null Beeld

Remco Evenepoel, Man van het Jaar in Humo's Pop Poll: 'Ik weet dat ik alles puur natuur doe, dus laat ze maar praten'

Vorig jaar deze tijd werden er nog vraagtekens geplaatst bij zijn beslissing om de beloftencategorie over te slaan en meteen prof te worden. Een jaar later staan de Clásica San Sebastián, de Ronde van België en het EK tijdrijden op zijn palmares. Het leverde Remco Evenepoel de Kristallen Fiets op, de trofee van Sportman van het Jaar en een titel die al het voorgaande doet verbleken: Man van het Jaar in Humo’s Pop Poll.

ann braeckman


Bekijk alle resultaten van Humo's Pop Poll hier

'Het raakt me als ze zeggen dat ik met een moteurke of doping rij. Mensen schamen zich nergens meer voor'

HUMO 2019, wat een rollercoaster!

null Beeld

REMCO EVENEPOEL «Inderdaad, het is allemaal heel snel gegaan. In de eerste maanden van het jaar waren mijn uitslagen al vrij goed, ook al waren mijn vorm en mijn gewicht toen nog niet op peil. Daarna werd ik steeds beter en voelde ik mijn lichaam veranderen naarmate ik meer en meer als een prof begon te leven. Al geef ik toe: ik had deze resultaten niet verwacht in mijn debuutjaar. Al die overwinningen overtreffen mijn stoutste dromen. Ik heb enorm veel positieve vibes gevoeld.»

HUMO Je prijzenkast is intussen al mooi gevuld. Leef jij op een wolk?

EVENEPOEL «Dat niet, maar ik ben wel gelukkig en enorm gemotiveerd. Zelfs nu, in de winter, een periode zonder competitie, ben ik gewoon heel content dat ik renner ben. Het is een mooi leven en ik doe het enorm graag. Ik kijk echt uit naar het nieuwe seizoen en ik vind het plezant om me klaar te stomen. De fun op trainingsstage spat er bij iedereen van The Wolfpack gewoon van af.»

HUMO Jij bent de jonge wolf in de roedel van Deceuninck-Quick·Step. Hoe voelt dat?

EVENEPOEL «Het is ongelooflijk om bij deze ploeg te koersen. Alles draait hier om winnen. We peppen elkaar constant op: op training, in de bus voor een koers, tijdens de wedstrijd. Ik heb veel van mijn ploegmaten opgestoken het voorbije jaar. Ze leerden me om te genieten van een overwinning. Bij de junioren won ik elk weekend – op den duur werd dat gevoel normaal en hechtte ik er minder waarde aan. Nu besef ik dat het een prestatie is wanneer je wint.»

HUMO We zouden het bijna vergeten, maar je bent nog altijd maar 19. De meesten van je leeftijdsgenoten zijn lang niet zo matuur als jij.

EVENEPOEL «Dat komt wellicht omdat ik al van mijn 12de uit huis was. Toen ik bij PSV voetbalde, leefde ik in Nederland bij een gastgezin. Ik moest mijn eigen zaakjes organiseren. Treintickets kopen, de weg zoeken naar school, elke dag vroeg opstaan, boterhammen smeren. Dat lijken normale dingen, maar op die leeftijd, in een ander land, is dat toch allemaal niet zo evident. Je wordt snel groot.»

HUMO Heb jij het gevoel dat je iets gemist hebt in je jeugd?

EVENEPOEL «Ik ben niet zoals een ‘normale’ tiener opgegroeid met feestjes en zo, maar is dat niet zo voor elke topsporter? Ik voel het alleszins niet aan als een gemis. Ik krijg andere dingen in de plaats. Ik kijk met positieve gevoelens terug op mijn jeugd en vind dat ik al vele stappen verder sta dan andere leeftijdsgenoten. Die kennis kan ik dan weer goed gebruiken in de wereld waarin ik vertoef.»

HUMO Je bent nu vaak weg van huis.

EVENEPOEL «Ik zie mijn familie en vrienden minder dan vroeger. Dat klopt, maar ik hou heel veel telefonisch contact en probeer de dingen goed te plannen. Zodra ik vrije tijd heb, probeer ik met hen af te spreken en er het maximale uit te halen.»

HUMO Ik las dat je thuis soms heel veeleisend bent.

EVENEPOEL (lacht) «Ja dat kan voorvallen, zeker als ik echt gefocust ben. Dan ben ik een pietje-precies als het op mijn training of voeding aankomt. Als er dan iets te veel of te weinig op tafel staat, begin ik te zeuren: ‘Allee mama, ik had dat toch gevraagd.’ Nu, zo weten mijn ouders dat ik gefocust ben. Als ik me niet zo gedraag, dán zouden ze zich pas zorgen maken.»

HUMO Niet elke 19-jarige kan eisen stellen aan z’n ouders.

EVENEPOEL «Dat besef ik meer en meer. Tja, het zit in mijn karakter en het is ook mijn sterkte: die focus en vastberadenheid. Maar ik probeer er wel op te letten om niet te overdrijven (lacht).»

HUMO Jouw debuutjaar was ongelooflijk straf. Bevestigen in het tweede seizoen is vaak moeilijker. Ben je bang?

EVENEPOEL «Ik hoor dat riedeltje de laatste tijd steeds vaker (lacht). Maar: ik heb geen last van druk. Ik wéét dat het moeilijker zal zijn, maar dan is het gewoon zaak om harder te trainen en sterker te worden. Dan zullen de resultaten wel volgen, denk ik. Daarom is de winter ook zo belangrijk om een goede basis te leggen. Ik ga niet de fout maken van begin dit jaar toen ik wat overgewicht meesleepte. Ik heb goed op mijn gewicht gelet de voorbije weken, dat zou geen probleem mogen vormen.»

HUMO Jouw grote doel worden de Olympische Spelen in Tokio.

EVENEPOEL «Ik droom van een goed resultaat in zowel de weg- als de tijdrit. Ik mag toch dromen, niet? (lacht) Ik vind niet dat ik mijn ambitie moet verstoppen.

»Ook op het WK in Zwitserland vind ik een parcours op mijn maat. En in het voorjaar staat Luik-Bastenaken-Luik met stip aangeduid, in het najaar de Ronde van Lombardije. Vier grote doelen dus, al ga ik niet beweren dat ik ze ook ga winnen.»

HUMO Nog even over 2019. Eén van de mooiste beelden was jouw hand op de schouder van Philippe Gilbert na z’n val op het WK. Hij koerst in 2020 voor Lotto-Soudal. Ga je hem missen?

EVENEPOEL «Natuurlijk, de hele ploeg zal hem missen. Hij is een leider, een vaderfiguur, een oud-wereldkampioen, winnaar van vier monumenten.»

HUMO Ben jij iemand die in 2020 dan de rol van leider zal opnemen bij de ploeg?

EVENEPOEL (snel) «Neen. Phil heeft zo’n palmares, is zo’n leidersfiguur. Het is niet vanzelfsprekend om hem te vervangen. Het is niet omdat ik afgelopen seizoen enkele mooie wedstrijden gewonnen heb, dat ik nu de patron ben.

»Ik wil het de komende jaren wel leren, wat het is om een leider te zijn. Ik probeer te leren van elke ploegmaat en te stelen met mijn ogen.»

HUMO Jij verhuist dan toch niet naar Monaco. Heeft Philippe Gilbert daarin een rol gespeeld?

EVENEPOEL «Zeker. Hij heeft me uitgenodigd om een kijkje te komen nemen en heeft me voor een aantal dingen gewaarschuwd. Het leven is er echt helemaal anders, dus ik verhuis niet.»

HUMO Je zou er wel goed bergop kunnen trainen. Misschien verander je wat later in je carrière nog van mening.

EVENEPOEL «Neen, ik denk het niet: het leven is me er te mondain, zo ben ik niet. Ik ben gewoon ‘ne ket van Brussel’, een normale jongen. Ik doe liever niet al te speciaal en ben misschien wel een beetje timide (lacht).»

HUMO Volgt die ket van Brussel zijn ex-club Anderlecht nog?

EVENEPOEL «Ja. Ik wil ook andere sporten blijven volgen, en een voetbalmatch is soms leuk om de tijd te doden.»

HUMO Het gaat niet zo best met de club. Zie je het goed komen met ‘The Process’ van Vincent Kompany?

EVENEPOEL «Het zijn natuurlijk wel allemaal jonge gasten die er sjotten, ik heb met veel van die jongens nog samen gespeeld bij de jeugd. Ik zou zeggen: vergeet het kampioenschap voor dit seizoen. Probeer Europees voetbal te halen, en voor de rest is het vooral zaak om te leren uit de fouten, ervaring op te doen en volgend jaar vol voor de titel gaan.»

HUMO Als een voetballer goed speelt, wordt niet meteen gezegd: ‘Hij zal wel gedopeerd zijn’. In het wielrennen is dat anders.

EVENEPOEL (denkt na) «Tja, dat gebeurt. Na het WK had ik een foto gepost op Instagram en iemand reageerde in de zin van: die is gedopeerd. Botweg, gewoon in de comments. Dan denk ik: hoe durf je zoiets te zeggen? Je kent me niet eens. Mensen schamen zich nergens meer voor. Dat raakt me wel, ze oordelen snel en dat is niet fair.»

HUMO Het wielrennen sleurt natuurlijk een verleden met zich mee.

EVENEPOEL «Dat weet ik, maar dat is het verleden. Daar kan ik weinig aan doen: ik kom net piepen.

»Ik ben ervan overtuigd dat de sport nu cleaner is. Het beste voorbeeld zijn de prestaties van jonge renners. Tien jaar geleden was het niet mogelijk dat een neoprof de bloemen pakte in een grote klassieker, of dat een gast van 22 de Tour de France won. Dat is het beste bewijs dat talent vandaag belangrijker is geworden dan wat je pakt.»

HUMO In wielermagazine Bahamontes vertelde je dat bij de junioren al over jou werd geroddeld.

EVENEPOEL «Ja, dat gebeurde toen weleens. Er werd gezegd dat ik met een moteurke reed in mijn fiets, of dat het niet mogelijk was dat ik op die manier kon winnen zonder doping of bepaalde supplementen. Terwijl ik gecontroleerd word zoals elke renner. Ik weet dat ik alles puur natuur doe, dus laat ze maar praten, want ik weet wat ik voor mijn sport doe.»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234