Religulous

Hoe is het mogelijk dat sommige mensen die zich in de week perfect rationeel gedragen, op zondag geloven dat ze het bloed van Christus zitten te drinken? En zijn de meeste priesters, rabbi's en imams in realiteit geen intellectuele slavendrijvers die de mensheid met hun nonsens in een SM-achtige houdgreep houden?

Hoewel wij hier tegenwoordig wakker liggen van ietwat aardsere dilemma's (zoals: een vleeskroket met andalouse of een zigeunerstick met tartaar?) dienen wij toch te bekennen dat we bovenvermelde vragen behoorlijk interessant vinden (ons achterste heeft menig kerkstoel versleten, vandaar).

De Amerikaanse stand-up comedian Bill Maher gaat op zoek naar de antwoorden in 'Religulous', een heerlijk godslasterende documentaire die bij de godsvruchtigen onder u geheid in het verkeerde keelgat zal schieten, maar ons zó hard heeft doen lachen dat de kruisbeelden in het naburige kerkgebouw tegen de muren trilden. Maher, een zelfverklaarde scepticus, trekt in 'Religulous' – de samentrekking van religion en ridiculous – de wereld rond en neemt onder het motto 'Religie is slécht voor het mensdom!' elke dierbare gelovige die hij tegenkomt vrolijk op de hak: hij kletst in een tot kapel omgebouwde vrachtwagen in North-Carolina met een groep stichtelijke redneck-truckers (lachen!), heeft een ontmoeting met een pieuze ex-homo (gieren!), tracht onderweg het Vaticaan binnen te glippen, praat in een islamitische gay bar met twee homofiele moslimactivisten, gaat in Den Haag enkele vragen stellen aan Geert Wilders, en speldt een junk in een Amsterdamse coffeeshop op de mouw dat zijn coiffure in brand staat (brúllen!).

Tegenstanders hebben schande gesproken van Mahers interviewstijl, en helemaal ongelijk hebben ze niet: niet alleen gunt de komiek zijn gesprekspartners in pure 'Terzake'-stijl nauwelijks een weerwoord, meestal veegt hij – terwijl regisseur Larry Charles ('Borat') gretig inzoomt op hun verbouwereerde gezichten - ook nog eens met duivels genoegen de vloer met hen aan. En so what? Maher zal misschien branden in de hel, maar zijn aanpak levert wél een geweldig entertainende satire op. Toch stemde 'Religulous' ons alles bij mekaar genomen erg somber. 'Religie zet de mensheid op een destructieve koers,' zo besluit Maher - en hij bedoelt het níet om te lachen.

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234