Rekening in het rood

Naar schatting 350.000 Vlamingen kampen met grote schulden: een ontstellend hoog aantal, en reden genoeg voor VT4 om er een wekelijks programma aan op te hangen. (Als die 350.000 allemaal kijken, desnoods bij de buren omdat ze hun tv hebben verkocht, hebben ze al een kijkcijferhit te pakken.)

Samen met meester Elfri De Neve, financieel expert, staat mental coach Greet Dyckmans hulpbehoevende gezinnen bij in hun poging om de rode cijfers achter zich te laten.


HUMO Hoe zijn die gezinnen in de puree terechtgekomen?

Greet Dyckmans «De hoofdreden is uiteraard: te veel kopen op krediet. We leven voor een stuk in een virtuele wereld: we communiceren op afstand via het internet, en zo gaan we ook met ons geld om.

»Kredietkaarten waarmee je onder nul kan gaan, gespecialiseerde maatschappijen waar je grote leningen kan aangaan: op zich is er niets mis mee, maar het kan voor grote problemen zorgen bij mensen die boekhoudkundig niet zo onderlegd zijn.

»Ze steken soms ook hun hoofd in het zand: 'We hebben al zovéél schulden, 't maakt niet uit dat we er nog meer maken. Ik wil het allemaal niet meer weten.'

»Of echtscheidingsproblemen: vroeger waren ze met tweeën om de rekeningen te betalen, en nu staan ze er plots alleen voor. Of koopverslavingen: jezelf een goed gevoel willen kopen. En dan is er natuurlijk nog de crisis en de stijgende werkloosheid.»


HUMO Waar heb je de schrijnendste toestanden meegemaakt?

Dyckmans «Bij Danny en Peggy, een koppel dat zo diep in de schulden zat dat ze hun huis openbaar te koop moesten zetten. Dat veroorzaakte ook bij mij enorme paniek: hoe moet het nu verder, en wat moet er met de kinderen gebeuren?

»Je weet: het kost tijd om oplossingen te zoeken, maar wat als het nu eens níét lukt? Op dat moment ben je echt niet meer met televisie bezig, maar met bittere realiteit.

»Het is ook zo herkenbaar: Danny en Peggy zijn heus niet het soort mensen die alleen maar uitgeven en niet aan de gevolgen denken. Ze hebben gewoon ontzettend veel pech gehad. Zelf was Danny er het hart van in, ergens zegt hij letterlijk: 'Je huis moeten verkopen voelt alsof je je doodvonnis krijgt.'»


HUMO Zijn die mensen er wel bij gebaat om met hun miserie op televisie te komen?

Dyckmans «Ik begrijp je vraag heel goed. Ik heb ook tegen de koppels gezegd: 'Ik heb heel veel bewondering dat jullie dit willen doen, want er rust nog altijd een groot taboe op.'

»Gelukkig hebben de mensen in 'Rekening in het rood' het er achteraf heel goed van afgebracht, en voor een stuk zijn er daar ook fier op: 'Kijk eens wat we bereikt hebben!' En reken maar dat die fierheid terecht is.

»Het is ook nódig dat mensen naar buiten komen met hun geldproblemen. Het maakt het taboe kleiner, en het kan andere mensen ertoe aanzetten om zelf ook begeleiding en hulp te zoeken, iets waar ze voorheen misschien te trots voor waren.

»Het kapitalisme slaat steeds wilder om zich heen: we leven met z'n allen in jungle, en alleen de sterksten kunnen nog volgen. We hebben dringend nood aan mensen die voor de achterblijvers een weg door het struikgewas willen kappen.»

VT4Schuldbemiddeling

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle verhalen van de Humo rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234