null Beeld

Reality: Rijden doe je zo

In het nieuwe VIER-programma ‘Rijden doe je zo’ wordt een batterij krachtdadige instructeurs losgelaten op een twaalftal rijlustige individuen die er ondanks menigvuldige pogingen niet in slaagden om hun rijbewijs te halen.

Gepatenteerde brokkenpiloten, kortom, die in de perstekst onomwonden als ‘hopeloze gevallen’ omschreven worden. Eén van hen is de goedlachse Rita Gemels, een 32-jarige alleenstaande moeder uit het Limburgse Kortessem die tot aan haar deelname maar liefst vijftien keer vruchteloos aan een theoretisch rijexamen had deelgenomen.

Rita Gemels «Ik heb zelfs meerdere theorielessen gevolgd, maar nog lukte het me niet om erdoor te raken. Zodra ik voor die computer zat, kreeg ik altijd zo veel stress dat ik tilt sloeg. Als er bijvoorbeeld stond: ‘Een politieagent houdt één arm in de lucht, met zijn vlakke hand naar u gericht. Wat moet u doen?’, dan dacht ik altijd dat ik moest doorrijden (lacht). En wanneer het over de voorrang van rechts ging, blokkeerde ik volledig – ik begréép die regel gewoon niet.»

HUMO Eigenlijk is die regel heel simpel: wie van rechts komt, heeft voorrang.

Gemels «Ja, maar ik kan links en rechts niet uit mekaar houden (lacht). Daarom heb ik onlangs op mijn rechterarm de naam van mijn 3-jarige dochtertje laten tatoeëren, Lena, als geheugensteuntje.»

HUMO Hebt u al eens daadwerkelijk met een auto gereden?

Gemels «O ja, ik heb veel geoefend achter het stuur, samen met mijn stiefvader. Maar dat lukte echt helemáál niet: ik kon niet eens fatsoenlijk vertrekken. En als ik van versnelling wilde veranderen, moest ik altijd naar mijn pook kijken – ik kreeg dat ding maar niet vanbuiten geleerd. Van de zenuwen zat ik ook altijd te gibberen achter het stuur; ik nam nooit iets serieus.»

HUMO Ooit een ongeval veroorzaakt?

Gemels «Dat niet, nee, al was het wel vaak nipt. Want ik reed maar door, en wilde voor niemand wijken – ik zei altijd: ‘Aan de kant, of in de krant.’ Eén keer wou ik een straat indraaien, maar ik duwde op het gaspedaal in plaats van op de rem: toen heeft mijn stiefvader nog juist op tijd een ruk aan het stuur kunnen geven, om een ramp te vermijden. Dat was voor hem de druppel: ‘Jij bent een geval apart; je zult ergens professionele hulp moeten gaan zoeken.’ Ik heb dan daadwerkelijk een paar lessen gehad van een professionele rijinstructeur, maar die mens zag de vrouwtjes iets te graag naar mijn zin. ‘Als je erdoor bent voor je praktijk,’ zei hij me, ‘dan mag je met mijn Porsche rijden.’ Sympathiek, maar ik zag het toch niet zitten.»

HUMO Nu ben je aan een intensieve begeleiding onderworpen door één van de vijf instructeurs die aan ‘Rijden doe je zo’ hebben deelgenomen.

Gemels «Ja, Annemarie: echt een supervrouw. Maar ik mag nog niet verklappen of ik geslaagd ben voor mijn praktijkexamen.»

HUMO En voor je theoretisch examen?

Gemels «Dat wel, ja.

»In de Standaard Boekhandel had ik het laatste nieuwe theorieboek gekocht: ik heb er een uur lang in zitten kijken, maar ik kende alles al. Ik ben dan redelijk zeker van mijn stuk naar Alken gegaan voor het examen, maar ik was toch weer gebuisd.»

HUMO Je meent het.

Gemels «En daarna ben ik nog eens gegaan: opnieuw gebuisd. Toen heb ik het eigenlijk min of meer opgegeven – ik dacht: ‘Laat het gewoon zijn.’ Maar op aandringen van mijn nichtje van 18, die juist zelf geslaagd was voor haar theoretisch examen, heb ik toch nog maar eens een poging gewaagd. En ja, toen is het gelukt. Ik kreeg precies dezelfde vragen als een paar dagen eerder, dus ’t was niet zo moeilijk.»

HUMO Achttiende keer, goeie keer?

Gemels «Wie had dat gedacht, hè?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234