null Beeld BELGAIMAGE
Beeld BELGAIMAGE

coronaswitchJustien Odeurs

Red Flame wordt contacttracer: ‘Ik moest een manier vinden om mij bezig te houden en klikte op die vacature’

Corona heeft het afgelopen jaar ons hele bestaan ontwricht, ook de manier waarop we werken. De meerderheid moest wennen aan veiligheidsmaatregelen op de werkvloer of aan thuis- en telewerk, maar velen verloren hun job, werden technisch werkloos, of gingen in de lockdown nadenken over leven en werk. Maar daadkrachtige optimisten zien in elke crisis kansen. Humo laat er zes aan het woord die het podium, het voetbalveld of de media achter zich lieten en opnieuw begonnen: ‘Ik kreeg alleen maar schouderklopjes, maar dat maakte het niet minder griezelig.’ Vandaag: Red Flame Justien Odeurs doet contacttracing.

Sophie Pycke en Evelien Roels

Als u vorig jaar besmet raakte met het coronavirus, kreeg u mogelijk een telefoontje van Justien Odeurs (23). De doelvrouw van Anderlecht en de Red Flames ging tijdelijk aan de slag als contacttracer.

JUSTIEN ODEURS «Bij het begin van de eerste lockdown zat ik met de ploeg in de Algarve. We hoorden verontrustende berichten op het nieuws, maar we bleven chill omdat Portugal nog redelijk gevrijwaard bleef van besmettingen. Pas toen we terugkeerden en zagen dat België volledig op slot was, beseften we de ernst van de situatie.»

HUMO Algauw was er geen voetbal meer.

ODEURS «Niet alleen dat, ook het café in Sint-Truiden waar ik al jaren achter de tap sta, moest de deuren sluiten. De eerste twee weken had ik het eigenlijk wel goed. Die totale rust was fijn: geen auto’s op straat, geen sociale verplichtingen. Maar de rust stak me bijzonder snel tegen. We mochten niet naar de club, ik maakte me zorgen over de competitie, en kreeg maar geen antwoord op de vraag of we nog kampioen zouden kunnen spelen. Ik ging van een gedisciplineerde routine naar een lege agenda zonder ankerpunten.»

HUMO Elke avond in de zetel liggen was niets voor jou?

ODEURS «Ik verveelde mij steendood! Ik moest een manier vinden om mij bezig te houden, checkte een paar sites en klikte op een vacature voor contacttracer. Ik hoopte dat een bureaujob mijn gedachten zou verzetten, maar het effect was eerder tegengesteld (lacht). Na een opleiding van anderhalve dag werden we achter een bureautje gezet, maar er was amper werk. De besmettingen daalden en we beschikten nog niet over alle contactgegevens van mensen die mogelijk besmet waren. Het systeem stond nog niet op poten. De uren gingen zo traag voorbij dat ik Netflix begon te kijken, en ik was niet de enige.»

HUMO Gelukkig kon je in juni weer gaan trainen.

ODEURS «Zeg dat wel! Ik heb nog een tijdje drie dagen in de week als contactonderzoeker gewerkt, maar het leek me maar fair om mijn plaats af te staan aan mensen die volledig zonder inkomen zaten. Ik heb wel wat meer over mijn medemens geleerd tijdens dat korte intermezzo (lacht). Sommigen zijn echt superwantrouwig. Welke aanpak ik ook gebruikte, ik kreeg met moeite twee woorden los.»

HUMO Hoe vlot het nu in het voetbal?

ODEURS «Het voelt ongeveer weer zoals vroeger. We worden wekelijks getest, dat wel, maar onze nationale ploeg is al gekwalificeerd voor het EK, en pas in september volgen de kwalificaties voor het WK. Ik besef nu pas hoe graag ik tegen een bal stamp. Voetbal is mijn leven en het zal moeilijk worden om ooit nog iets te vinden dat me zoveel werklust geeft. Hopelijk blijft een nieuwe pandemie nog even uit (lachje).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234