Reality-tv: Gaëlle Six van 'Mijn restaurant!' dagvaardt VMMa en Kanakna

De Humo-reeks over reality-tv heeft veel losgemaakt. En nog is het niet afgelopen. Zo vernamen we dat Gaëlle Six, de winnares van 'Mijn restaurant!' editie 2009, productiehuis Kanakna en mediabedrijf VMMa dagvaardt.

Ze acht hen verantwoordelijk voor het faillissement van haar restaurant, en ze noemt het contract voor het programma onwettelijk. Niets is wat het lijkt in reality.


Enkele quotes


Peter Crutelle (advocaat van Gaëlle Six). «Ik kan nog niet alle details vrijgeven, maar de stad heeft meerdere bouwinbreuken vastgesteld. Die moesten zo snel mogelijk geregulariseerd worden. Alleen: in hun deelnemingsovereenkomst hadden Gaëlle en Claudio beloofd dat ze niks zouden ondernemen buiten de architecten en aannemers van Kanakna en vtm om. Die moesten de verbouwingswerken uitvoeren. Dat hebben ze ook gedaan, maar het was oplapwerk, louter camouflage van de problemen. Enkele weken en maanden later doken dezelfde problemen wéér op.
»Eén voorbeeld: de brandveiligheid was niet verzekerd. Er was geen afzuiginstallatie in het gebouw. Wat deden vtm en Kanakna? Ze lieten op enkele strategische plekken kapjes aanbrengen om de indruk te wekken dat er wél een afzuiginstallatie was. Begrijpt u? En zo sleepten Gaëlle en Claudio zich van conflict naar conflict met de stad.
»Op een bepaald moment eiste de stad Kortrijk zelfs een waarborg van 100.000 euro van het koppel. Als ze er niet in zouden slagen binnen een bepaalde termijn de bouwinbreuken weg te werken, zou de stad dat doen met het geld van de waarborg.
»Na afloop van het programma, toen Gaëlle en Claudio als winnaars het restaurant te hunner beschikking kregen, hebben ze het noodgedwongen een tijdlang moeten sluiten. Dát is ze noodlottig geworden.»


Crutelle «Het faillissement was niet het gevolg van lichtzinnig beheer door mijn cliënte en Claudio Dell'Anno, zoals de curator in het artikel suggereert. Integendeel: de sluiting door de stad heeft hen de das om gedaan. Op dat moment draaide de zaak nog op volle toeren. De eerste maanden waren volgeboekt! De bank geloofde nog volop in het project! Maar als je moet sluiten, houdt het op: dan komen er geen klanten meer over de vloer en drogen de inkomsten op. En dat neem ik Kanakna en vtm kwalijk. Ze hadden het koppel een eigen restaurant beloofd, als ze 'Mijn Restaurant!' zouden winnen. Een operationeel restaurant, een zaak waarmee je geld kunt verdienen. Maar het restaurant was níét operationeel. Administratief, bouwtechnisch en materieel deugde het niet. En daarom moest het dicht. En het productiehuis en de zender deden alsof ze daar niks mee te maken hebben.»


Gaëlle Six «Op een dag kregen we van de programmamakers het verzoek naar de Medialaan in Vilvoorde te komen. Daar zouden we concrete afspraken maken voor 'Mijn restaurant! 2009'. Ik zie ons daar nog zitten: Claudio en ik aan de ene kant van de tafel, zonder advocaat of adviseur, maar aan de overkant was de advocaat wél mee aangeschoven. Enfin, tot daar aan toe, we gingen ervan uit dat we het contract wel mee naar huis zouden mogen nemen om het met een expert te bekijken, maar dat werd ons verboden. Dat kon niet wegens de geheimhouding, zogezegd. Claudio en ik hébben getwijfeld. Maar we hebben uiteindelijk getekend: we wilden heel graag een eigen restaurant - dat was onze droom. Maar achteraf gingen we allebei met gemengde gevoelens naar huis. De mensen om ons heen waren euforisch, maar wij wisten dat er iets niet in de haak was. We voelden dat.»


Gaëlle Six « Op een keer moest ik, samen met de andere zaalverantwoordelijken, het eten in de restaurants van de andere kandidaten beoordelen. Bij voorkeur zo ongezouten mogelijk. Ze hebben mijn commentaar vier keer opnieuw gefilmd omdat ik niet grof genoeg was. Sorry, maar ik bréék geen mensen af op tv. Gevolg: ze hebben het niet uitgezonden.
'Mijn cliënte is gebruikt,' zegt meester Crutelle. Maar zelf krijgt Gaëlle niet over haar lippen dat ze spijt heeft. 'Spijt is tijdverlies. Ik heb dingen geleerd. Véél dingen.'

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234