null Beeld

Reality: Superhuman Showdown

Een Oostenrijker ondergaat drie keer de G-kracht, een Spanjaard laat een gewicht van meer dan duizend kilo op zijn buik rusten en een Zuid-Afrikaan zwemt één kilometer in het ijswater van Antarctica: u en ik zouden dergelijke avontuurtjes met de dood bekopen, maar dit drietal niet.

Sander Van den Broecke

Discovery Channel zocht hen, en andere uitzonderlijke specimens van onze soort op, en stuurde er een handvol wetenschappers op af om één en ander te doorgronden. Eén van die 'Superhuman Showdown'-geleerden is de Brit Greg Whyte, befaamd sportarts én gewezen Olympiër.

HUMO Welke superhuman heeft u helemaal van de sokken geblazen?

Greg Whyte «Current Mohan. Ze noemen hem current (stroom, red.) omdat hij tot vier ampère door zijn lijf laat gaan. Ik heb hem in het zuiden van India opgezocht in de volle overtuiging dat het om een truc ging, maar neen.

»Als een Jamie Oliver heb ik op een elektrisch vuur curry staan klaarmaken terwijl de stroom door hem heen ging. Ik heb zelf ooit eens per ongeluk een open elektriciteitskabel in de keuken aangeraakt: ik vloog de andere kant op, en dat had maar een fractie van een seconde geduurd, maar Current bleef totaal onaangedaan staan.

»Nadien was hij weliswaar uitgeput, maar toch gezond. Terwijl je van zo'n dosis elektriciteit gewoon dood kan gaan.»

HUMO Jullie tonen niet alleen fenomenen als Current, maar proberen ze ook wetenschappelijk te verklaren.

Whyte «'Proberen' is het juiste woord. Ik denk dat we er meestal wel in slagen om een verhelderend licht op de dingen te werpen, maar ze helemaal verklaren?»

HUMO Welke bovenmenselijke kwaliteit had u graag zélf gehad?

Whyte «Ik ben twee dagen opgetrokken met Alain Robert, ook wel Spiderman, omdat hij de hoogste gebouwen in de wereld beklimt. We zijn naar Qatar gereisd, waar hij de Torch, een driehonderd meter hoge hoteltoren van 51 verdiepingen, zou bedwingen.

»Wel: zo veel zelfvertrouwen heb ik nog nooit in iemand gezien. De man heeft natuurlijk een buitengewone fysiek – voor zijn wereldrecord op de Burj Khalifa in Dubai heeft hij zes uur ononderbroken geklommen – maar het is vooral die enorme mentale kracht die hem bovenmenselijk maakt. Dat lijkt me dus wel een handige eigenschap.»

HUMO U bent zelf een Olympische atleet geweest, in de moderne vijfkamp: lopen, zwemmen, karabijnschieten, schermen en paardrijden. Hoe begint een mens dáár in godsnaam aan?

Whyte «Eerst was ik een zwemmer. Op mijn twaalfde was ik zelfs nationaal kampioen. Net toen won Groot-Brittannië goud in de moderne vijfkamp in Montréal. Dat wou ik ook weleens proberen. Eerst ging ik lopen, daarna ook schieten, schermen... Pas op mijn zestiende ben ik met jumping begonnen, en twee jaar later deed ik aan mijn eerste wereldkampioenschap mee.»

HUMO Dure sport, neen?

Whyte «Ik was wel een buitenbeentje, moet ik toegeven. Bijna alle atleten in die discipline zijn militairen, gesponsord door het leger.»

HUMO U hebt later ook Olympische atleten begeleid.

Whyte «Dat doe ik nog steeds: ik ben wetenschappelijk adviseur van de roei- én de kanofederatie van Groot-Brittannië. En vroeger hield ik me als directeur van de onderzoeksafdeling van het Brits Olympisch Comité bezig met de voorbereiding en acclimatisering van onze teams.»

HUMO U werd pas bekend toen u voor 'Sport Relief' en 'Comic Relief' op BBC komieken als Eddie Izzard en David Walliams ging begeleiden. Izzard wou 43 marathons lopen voor het goede doel, Walliams zwom het Kanaal over.

Whyte «Razend interessant, vond ik dat. Omdat ik merkte dat die twee komieken eigenlijk dezelfde mentaliteit hadden als Olympiërs. Het zijn doorzetters die geleerd hebben om met tegenslagen om te gaan. Om het hoogste niveau in entertainment te halen, moet je net zo veel afzien als om de top in de sport te bereiken.

»En hetzelfde geld voor die superhumans. Hun talent kregen ze mee van Moeder Natuur, maar zélf hebben ze ook jaren gewerkt om dat maximaal te benutten.»

Bekijk de trailer:

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234