null Beeld

'Rellik': intrigerende Britse misdaadserie

‘Rellik’ is ‘killer’ maar dan achterstevoren geschreven, en dat vat deze intrigerende Britse misdaadserie goed samen. Schrijvers Jack en Harry Williams, bekend van ‘The Missing’, tonen de jacht op een gruwelijke seriemoordenaar immers in omgekeerde volgorde.

Patrick Bremmers

Beginnen doen we met de arrestatie van de hoofdverdachte, waarna het verhaal langzaam teruggaat in de tijd, naar het moment dat de psychopaat zijn slachtoffers voor het eerst een bijtend zuur in het gezicht werpt. Richard Dormer, bekend als Beric van ‘Game of Thrones’, speelt de verbeten DCI Gabriel Markham in deze reeks van zes afleveringen, waarvan er twee geregisseerd werden door onze eigen Hans Herbots.

'Rellik': 'Na opnames duurt het vaak een hele tijd voor ik besef wie ík ook alweer ben'

RICHARD DORMER «Dat mensen uit nieuwsgierigheid op ‘Rellik’ zullen afstemmen, staat vast, maar ik verwacht dat ze zullen blijven kijken. Je wordt echt meegezogen in de wereld van hoofdinspecteur Gabriel Markham. Op een manier die je op televisie nog nooit eerder gezien hebt. Vraag me niet hoe Harry en Jack Williams dat geflikt hebben, maar ook in omgekeerde volgorde blijft de serie boeien. Ik ben er trots op.»

HUMO Wat kun je ons over ‘Rellik’ vertellen?

DORMER «‘Rellik’ gaat over een inspecteur bij de Londense politie die de jacht heeft geopend op een seriemoordenaar, een psychopaat van wie hij ook zélf slachtoffer is geworden, met een zuuraanval. De strijd is persoonlijk, op het obsessieve af. Door de verschrikkelijke verminkingen is Gabriel zowat onherkenbaar en lijdt hij ontzettend veel pijn, maar vanbinnen is de schade nog veel groter. Zoals je uiteindelijk zelf wel zult zien wanneer we – gek genoeg – helemaal aan het begín van het verhaal zijn beland.»

HUMO Ben jij zo gedreven als Gabriel?

DORMER «Ja, maar alleen wanneer ik aan het werk ben. Met mijn werk kan ik niet anders. Wil ik een rol overtuigend spelen, dan moet ik er ook helemaal voor gaan. Tijdens zo’n opnameperiode zie ik maandenlang geen vrienden of familie. Het lijkt alsof ik een tijdje van de aardbodem verdwijn. En wanneer de opnames afgelopen zijn, duurt het vaak een hele tijd voordat ik besef wie ik ook alweer ben. Een gek vak hoor, acteur zijn. Weird! (lacht).»

HUMO Hoe ging dat tijdens ‘Rellik’?

DORMER «Dat hakte er echt in. Als ik ’s avonds na een lange opnamedag op mijn hotelkamer arriveerde en mezelf een kop thee inschonk, kon het gebeuren dat ik plotseling begon te huilen. Of ik werd ontzettend zenuwachtig, angstig ook. Kleine paniekaanvallen. Geen reden om me ongerust te maken hoor, want ik wist precies wat het was. Acteren is uiteindelijk toch gewoon een vorm van psychose. Ik heb het ook weleens aan enkele psychiaters gevraagd. En zij beamen: het is een vreemde trick of the mind jezelf zo in de belevingswereld van een ander te verplaatsen. En hoe beter je daar in slaagt, hoe lastiger het is om uiteindelijk te beseffen dat het allemaal toch níét echt is.»

HUMO Hoe was het om jezelf voor het eerst in de spiegel te zien, verminkt als Gabriel Markham?

DORMER «Hevig. Dat iemand een ander mens zoiets verschrikkelijks kan aandoen. Je moet als slachtoffer heel sterk en moedig zijn om met de gevolgen te kunnen leven.

»Tussen de opnames door ben ik zo nu en dan de straat opgegaan, gewoon om een luchtje te scheppen of een pakje sigaretten te halen. De reacties waren geweldig. Want, wat bleek? De mensen keken niet. Niet één iemand staarde me aan. Ik had het gevoel dat mensen me van een afstandje zagen aankomen, wisten wat er aan de hand was en deden alsof ze over mijn schouder keken. Sommige mensen glimlachten zelfs of gaven een vriendelijk knikje.»

HUMO Waarom moeten mensen zeker kijken naar ‘Rellik’?

DORMER «Omdat het iets is dat mensen nog nooit eerder hebben gezien. Behoorlijk griezelig en toch diepzinnig. Uniek, kortom.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234