torenhoge bergen afwas, propvolle vuilniszakken en flinterdunne muren waardoor we wel en wee van onze buurman nét iets te gemakkelijk konden volgen.

Daarvan zal de toekomstige winnaar van 'JimKot Deluxe' alvast geen last hebben: het te winnen kot – een penthouse, eerder – op de hoek van de Brusselse Nieuwstraat heeft een aparte badkamer, keuken en living, en staat vol designmeubels en pretartikelen als een flatscreen en een gameconsole.

Een poetsvrouw is ook inbegrepen! Veertien kandidaten zetten vanaf vanavond alles op alles om er in het nieuwe academiejaar hun intrek te mogen nemen.

Niko Van Driessche «Dit jaar moeten de kandidaten in duo’s strijden, en daarom hebben we rekening gehouden met compatibiliteit – je kunt moeilijk veertien leiderstypes bij elkaar zetten, want dat loopt gegarandeerd faliekant af. Er zit onder meer een losbol in, een leidersfiguur, iemand die zich eerder afzijdig houdt – wat een voordeel kan zijn in het format – en iemand met een fobie voor paars.»

HUMO De kleur?

Van Driessche «Jawel! Dat kan misschien nog een probleem opleveren, want in het kot is één muur paars geverfd – we wisten dat niet op voorhand (lacht).

»Het leuke aan het format van dit jaar is dat opdrachten winnen niet noodzakelijk positief is: er hangen consequenties aan vast. Per aflevering is er één winnend duo dat in het kot mag verblijven en een ander duo mag kiezen dat achterblijft.

»Als je wint of door de winnaars gekozen wordt, mag je dus even in luxe baden, maar de anderen zitten ondertussen wél langer in het spel. Wie zich low profile opstelt, kan op die manier misschien verder doorstoten op het einde.

»Het is ook spannender voor ons: het valt moeilijk te voorspellen hoe een en ander zal evolueren.»

HUMO Welke proeven moeten de kandidaten zoal tot een goed einde brengen?

Van Driessche «Er zit een kennisronde over Brussel in, en aangezien studenten voor zichzelf moeten kunnen zorgen, zit er ook een kookproef in.

»Voor een andere opdracht moet je creatief, fit en in het bezit van een financiële knobbel zijn: de kandidaten moeten met een fietstaxi door Brussel rijden en in anderhalf uur tijd zo veel mogelijk geld verdienen. Docenten van de Hogeschool-Universiteit Brussel komen uitleg geven over verschillende strategieën, zodat iedereen een eigen tactiek kan uitwerken.

»En voor de ontdekkingsproef krijgt de ene helft van het duo een koptelefoon op het hoofd, terwijl de andere geblinddoekt wordt: zo moeten ze elkaar naar het JIMKot Deluxe zien te leiden.»

HUMO Jij hebt regentaat lichamelijke opvoeding gestudeerd. Zelf op kot gezeten?

Van Driessche «In het begin ging ik elke dag naar huis, maar in het laatste jaar zat ik half op kot in Gent: mijn toenmalige vriendin had er een kot, en door de late zwemtrainingen raakte ik niet meer thuis en bleef ik een paar keer per week bij haar slapen. Dat is me heel goed bevallen, maar 't is misschien niet slecht dat ik nooit écht op kot heb gezeten: het risico was waarschijnlijk te groot geweest (lacht).»

HUMO Vaak het zwijn uitgehangen, dan?

Van Driessche «Goh, tijdens m’n eerste jaar heb ik het grootste deel van het eerste semester in het ICT-lokaal gesleten: mijn vrienden en ik zaten er de hele tijd Quake te spelen. Eigenlijk moesten we in de les zitten, maar alleen dáár kon je met vierentwintig tegen elkaar strijden. En verder herinner ik me een paar heel stevige feestjes die niet voor publicatie vatbaar zijn (lacht).

»Ik heb van mijn studententijd genoten zonder mijn studies te verwaarlozen: ik heb nooit herexamens gehad. Het was een tijd van weinig slapen en veel feesten, onder het motto: slapen doen we wel als we dood zijn.»

undefined

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234