null Beeld

Rechtse studentenclubs in Vlaanderen

Het succes van Bart De Wever en N-VA is ook aan de Vlaamse universiteiten voelbaar: rechts zijn mág weer. Vlaamsgezinde studentenverenigingen zien hun ledenaantallen stijgen, in het zog van N-VA. Voor outer en heerd, hou ende trou, en doe ze nog eens vol: een duik in de rechtse studentenkringen aan de Universiteit Gent.

tvdm

Jonge studenten met sympathie voor de Vlaamse zaak en Bart De Wever in het bijzonder, kunnen aan de Gentse Universiteit terecht bij drie rechts geörienteerde politieke studentenverenigingen: Jong N-VA UGent, de Gentse studentenafdeling van de grootste partij van het land; de Nationalistische Studentenvereniging (NSV), kweekvijver voor Vlaams Belang; en het Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV), de oudste van de drie.


KVHV: 'Elite'

Het KVHV werd opgericht in 1923, maar de wortels gaan terug tot de Vlaamsch Katholieke Gilde, die in 1887 het licht zag aan de toen nog Franstalige Gentse universiteit. 'We hebben vandaag dertig actieve leden, maar afgestudeerde leden blijven een rol spelen, zodat we vaak met 150 man zijn,' zegt KVHV-preses Jonas Naeyaert (21). Hij is afgestudeerd in de politieke wetenschappen en twijfelt voor het nieuwe academiejaar tussen criminologie en rechten. 'We hebben nu meer jonge leden, maar het is moeilijk te zeggen of dat door het succes van N-VA komt. Bij de veertien schachten die zich voor dit academiejaar al aangesloten hebben, is het merendeel voor N-VA. Bij de vorige verkiezingen heb ik zelf op N-VA gestemd voor de Senaat, en op Vlaams Belang voor de Kamer.'

Op de lijst met oud-leden van het KVHV staan een pak ronkende namen: de CD&V'ers Pieter De Crem, Wilfried Martens, Tony Van Parys en Carl Decaluwé, Open VLD'er Jaak Gabriels, VB-kopstuk Gerolf Annemans en N-VA-boegbeeld Bart De Wever. Echt toeval is dat niet, volgens Jonas Naeyaert. 'Bij het KVHV willen we een elite vormen: ons doel is om mensen op plaatsen te krijgen waar ze invloed kunnen uitoefenen om onze idealen te verwezenlijken. Andere politieke studentenverenigingen zijn daar veel minder mee bezig.'

Het volledige artikel leest u in Humo's Studentenbijlage, die u deze week in Humo vindt..

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234