null Beeld

Reality: Komen eten

Amateurkoks aller lande, kom vanachter die kookpotten en rep u naar uw zetel voor het inmiddels twaalfde seizoen van ‘Komen eten’. Het is weer tijd om – bij voorkeur met een zelfgemaakt toetje in de hand – te ontdekken hoe het echt moet.

mac

Of te kijken hoe sommigen alvast denken dat het moet. Aan u om daarover een oordeel te vellen, wij hebben het onze al klaar. De blikvanger van de week – en van het hele seizoen, naar verluidt – willen we u niet onthouden: Aloïs uit Koksijde, banketbakker op rust.

Aloïs «Noem me gerust Aloïske, dat klinkt beter.»

HUMO Goed, Aloïske, je bent geen dragqueen en geen schlagerminnende homo, en je beschikt ook niet over een duizelingwekkende decolleté. Hoe ben je in godsnaam door de screening geraakt?

Aloïs «Ik denk dat de programmamakers al snel doorhadden dat ik leven in de brouwerij zou brengen. Ik ben met mijn 64 één van de oudste deelnemers, maar daarom ben ik niet de stilste, integendeel: ik kon geen moment zwijgen. En als ik niet aan het praten was, dan was ik aan het zingen.»

HUMO Een zingende kok?

Aloïs (lacht) «Zoiets, ja. Maar dan wel een West-Vlaamse zingende kok. Ik heb elke kans gegrepen om te zingen, zowel tijdens het koken als aan tafel. En de rest mocht dan meezingen. Dat maakt het leuk, hè.»

HUMO Voor je voorgerecht had je garnalen nodig. Die liet je je gasten zelf pellen. Dat is nog leuker!

Aloïs «De garnalen die ik mijn gasten heb geserveerd, had ik zelf al gepeld. Maar tussen de gerechten door heb ik de andere kandidaten inderdaad aan het werk gezet. Ik woon aan de kust, dus ik vond dat ik daar iets mee moest doen. Vandaar het wedstrijdje garnalen pellen. De hoofdprijs was een kus van Aloïske.»

HUMO Hoor je je gasten niet te bekoren met je kookkunsten in plaats van met kussen?

Aloïs «Ik kan niet ontkennen dat ik vooral een grote kanshebber was voor de meeste punten op sfeer en gezelligheid. Maar mijn eten was ook niet slecht, hoor. Ik ben 45 jaar banketbakker geweest. Je had de ogen van de anderen moeten zien, toen ik dat na afloop vertelde: ze konden het niet geloven dat grappenmaker Aloïske echt kon koken. Twee jaar geleden heb ik op Mauritius nog een banket voor 350 man verzorgd. Pas toen ik daar foto’s van bovenhaalde, geloofden ze het.»

HUMO Toen je punten moest uitdelen, werd je plots ernstiger.

Aloïs «Ik kan inderdaad wel streng zijn. Als je deelneemt aan ‘Komen eten’ moet je kunnen koken. En koken doe je met verse producten. Ik heb dus geen blad voor mijn mond gehouden toen ik de gerechten van de anderen moest beoordelen. Dat doe ik trouwens ook niet als ik op restaurant ga. Als ik iets echt zijn geld niet waard vind, dan laat ik het weten aan Test-Aankoop. Ik ben een strenge eter, ja.»

HUMO Er at ook een beest mee aan jouw tafel. Een orka was dat, geloof ik?

Aloïs «Orpha, bedoel je! Ja, ik kon nooit op haar naam komen. Blijkbaar is het een Griekse naam, maar ik had het nog nooit gehoord. Dus dan noemde ik haar maar Orka. Ze kon er gelukkig een beetje om lachen.»

HUMO Op het einde van de week waren jullie te gast bij Piet Huysentruyt, ook een West-Vlaming trouwens. Een droom die in vervulling ging?

Aloïs «Eigenlijk wel, ja. Maar het was niet de eerste keer dat ik hem zag: drie jaar geleden heb ik meegedaan aan ‘SOS Piet’. Piet heeft me toen geholpen met een mislukte soep en nee, die heb ik mijn gasten niet geserveerd.»

HUMO Goeie zet!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234