Reality: 'Uit de kast'
Koen Crucke! Luc Appermont! Showbizz Bart! Euh, begrijpelijk dat sommige jonge holebi's liever niet uit de kast komen. En toch hoeven ze niet bang te zijn: de tijden zijn veranderd. Roos Van Acker heeft intussen al zeven jongeren bevrijd in 'Uit de kast' op vtm. Daar is ook Michiel Vanackere - woordvoerder van holebi-organisatie Wel Jong, Niet Hetero - blij mee.
Michiel Vanackere «Op voorhand hadden we wel onze bedenkingen bij het programma: 'Wordt het niet te sensationeel? Moet je zo’n persoonlijk en intiem gebeuren wel filmen?'»
HUMO Nu je het zelf zegt: moet je zoiets wel filmen?
Michiel Vanackere «Een coming-out is natuurlijk geen evident proces; het blijft iets gevoeligs. Maar dit programma is wel het broodnodige duwtje in de rug geweest voor jongeren die anders misschien nooit uit de kast hadden durven komen. Het is ongelooflijk hoe snel sommigen excuses vinden om te verzwijgen dat ze holebi zijn, hoor. 'Uit de kast' maakt het onderwerp bespreekbaar. En geef toe: het is een mooi programma - geen sensatie, geen uitlach-tv. Maar zelfs binnen de homobeweging waren er even veel voor- als tegenstanders van het concept.»
HUMO Toch besloten jullie samen te werken met de programmamakers.
Vanackere «We hebben mee kandidaten gezocht, ja, maar we hebben ook duidelijk onze voorwaarden gesteld: de jongeren moesten in hun eigen tempo uit de kast kunnen komen, ze moesten hun eigen regisseur kunnen zijn. Verder stonden we erop dat de jongeren van begin tot einde goed begeleid werden.»
HUMO Aurélie, het enige meisje uit de reeks, werd door haar omgeving ‘ziekelijk’ genoemd nadat ze zich had geout.
Vanackere «Tja, zulke reacties zijn nog altijd de dagelijkse realiteit. België is een geweldig land voor holebi’s, maar er is nog werk aan de winkel. Want hoewel holebi’s intussen mogen trouwen en kinderen adopteren, heeft er nog geen echte mentaliteitswijziging plaatsgevonden.»
»Ik hoop dat het programma mensen ertoe aanzet om eens over het thema na te denken. Dat ook ouders een keer stilstaan bij wat zij zouden zeggen mocht hún kind uit de kast komen. Ook leerkrachten kunnen trouwens iets opsteken van het programma: scholen spelen een belangrijke rol in het coming-outproces.»
HUMO Toch is een aantal deelnemers van ‘Uit de kast’ al in de twintig. Er doet zelfs een dertiger mee. Waarom zo lang wachten?
Vanackere «Een zestienjarige die ontdekt dat hij of zij homoseksueel is, wacht vaak met zich te outen tot na de middelbare school. We horen geregeld van jongeren dat ze het niet eerder doen, omdat ze anders het gevoel hebben dat ze hun vrienden belogen hebben. Als je in het vijfde middelbaar uit de kast komt, weet je het meestal al enkele jaren. En dan lijkt het alsof je al die tijd iets verzwegen of achtergehouden hebt. Ze beginnen liever met een schone lei als ze een nieuwe start maken op hun achttiende.»
HUMO Wat als je er dan nog steeds niet klaar voor bent?
Vanackere «Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Als je ouder wordt, ga je ook meer excuses verzinnen om het niet te hoeven zeggen; mensen zijn bang om hun carrière te belemmeren, of zijn intussen al getrouwd en aan kinderen begonnen.»
HUMO Is de schrik om het te zeggen vaak niet groter dan de daad zelf?
Vanackere «Dat horen we inderdaad steeds meer. Ik ken bitter weinig mensen die spijt hebben van hun coming-out, zelfs al waren de reacties negatief. Het is niet gemakkelijk, maar het lucht op. Maak er werk van!»
HUMO We zullen er eens over nadenken.