null Beeld

Reality: The Sky Is the Limit

Rijkdom is relatief, maar de eminente landgenoten die de komende acht weken geportretteerd worden in ‘The Sky Is the Limit’, één van de weinige nieuwe VIER-programma’s waarin Piet Huysentruyt níét te zien is, mag u met onze zegen wel degelijk als stínkend rijke stinkerds bestempelen. De ene bezit een eigen schiereiland (in Herentals weliswaar, maar toch), de andere is eigenaar van twee luxejachten mét bemanning, nog een andere laat in zijn achtertuin een reusachtig zwembad in de vorm van een vagina aanleggen, waarover zo dadelijk meer. Maker van ‘The Sky Is the Limit’ is de geheel uit voortreffelijkheid opgetrokken Peter Boeckx, die u zou kunnen kennen van ‘Strip-tease’, ‘De bende Haemers’ en/of ‘Typisch Belgisch’.

Noud Jansen

Peter Boeckx «Voor ‘The Sky Is the Limit’ ben ik niet zomaar op zoek gegaan naar mensen die een groot fortuin bij mekaar hadden gesprokkeld. Ik wilde een feelgoodreeks maken, en dus zocht ik excentrieke, flamboyante persoonlijkheden. Neem nu Jan Kriekels, de CEO van radiatorenproducent Jaga. Kriekels (vorig jaar nog te bewonderen in het Eén-programma ‘Topstarter’, red.) woont in Diepenbeek, in een villa in de vorm van een boot. Op een goeie morgen staat hij op en zegt: ‘Tiens, als ik mijn tuin nu eens afgraaf en er een natuurlijk zwembad van maak? Dan ligt mijn boothuis in het water!’ Op zich al een behoorlijk maf idee natuurlijk, maar Kriekels gaat nog verder: hij wil dat zijn zwembad de vorm heeft van een vagina, én dat het zichtbaar is vanuit de ruimte – de kostprijs doet er niet toe. Enfin, dat zwembadverhaal heb ik kunnen volgen van de eerste graafwerken tot en met het uiteindelijke resultaat, dat – het moet gezegd – werkelijk adembenemend is.»

'En toch blijven het Vlamingen'

HUMO Heb je Kriekels gevraagd waaróm zijn zwembad de vorm van een vagina moest hebben?

Boeckx «Ja, hij vertelde me dat hij de vagina het ultieme symbool van transformatie vindt: ‘Als we geboren worden, transformeren we van de ene naar de andere werkelijkheid. En bij een geboorte moeten we door een vagina heen.’»

HUMO Geen speld tussen te krijgen.

Boeckx «Op een bepaald moment hebben we een exclusief feestje van Kriekels en zijn vriendin Kirsten gefilmd, op het kasteel van een goeie vriend van hen. Geloof het of niet: de toegangsdeur was een grote gouden vagina (lacht).

»Maar weet je, hoe larger than life de personages in ‘The Sky Is the Limit’ ook mogen zijn; het blijven toch Vlamingen. In vergelijking met pakweg een Amerikaan heeft een Vlaming doorgaans meer naturel, en ook een ontwapenende stunteligheid. Eén voorbeeld: op Ibiza heb ik Hans-Peter Fässler gevolgd, voormalig hoofd van een meubelbedrijf met duizend werknemers. Die man heeft alles wat je je maar kunt inbeelden: een kolossale villa op Key Largo, twee bemande jachten, noem maar op. Maar als je hem vraagt waar hij het meest van geniet, dan zegt hij doodgemoedereerd: ‘Ah, van mijnen hof, hé?’ Zoiets vind ik sympathiek.»

HUMO Hoe heb je al die rijkaards eigenlijk zover gekregen dat ze de deuren van hun paleizen voor je opengooiden?

Boeckx «Da’s een combinatie van factoren, denk ik. Om te beginnen ga ik altijd rechtstreeks op de man af: pr-mensen vermijd ik zo veel mogelijk. Vervolgens vertel ik heel direct en open wat ik van plan ben – ik heb geen verborgen agenda. Ik zeg ook altijd dat ik zo weinig mogelijk ‘televisie’ wil maken, in die zin dat ik mijn personages niet opdraag wat ze moeten doen of zeggen, of scènes een tweede keer opneem. Dat is de reden waarom Steven Defour heeft meegedaan: hij had geen zin om nóg maar eens in een reportage te figureren waarvoor hij vijftien keer opnieuw een deur moest binnengaan. Mijn aanpak was voor hem een verademing.

»Nu, zodra ik een afspraak met iemand heb, sta ik er wel op dat de voorwaarden van die afspraak worden nageleefd. Ik ga dus niet zomaar akkoord met plotse wijzigingen, en al zeker niet wanneer ik denk dat ze afbreuk zullen doen aan het resultaat. Dat leidt weleens tot discussies, zoals bijvoorbeeld met Harry Schurmans, de kunsthandelaar die met zijn twintig jaar jongere Russische vriendin op een schiereiland in het Albertkanaal in Herentals woont. Van al mijn negen personages was hij het lastigst te overtuigen, maar toen hij uiteindelijk toch overstag ging, kwam hij ineens met een voorwaarde aanzetten: ‘Boven in mijn dressing wordt niet gedraaid.’ Nu, als je wil tonen hoe zo’n man leeft, dan vertelt zo’n dressing heel veel. Ik heb dus het been stijf moeten houden: niet leuk, maar twee dagen later stond ik wel in die dressing te filmen, tussen de Dolce & Gabbana’s en de Cavalli-jurkjes en de tassen van Hermès. Dát is wat je als documentairemaker wil tonen.»

HUMO Schurmans wil naar Brazilië verhuizen, las ik: volgens Immoweb verkoopt hij zijn Herentalse schiereiland voor 5 miljoen. Heb jij al een bod gedaan?

Boeckx (lacht) «Nog niet, nee. Maar misschien weet ik ‘The Sky Is the Limit’ wel te verkopen in vijftig landen, en ben ik dan in één klap miljonair? Vingers gekruist.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234