null Beeld

Reality: Vier handen op één buik

Twee jaar een vurige kinderwens koesteren vooraleer je een koter op de wereld zet, het lijkt een redelijke termijn. Maar Kelly’s drang naar slapeloze nachten, luiers, fopspenen en borstvoeding begon al als jonge tiener en tegen de tijd dat ze 17 werd, beviel ze van een zoon – allemaal gepland. De 31-jarige Dorien Leyers, die in januari 2014 beviel van Leon en vanavond haar ervaring als minder kersverse moederkloek met Kelly deelt, kan zich er wel iets bij voorstellen: zij was net geen 14 toen haar jongste zusje Olga geboren werd.

Sofie Vanbecelaere

'Dorien Leyers over tienermoeders: 'Het maakt niet uit hoe oud je bent – als er maar genoeg liefde is voor een kind.'

Dorien Leyers «Uiteindelijk ben ik zo al heel jong een beetje mama geworden. Ik overdrijf natuurlijk, maar mijn zussen durven weleens per ongeluk ‘mama’ tegen mij te zeggen.

»Als tiener heb ik vaak gebabysit. Mijn zussen zagen mij als diegene naar wie ze moesten luisteren, niet diegene van wie ze kleren pikten of bij wie ze over vriendjes konden roddelen. Je zou het niet zeggen, maar met Ella scheel ik bijna vijf jaar, en Billie en Olga zijn dan nog een heel stuk jonger dan ik.»

HUMO Vond je dat zelf jammer?

Leyers «Dat zou ik niet zeggen, maar ik had als tiener wel voortdurend het gevoel dat mijn ouders op mij rekenden.»

HUMO Wat vind je zelf de grootste uitdaging als ouder?

Leyers «Op korte termijn gaat het om keuzes die je snel moet maken: papflessen hier, borstvoeding daar. Maar op lange termijn denk ik dat de grootste uitdaging is om jezelf te blijven. Niet helemaal realistisch, want je verandert sowieso zodra je een kind hebt. Maar je moet jezelf ook eens wat tijd gunnen om even een adempauze in te lassen. Op woensdagavond gaat Leon meestal logeren bij mijn ouders, Papie en Mamie (Jan Leyers en Anne Meunier, red.), of mijn schoonouders, Opa en Opi (Joop Reijntjes en Mieke Schonagen, red.), en die vindt dat gewéldig. Dan kunnen wij gezellig op restaurant of tijd nemen voor onszelf, zonder om de haverklap bezorgd te hoeven zijn of hij wel oké is. Als je dat niet af en toe doet, dan mis je echt iets.»

HUMO Siska Schoeters houdt daar een nogal uitgesproken mening op na. Heb jij soms ook het gevoel dat je kind af en toe een, euh, fucker is?

Leyers «Wat zij daar zegt, vind ik fantastisch. Ze zegt het ook zelf, dat dat niets afdoet aan de liefde die je hebt voor je kind. Maar het is wel een feit dat je soms eens denkt ‘En nu is het even genoeg geweest.’ Als je dan uitgaat en je ligt pas om drie uur in je bed, zet die baby gegarandeerd om tien over drie zijn keel open. Elke moeder, in eender welke situatie, gaat daar toch van vloeken? Dat kan niet anders. Cool dat Siska dat tenminste durft te zeggen.»

HUMO Is Kelly intussen ook die mening toegedaan?

Leyers «Nee! Bij haar komt alles zo naturel over. Het is iets wat zij altijd al wilde doen, natuurlijk. Zwanger zijn was no big deal, bevallen evenmin en twee weken nadien was ze alweer op gewicht. Misschien is het omdat wij ouder zijn en al een carrière hebben? Eén ding heb ik in elk geval van Kelly geleerd: dat het niet uitmaakt hoe oud je bent – als er maar genoeg liefde is voor een kind.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234