null Beeld

Reality: Man vs. Expert

Hebt u ook altijd wereldkampioen schaken willen worden terwijl u nog geen loper van een paard kunt onderscheiden? Of zou u graag de sterkste mens ter wereld willen zijn, terwijl u nauwelijks een krat melk de trap op gezeuld krijgt? Dan zijn er vanaf vanavond kostbare tips te sprokkelen in ‘Man vs. Expert’ op Discovery Channel.

De Man in kwestie is acteur, pokeraar en goochelaar Alexis Conran, die eerder al voor de BBC menige onoplettende sterveling belazerde in ‘The Real Hustle’. Deze keer probeert hij experts – mensen die al sinds jaar en dag heer en meester zijn in hun vakgebied – de loef af te steken, en wel zonder jaren training en hard werk. ‘Tomtesterom vs. Witte raven vs. Nicholas’ dus, maar geef toe dat ‘Man vs. Expert’ een pak beter bekt.

HUMO Waren er uitdagingen die je vroegtijdig hebt moeten staken omdat ze echt niet doenbaar bleken?

Alexis Conran «Op een bepaald moment wilden we het opnemen tegen een rodeorijder. Het plan was dat ik aan een hele hoop heliumballonnen zou gaan hangen, waardoor de stier niet door zou hebben dat ik op ’m zat. Het zou me hoogstwaarschijnlijk mijn leven gekost hebben, dus dat idee hebben we redelijk snel weer opgeborgen.

»Ik zal ook maar meteen toegeven dat er soms een handlanger met een bijzondere gave de uitdaging in mijn plaats aanging. Nu ja, gave. Voor een spellingtest deden we bijvoorbeeld een beroep op een blinde. Die wordt namelijk niet misleid door het McGurk-effect dat we stiekem gebruikten. Dat effect houdt in dat de beweging van de mond niet overeenkomt met de klanken die eruit komen, en dat bracht het brein van de spellingkampioen danig in de war. De jonge Lewis (12) hebben we dan weer ingezet voor het oplossen van heel moeilijke wiskundige vraagstukken. Vanaf een bepaalde leeftijd kun je geen heel hoge tonen meer waarnemen. Met die hoge tonen konden we Lewis bijsturen zonder dat het zijn tegenstander, een 40-jarige professor, opviel. Nu, al die experts vermoedden natuurlijk wel iets, maar na een tijdje vergaten ze zich te focussen op het addertje in het gras en gingen ze volledig op in de proef. Want uiteraard wilden ook zij heel graag winnen.»

HUMO Zelf ben je blijkbaar geen al te beste verliezer.

Conran «Ik háát verliezen. Daarom probeer ik er alles aan te doen om te winnen, zelfs als dat alleen op een minder koosjere manier kan. Bovendien levert het leuke televisie op. Voor deze show schuif ik graag mijn geweten even aan de kant.»

HUMO Maar smaakt de overwinning dan nog zoet?

Conran «Hell, yeah! Winnen is winnen, zeg ik altijd. En valsspelen is ook spelen. Het is anders dan bij pokeren, natuurlijk. Daar zou ik ook kunnen valsspelen, maar dan is de charme van het spel naar de knoppen, dus daar doe ik ’t niet. Maar als ze me zouden zeggen: ‘Hier heb je al het geld van de wereld, poker er vijf uur lang mee en alles wat je overhoudt, is voor jou,’ dan zou ik uiteraard niet aarzelen.»

HUMO Vertrouwen je vrienden jou nog wel?

Conran «Veel van mijn vrienden zijn goochelaars, en vaak proberen we stiekem trucs uit bij elkaar. Uiteraard leggen we het achteraf wel uit. Andere vrienden zijn gezond achterdochtig. Als ik bijvoorbeeld geld wissel, zie ik ze het snel even natellen. Ik mag ook nooit de bank zijn als we Monopoly spelen. En als ik bij backgammon twee dubbele zessen na elkaar gooi, denken ze al snel dat ik met de dobbelstenen heb geknoeid. Het is een reputatie waar ik mee kan leven. Ik ben een eerlijke leugenaar.»

HUMO Dan wij ook!

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234