null Beeld

Reportage: Panorama: Chronische lyme

Over de ziekte van Lyme bestaat geen twijfel: ze wordt veroorzaakt door besmette teken van nog geen speldenkop groot en is te verhelpen met een simpele antibioticakuur. De meningen over de variant chronische lyme lopen iets meer uiteen onder artsen en andere experts: believers stellen dat de verantwoordelijke bacterie zonder behandeling jarenlang in het lichaam aanwezig kan zijn voor er sprake is van symptomen; non-believers zien chronische lyme als een verzamelplaats voor patiënten met onverklaarbare klachten. Annelies Staessens (28) behoort tot de eerste groep, zeker sinds ze in september vorig jaar zelf de diagnose chronische lyme kreeg – na een foute diagnose waardoor ze haar leven de laatste jaren on hold moest zetten.

Charlotte Vercruysse

Annelies Staessens «Na de tweede diagnose kwam er een voorbereidende fase van zes weken, omdat mijn lichaam te zwak was om meteen te beginnen met de antibioticakuren. Ondertussen zit ik in de laatste week van de eerste antibioticakuur en die is al heel heftig geweest. De dokter had op voorhand gezegd dat hij niet kon voorspellen hoe ik daarop zou reageren, en blijkbaar heb ik gewoon vette pech. Volgende week begin ik met de tweede kuur en die zou helaas nog erger zijn.»

HUMO Ben je daarna genezen?

Staessens «Vermoedelijk niet. Die twee antibioticakuren liggen vast, en daarna volgt een hele reeks onderzoeken om te zien hoe de bacterie reageert op de antibiotica, of er nog een volgende kuur nodig is, en zo ja, met welke antibiotica, enzovoort. De dokter rekent zo’n anderhalf jaar voor er verbetering merkbaar is, dus ik heb nog wel even te gaan.»

HUMO Hoe zijn de mensen van ‘Panorama’ bij jou terechtgekomen?

Staessens «Ik heb vorig jaar in ‘Hautekiet’ op Radio 1 gezeten, en zo zijn de makers op mijn blog terechtgekomen, waar ze mijn verhaal hebben gelezen. Ze hebben me toen gevraagd of ik zes maanden een videodagboek wilde bijhouden voor een reportage over chronische lyme, en hier zit ik nu.»

HUMO Heb je lang moeten twijfelen voor je ja zei?

Staessens «Niet echt. Ik vind het heel belangrijk dat er meer aandacht voor de ziekte komt, en ik weet ook dat ik niet alleen ben: er zijn nog zoveel mensen die lang moeten zoeken en afzien voor ze een juiste diagnose krijgen.

»Mijn familie en vrienden dachten er net zo over. De makers wilden niet alleen focussen op de ziekte, maar ook op mij als persoon, dus was het belangrijk dat mijn omgeving ervoor te vinden was. Voor hen is mijn ziekte ook een groot deel van hun leven. Mijn mama is er dag en nacht mee bezig – logisch, ze is mijn mama (lacht). Eind april doet ze mee aan een charity run ten voordele van chronische lyme, een initiatief waarvan ze zelf aan de wieg staat.»

HUMO Ben je achteraf gezien blij dat je het gedaan hebt – ook tijdens moeilijke momenten?

Staessens «Zeker. Soms was het inderdaad lastig, omdat het toevallig een slechte periode was. Ik zag er ook niet altijd even appetijtelijk uit (lacht), de reportage toont hoe het echt is. Ik wilde niet alles verbloemen, wat ik vaak wel doe: zeggen dat alles goed gaat, terwijl ik niet uit de zetel raak. Daarnaast was het ook een toffe ervaring om eens mee te maken hoe zo’n reportage tot stand komt, en was het een leuke ploeg om mee te werken. Zo hebben we ontdekt dat je, als je met een filmploeg naar de dokter gaat, meer uitleg krijgt. Dat moet ik dus vaker doen in de toekomst! (lacht)

»Ik ben vooral benieuwd naar het eindresultaat. Vrienden vragen mij of ik de aflevering al gezien heb, maar dat hoeft niet. Ik heb mijn fragmenten zelf gefilmd, dus tegen die inhoud kan ik alvast niets hebben. ’t Is ook ‘Panorama’ en geen op sensatie belust programma, wat toch een geruststelling is. Maar nu wil ik vooral dat het snel 26 maart is, de laatste dag van mijn tweede kuur (glimlacht).»

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234