null Beeld

Regisseur Michaël Roskam over de dood van James Gandolfini

Acteur James Gandolfini is op 51-jarige leeftijd gestorven aan een hartaanval. De laatste film waarin de betreurde acteur te zien zal zijn, is deels van Belgische makelij: 'Animal Rescue' wordt geregisseerd door Michaël Roskam.

Stefanie De Jonge

We bellen met Michaël Roskam in New York waar hij 'Animal Rescue' aan het monteren is.

Michaël Roskam « Ik was aan het eten met Raf Keunen, de componist van 'Rundskop' die ook de score voor 'Animal Rescue' gaat maken. Na het eten zette ik mijn gsm op en in een keer zag ik een massa oproepen van de studio en producenten en allemaal berichten met: Jim died.

» Het was zo'n lieve kerel. Het is echt moeilijk om hem in de montagekamer levend door mijn beeld te zien lopen, terwijl hij er niet meer is. »

HUMO Hoe moeilijk was het eigenlijk om hem over te halen om aan 'Animal Rescue' mee te werken?

Roskam «Je weet dat het script van 'Animal Rescue' al een tijdje rondging en bij verschillende regisseurs heeft gelegen - onder andere David Cronenberg, maar het raakte maar niet gecast. Toen de agent van Jim hoorde dat ik de film ging regisseren, heeft hij meteen naar Jim gebeld, omdat hij, toen hij 'Rundskop' had gezien, meteen tegen zijn manager had gezegd: 'I wanna work with this guy.' Hij heeft toen meteen toegezegd. Een mooier compliment kon ik me toen niet voorstellen.»

HUMO Was hij een echte Tony Soprano?

Roskam «Soprano is een absoluut alfamannetje. Dat was Jim zeker niet. Hij is veel zachter. Absoluut niet iemand die ergens binnen stapt en de hele ruimte inneemt. Integendeel. Hij was juist iemand die het liefste zou verdwijnen, maar dat niet kon omdat hij zo groot en imposant was.»

HUMO Was hij voor jou wel bereikbaar?

Roskam «Absoluut. Hij had me drie dagen geleden nog vanuit Italië gesms't dat hij Brussel wou bezoeken met zijn zoon, nu hij toch in Europa was. Hij vroeg me of ik een tof hotel wist en of hij me zou zien wanneer hij er was.

» Een regisseur moet met zijn hoofdrolspeler altijd een vertrouwensband opbouwen, maar met Jim was het toch anders. Hij was een heel gevoelige man. Ergens verbaast het me niet dat hij op deze manier sterft. Hij was wel een heel onrustig mens: hij had, zeg maar, een hart dat volgens mij nooit helemaal tot rust kon komen. Hij noemde zichzelf niet voor niets honderd dertig kilo neuroot. Toen ik met hem begon te werken, was ik er ook echt verwonderd over dat hij nog zo onzeker was. Je denkt: Die man is zo'n doorwinterd acteur. Hij kent zichzelf en alle truuken van de foor.' Maar het leek alsof hij helemaal blanco op de set stond. Na elke take vroeg hij: 'Weet je zeker dat het juist is. Heb je genoeg? Neem nog één take. Laat me nog 's proberen?' Terwijl, hij was zò goed. Hij schittert ook echt in zijn rol. Ik vind het zo jammer dat hij dat niet meer kan zien.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234