null Beeld

Reportage: Het zijn maar woorden

TLC blijft in ons hoofd voor eeuwig en drie dagen de Amerikaanse meidengroep die ons op het hart drukte om geen ‘Waterfalls’ na te jagen. Omdat we toen netjes hun raad hebben opgevolgd, mochten we enkele maanden geleden de geboorte van TLC – de zender – meemaken. Tot nu toe stond TLC voornamelijk garant voor weinig verheffende reality shit zoals ‘Body Bizarre’ en ‘Sex Sent Me to the ER’. Maar daar komt vandaag verandering in met ‘Het zijn maar woorden’, het eerste TLC-programma van Vlaamse makelij.

mke


TLC - 21.00 - Het zijn maar woorden

Geen gênante seksblessures of afwijkende lichaamsvormen; wél een eenmalige reportage waarin actrice slash zangeres Amaryllis Uitterlinden uitzoekt of seksisme nu echt zo’n groot probleem is in Vlaanderen. Concrete aanleiding is de hashtag #wijoverdrijvenniet, die enkele maanden geleden hevig over de Twittertongen ging. Vrouwen deelden er hun dagdagelijkse ervaringen met vrouwonvriendelijk gedrag mee.

'Amaryllis Uitterlinden: 'Mannen zouden moeten leren aanvaarden dat 'nee' nu eenmaal 'nee' betekent'

HUMO Zag TLC een ervaringsdeskundige in jou, Amaryllis?

Amaryllis Uitterlinden «Nee, juist niet eigenlijk. Ik ben zelf – gelukkig – nog maar zelden met seksisme geconfronteerd geweest. Toen die golf van getuigenissen op Twitter op gang kwam, stond ik er dan ook een beetje naïef naar te kijken. Maar dat maakte me misschien de geknipte persoon om het eens van naderbij te onderzoeken. Net omdat ik er geen mening over had, kon ik onbevooroordeeld vragen stellen aan vrouwen die er wel al mee in aanraking zijn gekomen. We zijn ook nog een stapje verder gegaan: ik ben bijvoorbeeld zelf het nachtleven ingedoken of heel laat de metro in Brussel gaan nemen, om te zien of er plaatsen of tijdstippen zijn waarop vrouwen sneller met seksistisch gedrag te maken krijgen.»

HUMO Gewapend met een taser en een verborgen camera?

Uitterlinden «Met dat laatste wel, maar ik werd gelukkig nooit echt uitgescholden. Al ben ik er wél van geschrokken hoe weinig weerbaar ik eigenlijk ben. Tijdens zo’n steekproef in het nachtleven werd ik plots vastgegrepen door een man. Ik schatte mezelf altijd als een assertief persoon in, maar als puntje bij paaltje kwam, viel dat toch tegen.»

HUMO Eén van de problemen met het seksismedebat is dat grensoverschrijdend gedrag een subjectief gegeven is, of toch vaak zo geïnterpreteerd wordt.

Uitterlinden «Het is een feit dat de grens voor elke vrouw ergens anders ligt. Zelf heb ik er bijvoorbeeld weinig problemen mee om opmerkingen van me af te laten glijden. Als mannen op straat naar me fluiten, negeer ik dat ook gewoon. Maar ik kan me voorstellen dat sommige vrouwen het echt niet oké vinden om om acht uur ’s ochtends al nagefloten te worden, als een soort hond. Vaak wordt iets wat ogenschijnlijk als een onschuldig compliment begint, na verloop van tijd ook grimmiger. Op zich is er niets mis mee als een man een vrouw een complimentje geeft op straat. Maar als je als vrouw de boot afhoudt, en die man nog 10 meter gaat meewandelen en aandringen, wordt het meteen veel onaangenamer. Mannen zouden moeten leren aanvaarden dat ‘nee’ nu eenmaal ‘nee’ betekent. En dat je een vrouw met respect moet behandelen.»

HUMO Als je het zo zegt, klinkt het belachelijk evident. Wat helaas niet altijd het geval is.

Uitterlinden «Nee, dat werd me heel erg duidelijk toen we de uitersten van het seksismespectrum gingen opzoeken: vrouwen die met ernstige gevallen van grensoverschrijdend gedrag waren geconfronteerd. Eén van onze getuigen was daar op een bewonderenswaardige manier mee omgegaan. Ze was er net sterker uitgekomen – ik weet niet of ik het zelf zou kunnen. Mijn moeder is ook ooit een exhibitionist tegengekomen in het park. In plaats van te vluchten, is ze luid naar andere mensen beginnen te roepen: ‘Je moet eens komen kijken, wat hebben we hier, zeg!’ Dat had die man natuurlijk niet verwacht, waarop hij het zelf op een lopen zette.»

HUMO Die onthouden we!

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234