null Beeld

Reizen Waes: Bhutan

Terug van een weekje congé: 'Reizen Waes', de entertainende reisreeks waarin de genaamde Tom Waes toerisme bedrijft in landen die voor zonverbrande Duitsers en bleke Britten tot op vandaag volstrekt onbekend gebied blijven.

Maar doet hij dat alleen? Nee, meneer: in zijn tocht door Bhutan vanavond wordt hij net als in Turkmenistan, Iran en Vanuatu bijgestaan door cameraman Jef Van Den Langenbergh, die afwisselend met zijn collega Nico Surings mee op reis mocht. Hoog tijd dat Jef ook eens voor het voetlicht treedt.

HUMO Eerlijk: van Bhutan weet ik dat er een draak op de vlag staat en verder niks.

Jef Van Den Langenbergh «Dat is al meer dan de meeste mensen, denk ik (lacht).Ik wist er vooraf ook weinig van: dat het in de buurt van de Himalaya lag, ingesloten tussen India en China - de enige twee buurlanden overigens - en dat het lang volledig afgesloten is geweest. Toeristen zijn er nog maar enkele decennia welkom, en er is nog maar een paar jaar internet.»

HUMO Bhutan stelt zich voor als het land met de gelukkigste inwoners ter wereld. Dat doet meteen vermoeden dat dat níét zo is.

Van Den Langenbergh «Ha, maar ik denk dat het in dit geval misschien wel klopt. Afijn, misschien niet dé gelukkigste, maar ze leken me er toch wel tevreden. Heel bezadigd, vooral: nergens een streepje stress te bespeuren. Ik merkte dat ik, toen ik terug thuis in de file stond, dacht: 'O, fuck,was ik maar terug in Bhutan.'»

HUMO Er moest wel altijd en overal een gids mee met jullie, hoor ik.

Van Den Langenbergh «Dat was meer uit bezorgdheid dan om ons te controleren, werd ons verteld, en ik ben geneigd om dat te geloven. Een gids moet ervoor zorgen dat je het als toerist goed stelt, en dat er niks gebeurt.»

HUMO Heb je het nu over verraderlijke bergpasjes, of over geweld?

Van Den Langenbergh «Geweld zijn we daar in de verste verte niet tegengekomen. En verraderlijke bergpassen: de wegen zijn daar niet opperbest, maar verder... Ik denk dat ze zeker willen zijn dat je bij de beste plekjes komt en ziet wat je moet zien - zonder dat er dingen zijn die je niet mág zien, zoals in Turkmenistan.»

HUMO Er staat een interessante quote van Tom Waes in de perstekst: 'Een monnik heeft op mijn hoofd geklopt met een penis.'

Van Den Langenbergh (lacht) «In een bepaalde streek van Bhutan wordt één bepaalde monnik vereerd, en die man hield er zoveel honderden jaren geleden een nogal liederlijke levensstijl op na. Vandaar dat zijn vereringssymbool een fallus is: op de gevels van de huizen in die regio staan overal gigantische pietengeschilderd. Grote, lachende fallussen met stevige ballen.

»We zijn ook naar een tempel getrokken - jammer genoeg mocht de camera niet mee naar binnen - en daar werd Tom gezegend: ze hebben op z'n kop geslagen met wat nog het best omschreven kan worden als een enorme houten dildo. Tom heeft dat achteraf nog eens overgedaan bij Pascal Braeckman (lacht).»

HUMO Klinkt super. Tot slot: jullie zouden een Bhutaanse stripclub bezocht hebben. Vertel!

Van Den Langenbergh «Nee, 't was eerder een muziekclub waar jongeren samenkomen - heel preuts, allemaal. Het was een vreemd soort karaokebar: je kan niet zelf zingen, maar er staan groepjes jongens en meisjes op een podium om dat in jouw plaats te doen. Als gast kan je een liedje kiezen uit een boek - alleen traditionele Bhutaanse gezangen - en daarvoor moet je dan een bepaald bedrag betalen: een human jukebox,eigenlijk.

»Ik dénk wel dat we daar naartoe zijn gegaan met het idee dat het een stripclub zou zijn; je betaalt uiteindelijk meisjes om iets voor jou te doen, hè.Maar dat bleek dan gewoon zingen te zijn.»

HUMO Lichte tegenvaller.

Van Den Langenbergh «Welja (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234