null Beeld

Reality: Uit de kast

Een tijdlang was ze van onze radar verdwenen ('Dat ligt dan toch vooral aan jouw radar, want ik doe nog altijd stemmenwerk op VIJF, en ik werk veel voor Studio Brussel'), maar heden is Roos Van Acker weer helemaal back in business: in afwachting van de nieuwe single van haar kortelings heropgerichte popgroepje Eden kunt u haar vanaf vanavond op vtm bewonderen in de Vlaamse versie van het KRO-programma 'Uit de kast', waarin ze jonge holebi's bijstaat die voor het eerst tegenover vrienden en familie voor hun geaardheid uitkomen.

Noud Jansen

Moedig van die holebi's, zeker als je bedenkt dat Tom Cruise daar op zijn vijftigste nog altijd niet aan toe is.

Roos Van Acker «Mijn eerste gedachte toen vtm me vroeg of ik dit wilde presenteren was: 'Nee, want zo’n intiem moment hoort niet op televisie.' Maar na enkele gesprekken met homoseksuele vrienden heb ik een paar weken later besloten om het toch te doen. Ik was er namelijk van overtuigd geraakt dat 'Uit de kast' van maatschappelijk belang is: anno 2013 zijn er nog altijd verbazend veel jonge holebi's die er moeite mee hebben om voor hun geaardheid uit te komen, en die wel een duwtje in de rug kunnen gebruiken. Ze zeggen dat ook allemaal in het programma: 'Zonder jullie had ik het nu nog steeds niet verteld.' Vergeet niet: hoe langer je zoiets laat aanslepen, hoe groter het wordt in je hoofd. De meeste van de deelnemers zijn dan nog jonge twintigers, maar er is ook iemand van dertig bij. Die wilde doodgraag uit de kast komen tegenover zijn ouders – hij zal er al zó lang mee in zijn maag – maar toen het moment dan eindelijk aangebroken was durfde hij niet meer. Ik ben dan nog eens met hem gaan praten en heb hem een dikke knuffel gegeven, en toen is hij het toch maar gaan opbiechten.

»Nu, ik ga verder niks over dit specifieke geval vertellen – je moet maar kijken – maar ik kan je wel zeggen dat de reacties van sommige ouders zo heftig waren dat de filmploeg achteraf toch een paar uur moest bekomen.»

HUMO Ik kan me zo'n heftige reactie wel enigszins voorstellen: je zult maar een cameraploeg over de vloer krijgen op het moment dat zoon- of dochterlief je komt vertellen dat hij of zij homoseksueel is.

Van Acker «Ja, maar die ouders wisten op voorhand dat er gefilmd zou worden. En als ze niet in beeld wilden komen, hebben we daar nooit op aangedrongen. 't Is wel zo dat we binnenkwamen met een smoesje: we vertelden dat we een reportage maakten over jongeren op een kruispunt in hun leven. Veel ouders gingen er aanvankelijk van uit dat het zou gaan over het vinden van een job.

»Ik heb ook altijd aan de deelnemers gevraagd of ze graag wilden dat ik erbij zou zijn wanneer ze hun bekentenis deden, om als het ware hun hand vast te houden. 't Waren ook zij en niet wij die het tempo bepaalden: zagen ze het een uur op voorhand plots niet meer zitten, dan deden we het gewoon niet en probeerden we het de week erna nog eens. Vandaar dat we meer dan een jaar aan dit programma hebben gewerkt.»

HUMO In Nederland wordt al jaren hardop getwijfeld aan de geaardheid van de presentator van 'Uit de kast', Arie Boomsma – zelf beweert hij bij hoog en laag zo hetero als Hugh Hefner te zijn. Hoe zat dat bij jou ook weer precies?

Van Acker (lacht) «Ik heb nooit onder stoelen of banken gestoken dat ik deftig geëxperimenteerd heb. Maar ik zou nooit met een vrouw mijn leven kunnen slijten: op dat vlak kies ik toch wel degelijk voor een man.

»Voilà, daar heb je het. Is ’t goed?»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234