Reality: Operatie Renovatie

Vertragingen, kosten die altijd hoger oplopen dan aanvankelijk ingeschat, en teruggekaatste vernietigende blikken van uw partner aan de ontbijttafel: de meeste mensen vinden verbouwingen redelijk zenuwslopend. De meeste mensen, want in ‘Operatie renovatie’ verbouwen vijf duo’s veertien weken lang voor hun plezier het huis van iemand anders.

Altruïsme in baksteenformaat: het doet ons denken aan een kruising van ‘The Block’ en ‘Bouwen aan geluk’, maar presentatrice Evi Hanssen wil dat toch nuanceren.

Evi Hanssen «Oké, net zoals bij ‘The Block’ worden er in ‘Operatie renovatie’ huizen verbouwd, en net zoals bij ‘Bouwen aan geluk’ heeft ons programma een zekere feelgood-factor, maar het draait toch vooral om renoveren.

»‘Operatie renovatie’ is een verbouwwedstrijd op het hoogste niveau: de vijf duo’s zijn allemaal (semi-)professioneel met verbouwen of inrichten bezig en ze zijn er dus door gepassioneerd. Dat moet ook, want ze werken aan het huis van iemand anders ná hun gewone job.»

HUMO Terwijl renovaties bij de meeste koppels toch gepaard gaan met ruzies of...

Hanssen «Echtscheidingen? (lacht) Ik sta er ook van te kijken: ik ben de afgelopen zes jaar zelf drie keer verhuisd en ik heb bijna elke keer m’n woning vanaf nul gerenoveerd, maar ik heb alles laten doen. Ik heb er het geduld niet voor, maar in delegeren ben ik wél goed (lacht).

»Een groot verschil met onze duo’s: ze stortten zich altijd vol overgave op de werken. Tijdens de renovatie verblijven de bewoners in een hotel, en wanneer het huis wordt opgeleverd, zie je de duo’s strálen. Ze zijn trots op hun prestatie, zeker wanneer ze merken dat ze er iemand anders gelukkig mee maken. Die voor- en na-momenten vind ik het tofst: het is niet altijd mijn stijl, maar ik sta er wel vol bewondering naar te kijken.»

HUMO Hoe zit de wedstrijd in elkaar?

Hanssen «De duo's krijgen elk tien dagen om één kamer in hetzelfde huis te renoveren. De kamer die de bewoners de beste vinden, levert dat duo 3.000 euro op. We starten met een pot van 100.000 euro, en telkens als er een huis wordt opgeleverd, checkt het inwonende gezin of alle kamers volledig afgewerkt zijn.

»Is dat niet het geval, dan moeten vakmensen de renovatie afwerken, waarna die kosten van de 100.000 euro afgetrokken worden. Een mooie stimulans: hoe beter de duo’s hun best doen, hoe meer ze kunnen winnen.»

HUMO Vijf concurrerende duo’s in één huis: leidt dat niet tot wrijvingen?

Hanssen «Er heerst een gezonde competitie. Ieder duo wil natuurlijk vooral binnen de tien dagen hun kamer af krijgen, maar ze werken ook samen: voor beslissingen over pakweg het plafond van de woonkamer en de vloer van de slaapkamer erboven moeten ze met elkaar overleggen. Harder dan een occasioneel nors antwoord wordt het niet gespeeld.

»Die norsheid is ook normaal: als je een week aan een stuk maar twee uur per nacht slaapt en constant onder stress staat, word je sowieso wat humeurig.

»Daarom ook zul je me deze keer niet de strenge Evi zien uithangen: ik deel alleen de taken mee, en ik bezoek de eigenaars in hun hotel. Meehelpen doe ik zeker niet: ik ben niet erg handig, dus ik zou toch alleen maar in de weg lopen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234