Red Cliff
Hoe zou het eigenlijk zijn met John Woo? Wel, wij zijn verheugd om die vraag (die wij hier voor het gemak even in uw plaats stellen) te kunnen beantwoorden met een goedgemutst 'Béter!'.
Eind jaren negentig scheerde Woo hoge toppen met 'Face/Off' en 'Mission: Impossible 2', maar na vijftien jaar Hollywood leek de cineast wat over zijn creatieve hoogtepunt heen: zie 'Windtalkers' en 'Paycheck'. Hij keerde tobbend terug naar zijn geboorteland China, bezon zich, en pikte ten slotte een oude droom op: de verfilming van de Kronieken van de Drie Koninkrijken, een halfgeschiedkundig, halfmythologisch oorlogsepos waarmee elke Aziaat via televisieseries, films, comicbooks en geschiedenisboeken grondig vertrouwd is.
Het eindresultaat? De intensiteit van het briljante 'Face/Off', toch zijn piek, zal hij wellicht nooit meer evenaren, maar Woo poetst zijn reputatie weer wat op en toont af en toe zelfs flitsen van zijn oude panache. In schildpadformatie oprukkende legioenen, heroïsche veldslagen, dikke wolken van overzoevende speren, op mekaar inbeukende oorlogsschepen, heerlijk gezwollen dialogen (Een generaal: 'Zijn oorlogsvloot is zó groot dat ze, gebruikt als brandhout, honderd jaar zou branden!'), esthetisch verantwoorde fonteinen van bloed, een mysterieus kijkende Tony Leung: 'Red Cliff' – duurste Chinese film aller tijden! - heeft alles wat wij van dit soort grootschalige epossen verwachten (de typische Woo-accentjes ontbreken niet: hier en daar bolt een cape op in slowmotion, en de onvermijdelijke witte duif krijgt zelfs een hoofdrol).
Qua beeld en toon draait de punt van de speer af en toe heel voorzichtig in de richting van de poëtische martial arts-verhalen van Zhang Yimou (de lichtweerkaatsende schilden!), maar over het geheel genomen neigt 'Red Cliff' toch vooral naar de viscerale rauwheid van '300' en 'The Two Towers' (meerbepaald de slag om Helmsdiepte). Een tópfilm kun je dit niet noemen – de digitale legers ogen flou, sommige karakters komen niet goed uit de verf, en soms wil je Woo toeschreeuwen om zijn camera wat minder heftig te laten rondzwiepen – maar wees gerust: tijdens de finale zeeslag slaat de 'Wow!'-factor even krachtig toe als de donder. Ter info geven we nog mee dat de internationale verdeler besliste om 'Red Cliff' voor het Westerse publiek met de helft in te korten, maar daar valt weinig tegen in te brengen: de lengte voelt precies goed. O ja: Woo bereidt momenteel een remake voor van de Franse gangsterklassieker 'Le Clan des Siciliens'. In Hollywood.
Bekijk de trailer