null Beeld

Red Hot Chili Peppers: het comebackinterview

De Red Hot Chili Peppers zijn nooit noeste werkers geweest: sinds 'Blood Sugar Sex Magik' uit 1991 doen ze er gemiddeld vier jaar over om een nieuwe plaat te maken, al was het maar omdat Anthony Kiedis weer eens naar Borneo of Mexico moest om van de heroïne af te kicken.

paul rees/q/ifa

Enkele quotes uit het interview

De nieuwste Peppers-plaat liet zelfs vijf jaar op zich wachten, maar dit keer waren er iets prozaïscher redenen: Kiedis werd vader en begon te surfen, Flea trad op met Thom Yorke en Damon Albarn, leerde pianospelen en ging muziektheorie en compositie studeren aan de universiteit, en Chad Smith hield zich bezig met 'supergroep' Chickenfoot.- Jullie hebben nooit overwogen om niet langer als de Red Hot Chili Peppers door het leven te gaan? Ondanks de zeven gitaristen die jullie ondertussen versleten hebben?

Kiedis «Gosh, ik heb de tel niet bijgehouden... Maar nee, wat mij betreft niet. 't Zou aanvoelen als opgeven, en ik ga er per definitie van uit dat het beste nog moet komen.»
Flea «Ik had altijd gedacht dat ik niet zou willen doorgaan zonder John (Frusciante), maar toen het zover was begon ik er toch anders over te denken. Ik merkte gewoon dat ik te veel hield van de Chili Peppers, en van Anthony in het bijzonder, om er zomaar de brui aan te geven.
»Weet je, wij zijn vrienden sinds ons vijftiende. Toen al onafscheidelijk, ook al botst het soms geweldig. We beledigen mekaar de hele tijd en we kunnen allebei ongelofelijk eigengereide twat cunt-faces zijn, maar ik zie die gast zo graag: hij is als een broer voor me.»

- Stel dat het verhaal van de Red Hot Chili Peppers verfilmd zou worden, wat zou dan het dramatische hoogtepunt zijn?

Kiedis «Komaan zeg... Natúúrlijk de dood van Hillel. Dat was het grootste keerpunt van ons leven. Zesentwintig jaar zijn en op zo'n manier een stuk van jezelf verliezen is het meest dramatische wat me ooit overkomen is.
»Dat gezegd zijnde: ik hou van ons verhaal, de hoogte- én de dieptepunten. We hebben allemaal de smeerlap uitgehangen, maar we zijn volwassen geworden.»

Flea «Stel dat ik al mijn fuck-ups ongedaan kon maken, ik zou het niet doen. Ik blijf erbij: je moet fouten maken om een beter mens te worden. Ik heb me vaak misdragen, ik ben heel vaak een onbeleefde, vervelende, egocentrische zak geweest. En daar ben ik achteraf gezien blij om.»

- Flea, jij bent naar de universiteit gegaan. Leg eens uit?

Flea «Ik ben destijds amper door mijn highschool geraakt, maar nu vond ik het zo geweldig dat ik nog jarenlang zou kunnen studeren. Het liefste wat ik deed was Bach ontleden: wat die man gepresteerd heeft is het summum van de menselijke verwezenlijkingen. Vijf verschillende complexe melodieën die elk afzonderlijk én allemaal samen het meest fantastische geluid vormen dat je ooit in je leven gehoord hebt: zo geniaal dat het mijn verstand te boven gaat.»

Kiedis «Ik denk dat sterven de grootste high is. Ik hou wel van Chris Rocks omschrijving van de ultieme dood: 240 kilometer per uur rijden met een Kardashian over je pik en de eerste plaat van NWA op maximum volume.»

- En hoe zou jij dan willen sterven?
Kiedis «Op de achterbank met de andere Kardashian-zussen natuurlijk.»

Kiedis «Ik ben een echte huilebalk. Als je tips nodig hebt... Nee, serieus: ik zou elke dag wel kunnen huilen, maar dan op een fijne manier: als ik gewoon ga zitten en aan mijn zoon denk.

»Onlangs zat ik op een vliegtuig van Hawaï naar Los Angeles, met Rick Rubin aan de andere kant van het gangpad, naar die Justin Bieber-film te kijken. Daarin zag je hoe ze - heel melig - tickets voor een concert van die gast uitdeelden aan zestienjarige bakvissen: toen ik de reacties van die meisjes zag, brak ik. En achteraf zei ik dat tegen Rick, en hij gaf toe dat hij het op dat moment ook niet droog gehouden had.
»Voilà, als dat geen all-time low is: ik heb moeten huilen tijdens 'Never Say Never', en de hele wereld mag het weten.»

Het volledige interview leest u op dinsdag 23 augustus in Humo 3703.

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234