null Beeld

Reality: Komen eten

Bij VIER laten ze sfeer en gezelligheid door geen sperperiode vergallen: in ‘Komen eten’ staat volgende week een kwartet van al dan niet in eigen nat gegaarde burgemeesters op het menu. In volgorde van aantreden presenteren wij u Vincent Van Quickenborne (Open VLD), Peter Vanvelthoven (SP.A), Kathleen Hutsebaut (CD&V) en Christoph D’Haese (N-VA), respectievelijk de burgemeesters van Kortrijk, Lommel, Zingem en Aalst.

Noud Jansen

Wat zouden Quicky en Den Dozje hun gasten hebben voorgeschoteld?

Christoph D’Haese «Ik ben de avond begonnen met een Flemish gin, geserveerd met mosseltjes die ik heb laten glimlachen zoals een Thai: vriendelijk en minzaam. Daarna kwamen de melanzane alla parmigiana op tafel, en vervolgens was het tijd voor mijn hoofdgerecht: een rack van ree met een ballade van groenten. Tot slot had ik nog een pavlova in red in petto: een dessert gebaseerd op mascarpone, room en rode vruchten.»

Vincent Van Quickenborne «Mijn voorgerecht bestond uit langoustinestaarten met een mousselinesaus van Omer, als hoofdgerecht had ik gekozen voor een stoverij van varkenswangetjes met een saus op basis van Lefort, een bruin streekbier, en mijn nagerecht was een coupe versgemaakt schepijs met sabayon en fruit. Een serieuze tour de force, die drie gangen, want ik kan eigenlijk helemaal niet koken.»

HUMO U kunt niet koken?

Van Quickenborne «Neen. ’t Is mijn verloofde Anouk die bij ons thuis de maaltijden bereidt; zelf heb ik er helaas de tijd niet voor.»

HUMO Waarom hebt u dan aan ‘Komen eten’ meegedaan?

Van Quickenborne «Omdat ze me gevraagd hadden – dat ten eerste – en omdat ik wel hou van een uitdaging op tijd en stond. Ik beschouw mijn deelname ook als een hommage aan alle huisvrouwen en -mannen die dagdagelijks in de keuken staan: mijns inziens wordt er veel te weinig respect betoond aan die mensen.»

D’Haese «Ik heb aan ‘Komen eten’ meegedaan omdat ik zo nu en dan eens graag in potten en pannen roer. Ik ben ook van het gezonde bourgondische type, om het zo maar uit te drukken: ik waardeer de geneugten van het leven en schuif de beentjes met plezier onder tafel.»

HUMO U hebt dan ook het soort embonpoint waar een tricolore sjerp niet rond misstaat, als ik zo onbeleefd mag zijn.

D’Haese (lacht) «Tja, ik ben wie ik ben.

»Weet u, ik hou van eerlijke politiek en van eerlijke gastronomie. Ik vind: net zoals je je in de politiek het best verstaanbaar kunt maken door de taal van de waarheid te spreken, kun je je in de keuken het best verstaanbaar maken door goeie gerechten te maken met degelijke producten.»

HUMO Moet een zichzelf respecterende politicus eigenlijk wel deelnemen aan een programma zoals ‘Komen eten’, kwestie van enig sérieux op te houden?

D’Haese «Bwa ja, wij zijn ook maar mensen, hè? Ik zal serieus zijn wanneer de situatie erom vraagt, maar de boog hoeft nu ook weer niet altijd gespannen te staan.»

Van Quickenborne «Ik ken eerlijk gezegd nog maar weinig politici in ons land die níét meedoen aan entertainmentprogramma’s.»

HUMO Wat vond u van Bart De Wevers recente stunt?

Van Quickenborne «Luister, toen ik tien jaar geleden als jong parlementslid ook al eens een zotte kuur uithaalde, kondigde een zekere Geert Bourgeois de banbliksems over me af: hij vond mijn capriolen absoluut not done. (Schamper) Ik heb niet de behoefte om nu hetzelfde te gaan doen.»

D’Haese «Toen ik De Wever in zijn pandapak zag, dacht ik vooral: ‘Je verkleden, is dat niet een prerogatief dat exclusief aan de Aalstenaar toebehoort?’»

HUMO Haha, die moet ik onthouden.

D’Haese «Net na de uitreiking van die Televisiesterren heeft iemand me ge-sms’t: ‘De Wever heeft u precies proberen na te apen.’ Met carnaval ben ik ook in mijn verkleedoutfit gevallen, ziet u.»

HUMO Doet me eraan denken: als burgemeester van dé carnavalstad van Vlaanderen hebt u ongetwijfeld alles uit de kast gehaald om te scoren op het vlak van sfeer en gezelligheid?

D’Haese «Welja, ik heb toch voor een aangenaam gedekte tafel gezorgd.»

HUMO Een aangenaam gedekte tafel?

D’Haese «Jawel.»

HUMO En dat is het? U hebt geen playbackmoment ingelast, of een dronken polonaise op gang getrokken?

D’Haese «Nee, toch niet. Dat soort zaken hebben we feitelijk bij geen van de vier burgemeesters gedaan.»

Van Quickenborne «Bij Peter Vanvelthoven hebben we wel even ‘’O sole mio’ zitten neuriën, omdat onze gastheer voornamelijk Italiaanse gerechten had geserveerd.»

D’Haese «Ze vlogen daar met hun camera’s meteen op, natuurlijk: zo werkt televisie nu eenmaal. De makers hebben me ook een keer gevraagd om me aan een streepje rap te wagen – ik weet niet of ze het resultaat in de uitzending hebben gelaten.»

HUMO Wie van jullie vieren is het zatst geraakt tijdens de ‘Komen eten’-week, vraag ik me nu plots af?

Van Quickenborne «Het zatst? Al bij al is het heel sober gebleven, hoor.»

D’Haese «We hebben ons zeer hoffelijk en correct gedragen. Niemand heeft op het gebied van alcohol de grenzen van het aanvaardbare overschreden.»

HUMO Jammer.

Van Quickenborne «’t Zijn niettemin vier zeer gezellige avonden geworden.»

D’Haese «Zeer, zéér gezellige avonden.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234