null Beeld

Reportage: De wereld & ik –Jelle Rigole: No School, No Surfing

De vakantie loopt op zijn laatste benen, en ook ‘De wereld & ik’, één van de weinige zomerse documentairereeksen die de mosterd niet in het buitenland ging halen, maar ’m gewoon zelf fabriceerde, rondt vanavond af.

mke

Nog één keertje kunt u, samen met Sofie Peeters, bewonderend het hoofd buigen voor een Vlaming die zich in den vreemde inzet voor een betere wereld. Ditmaal reist ze Jelle Rigole achterna, een surfer die we op het eerste gezicht met ­Miami Beach zouden associëren – gebleekte dreads, kettinkje, gebronsde huid – maar die meestal in India vertoeft. Daar richtte hij zo’n tien jaar geleden een surfschool op voor kansarme kinderen, in de schoot van de ngo Sebastian Indian Social Projects. Tussen de golven kunnen ze even hun zorgen vergeten, al is het vertier niet helemaal vrijblijvend: wie zich inschrijft bij de Kovalam Surf Club moet ook naar school gaan.

Jelle Rigole «Kinderen naar school krijgen, is in het dorp Kovalam, en de vissersdorpen errond, echt een groot probleem. Dat heeft altijd, direct of indirect, met hun armoedige achtergrond te maken. Hun vaders werken bijna allemaal op vissersboten, maar de laatste jaren is het visbestand enorm teruggelopen. De schamele lonen die die mannen daar nog verdienen, geven ze meestal voor drie vierde uit aan alcohol. Echt, bij elk kindje dat in de surfclub aankomt, is het hetzelfde liedje: Papa fisherman? Yes. Papa drinking and beating? Yes. Die kinderen wonen in piepkleine huisjes bij hun ouders, maar willen ’s nachts natuurlijk niet in de buurt van hun dronken vader zijn. Dus vluchten ze het strand op, waar ze dan weer een gemakkelijke prooi vormen voor pedofielen, of met andere vormen van misbruik te maken krijgen. Of ze worden verleid om eens mee te gaan vissen en zo wat zakgeld te verdienen. Tja, dan krijg je ze ook niet meer naar school, natuurlijk.»

HUMO De ene helft van het jaar zit je in het kleurrijke India en de andere hier aan de grauwe Noordzee. Is dat contrast soms niet heel groot?

Rigole «Ja, in het begin was dat wel wennen. Het leven in India is heel extreem, hè. De ene dag gaat alles goed en de volgende dag is er plots iemand dood of hoor je dat er kinderen misbruikt worden in de plaatselijke school. Zware kost, hoor. Maar het is er ook prachtig: om vijf uur opstaan, in je eentje gaan surfen, terugwandelen met tempelmuziek in je oren en de geur van wierook in je neus... En dan ’s middags die kinderen de tijd van hun leven zien hebben in het water. Daartegenover is mijn leventje in België wel heel rustig, natuurlijk. Maar die stabielere omgeving is ook wel goed: tegen het eind van die zes maanden in India voel ik toch altijd dat mijn energie enorm geslonken is. En dat het dan beter is om eventjes afstand te nemen, waarna ik met des te meer energie kan terugkomen.»

HUMO Kom je dan, na een halfjaar in België, soms kinderen tegen die weer van het rechte pad zijn afgedwaald?

Rigole «O ja. Dat wringt natuurlijk wel, want je weet: als ik hier nu heel het jaar zou blijven, zouden die en die waarschijnlijk nog langer naar school gaan. Maar uiteindelijk moeten ze zelf iets van hun leven maken, hè. Wij geven ze de kans om toch alvast enkele jaren in een veilige omgeving op te groeien, vrienden te hebben, plezier te beleven... Om kind te kunnen zijn, kortom.»

HUMO Naar ’t schijnt noemen ze je daar in India ‘Mudiappan’.

Rigole «Klopt, ‘muddi’ betekent ‘haar’ en ‘pan’ is ‘man’. Dus ik heet daar eigenlijk ­‘harige man’. Maar het kan erger: een vriend had er nogal veel last van winderigheid door het pikante eten. Zelfs zo erg dat het hem de bijnaam ‘scheetman’ heeft opgeleverd. Geef mij dan toch maar ­Mudiappan! (lacht)»

undefined

http://www.kovalamsurfclub.com/

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234