null Beeld

Rechts in Vlaanderen: Bart De Wever, Filip Dewinter en Jean-Marie Dedecker

Twee uur lang zal Bart De Wever meewarig het hoofd schudden, diep zuchten en met de ogen rollen terwijl Filip Dewinter zijn eeuwige gejammer ten beste geeft: over de invasie met kromzwaard en ooievaar, over samenzweringen ter linkerzijde en politieke prostituees. En ook over de Forza Flandria. Ja, hoe zou het nog zijn met de Forza Flandria, dat oude idee voor een rechtse krachtenbundeling? Humo zette de drie voormannen van Vlaams rechts bijeen en liet ze het onder mekaar uitvechten.

Enkele quotes uit het interview

Bart De Wever «Ik heb niets tegen wat provocatie om het debat los te wrikken, maar op een bepaald moment moet je die fase voorbij als je echt naar een harmonieuze samenleving streeft. En dat doen jullie geen van beiden. En wat je oplossingen betreft, Jean-Marie: je stampt eerst met veel geweld de deur open en dan vraag je: 'Zullen we eens gezellig discussiëren?' Zo werkt het natuurlijk nooit.»

Jean-Marie Dedecker «De hoofddoek is geen religieus symbool maar dient om onze seculiere maatschappij te provoceren. Dat is dus een battledress. Ik leg ook omstandig uit waar die hoofddoek vandaan komt. Die is er gewoon om de vrouwen te onderdrukken, punt uit. Ik begrijp totaal niet hoe feministische vrouwen bij ons, zoals Mieke Vogels, zélf symbolisch een hoofddoek opzetten.»

Filip Dewinter «Onze culturele eigenheid is essentieel om als volk en beschaving te overleven. En ik ga nog een stap verder: je moet ook durven te beklemtonen dat onze beschaving superieur is aan bepaalde andere beschavingen. Ik durf dat. Welke belabberde boodschap draag je uit voor onze toekomstige generaties als je dat níét durft?»

Filip Dewinter «De Vlaamse rechterzijde is de domste van de wereld. We gaan liever met socialisten, groenen en god-weet-wie in zee dan met elkaar. Bart zit nu in een coalitie met de socialisten. Daardoor kan links doen wat het wil: verder besturen.»

Jean-Marie Dedecker «Ik doe alleen uitspraken over mezelf, en ik besef heel goed dat ik een houdbaarheidsdatum heb. Vroeger had je partijpolitiek, nu heb je figurenpolitiek. We hebben fouten gemaakt met onze partij en we zullen moeten knokken. Mijn uitdaging is nu om mensen in de partij te vinden die het van mij kunnen overnemen. Maar ik geloof erin.»

Bart De Wever «Ik heb nooit in de Forza Flandria geloofd: het is een monster van Loch Ness, dat voor het eerst opdook toen Verhofstadt de VLD ging oprichten, begin jaren 90. Hij is toen met heel veel studenten gaan klappen, zei dat ze allemaal in de VLD moesten stappen. Hij heeft zelfs nog Gerolf Annemans gepolst. Nadien is hij premier geworden en zong hij een heel ander liedje. Later is die Forza Flandria bij het Vlaams Belang opgedoken. En nu is er een soort archipel van De Wever, Dedecker en Dewinter, die vooral journalisten heel interessant vinden: 'Als die drie op één of andere manier samenwerken, dan gaan we nog wat beleven!' Ik vind het een erg vermoeiende discussie. Voor u zit een zeer divers kliekje: dáár zit iemand met een zéér rechtse visie, naast mij zit - mag ik dat zeggen Jean-Marie? - een neoliberaal, en ík kijk door centrumrechtse bril naar de samenleving.»

Het volledige interview leest u in Humo 3608 van dinsdag 27 oktober.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234