Regisseur en MS-patiënte Nathalie Basteyns: 'Als je in een rol­stoel zit, word je letterlijk en figuurlijk over het hoofd gezien'

Nathalie Basteyns regisseerde samen met wederhelft Kaat Beels enkele van de beste Vlaamse fictiereeksen van de laatste jaren – ‘Clan’ en ‘Beau Séjour’, bijvoorbeeld – en in december lanceren de twee hun eerste langspeelfilm: ‘Façades’, met Natali Broods, Theo Maassen en Johan Leysen. Basteyns is MS-patiënte en zit al vier jaar aan een rolstoel gekluisterd. Om mensen te tonen hoe dat voelt, maakte ze een korte documentaire voor de Canvas-reeks ‘4 x 7’, met de om uitleg smekende titel ‘Lopen is zo leuk, Masj’.

HUMO Wie is Masj?

Nathalie Basteyns «Dat ben ik! Kaat en ik hebben twee kindjes, die Kaat gekregen heeft. Ze noemen Kaat dus mama, voor mij moesten we een andere naam vinden. Dat is Masj geworden.

»De titel is een zinnetje uit de docu. Onze dochter Nico zegt: ‘Kom, we gaan lopen!’ Dan moet ik uitleggen dat ik dat niet kan, waarop zij: ‘Maar lopen is toch zo leuk, Masj!’»

HUMO Snapt ze jouw situatie intussen?

Basteyns «Ja. Zij is 3, Jean is 6. Hij heeft mij dus nog gekend vóór de rolstoel, al was hij toen nog geen 2 jaar, maar Nico heeft nooit anders geweten.»

HUMO Hoelang heeft het geduurd voor je aan je rolstoel gewend was?

Basteyns «Ik ben er nog altijd niet aan gewend. Soms word ik ’s morgens wakker en heb ik de neiging om snel uit bed te stappen om van alles te doen, en kom ik tot de conclusie: ‘O, juist, dat gáát niet.’

»In het filmpje som ik de voor- en nadelen op, al vallen de voordelen op twee vingers te tellen. Je bent iets sneller op het vliegtuig en je mag soms eens een rij inhalen. Maar wat ben je daarmee? Ik zou graag úren aanschuiven als ik niet meer in een rolstoel zou moeten zitten.»

HUMO De nadelen zijn ontelbaar, ook al denken niet-rolstoelgebruikers daar nooit over na.

Basteyns (knikt) «Ik zit de godganse dag neer. Kaat zei daar onlangs over: ‘In jouw plaats zou ik zót worden!’ Waarop ik: ‘Welcome to my life!’ (lachje) Over een set manoeuvreren gaat ook amper, met al die kabels. Bij ‘Façades’ bleef ik achter de monitor, terwijl Kaat en de acteurs naar mij kwamen om te overleggen.

»Iedereen zou eens een dag in een rolstoel moeten doorbrengen om te voelen hoe het is. Onze infrastructuur is helemaal niet aangepast aan rolstoelgebruikers: kijk naar de metrohaltes in Brussel. Ook op restaurant gaan kan vervelend zijn, en onlangs mocht ik zelfs de cinema niet binnen. Toen heb ik van mijn oren gemaakt tot ze mij de trap op hebben gedragen. Gelukkig heb ik een grote mond (lacht).»

HUMO Je bekijkt de wereld nu vanaf 1 meter hoogte.

Basteyns «Ik word vaak over het hoofd gezien, letterlijk en figuurlijk. Dat gebeurde vroeger niet, met mijn 1 meter 76. Je komt op de hoogte van een kind te staan, en kinderen worden dikwijls genegeerd. Dat verandert je kijk op de wereld. Je gaat van vogel- naar kikvorsperspectief: dát is wat ik in ‘Lopen is zo leuk, Masj’ wil laten zien.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234