null Beeld

Reisreportages: Checklist

Op VIJF gaan ze vanavond met een reisprogramma van start dat om onduidelijke redenen ‘Checklist’ is komen te heten: het idee is dat in iedere aflevering een Bekende Medemens een goeie vriend of vriendin meetroont naar zijn favoriete stad, om aldaar de - citaat uit de perstekst - ‘must-sees, must-do’s en must-eats’ af te schuimen (het tot in de vroege uurtjes doorzakken in één of ander plaatselijk oord van verderf gebeurt uiteraard off camera).

De komende weken passeren ondermeer Axel Daeseleire (Bangkok), Jan Hoet jr. (Berlijn) en Dirk ‘Buscemi’ Swartenbroekx (Wenen) de revue; vanavond mag de bekende kok Wout Bru zijn maat Michel Dellafaille door Lyon gidsen.

Wout Bru «Ik ben fan van veel steden: Barcelona, Parijs, New York, Shanghai, Antwerpen uiteraard. Maar Lyon is voor mij toch speciaal, omdat het zo’n weinig bekende stad is. Voor de meeste Vlamingen is het niet meer dan een tussenstation op weg naar het Zuiden: onterecht, want Lyon is echt geweldig.

»Ik woon er maar twee uur rijden vandaan, dus ik ga er regelmatig eens shoppen of rondwandelen, of eten in één van de vele uitstekende bistro’s of brasseries: altijd weer iets waar ik naar uitkijk. Inmiddels heb ik er ook veel goeie kameraden wonen: patissiers, chocolatiers, restaurateurs, mannen die een danscafé of een discotheek uitbaten.

»Zij komen regelmatig bij mij in Eygalières eten, en als ik in Lyon passeer, ga ik langs bij hen. Zonder uitzondering word ik dan ontvangen als een koning. Het eerste wat ze doen is hun kameraden opbellen om te zeggen dat ‘le Woet’ gearriveerd is – ‘Wout’ krijgen ze in Frankrijk niet uit de strot - en dan zeggen ze: ‘Quand le Woet est chez nous, il faut qu’on le reçoit comme un seigneur.’ Zo zijn Fransen, hè: je kunt zeggen dat ze chauvinistisch zijn, ’t akkoord, maar ze weten wel hoe ze iemand met zwier moeten ontvangen.»

HUMO Lyon is de thuisstad van Paul Bocuse, ‘s werelds enige chef die zich al sinds 1965 op drie Michelinsterren kan laten voorstaan, en die dan ook over een ego schijnt te beschikken dat al net zo buitenmaats is als zijn koksmuts. Michel en jij zouden bij hem zijn gaan eten.

Bru «Jaja, heel zeker: de wereldvermaarde soupe aux truffes! Nu, ik ben goed bevriend met zijn zoon Jérôme - in de winter ga ik altijd met ‘m skiën in Courchevel - maar ik was toch behoorlijk nerveus toen Bocuse senior bij ons aan tafel kwam zitten.

»Een halfuur lang hebben we van gedachten gewisseld, mínstens, en dan hebben we vervolgens ook nog zijn keuken mogen betreden. Ik moet zeggen, ik was er echt even van aangedaan. Bocuse, dat is de paus van de Franse gastronomie, hè?

»Oké, vandaag de dag doen zijn gerechten misschien wat ouderwets aan – te zwaar, te traditioneel – maar ‘t is wel de basis van wat we nu de klassieke keuken noemen. En het blijft ook een buitengewoon imposante figuur, Paul Bocuse. Allez, op zijn zesentachtigste loopt hij wel een beetje krom, maar ‘t is toch nog altijd een boom van een vent. Petje af, hoor.»

HUMO Eén vraagje nog alvorens ik dit stukje naar de toeristische dienst van Lyon opstuur: zijn er ook mindere kanten aan jouw favoriete stad?

Bru (enigszins verrast) «Mindere kanten aan Lyon? Euh... tja, daar vraag je me iets. (denkt na) Hmm, ja, daar moet ik precies toch efkes over nadenken. (denkt langer na) Goh, da’s een moeilijke. Wacht, euhm... (denkt nóg langer na) Nee, sorry, ik kan echt op niks komen.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234