null Beeld

Reportage: Vranckx: Alles op tafel - Cyprus

Wachten op vrede is soms als wachten op Godot, en dus bedachten twee programmamakers – die geenszins met Samuel Beckett te maken hebben – een tv-format om het vredesproces in bepaalde regio’s ietwat te versnellen. Met ‘Breaking Borders’ combineren Mariana van Zeller en Michael Voltaggio honingzoete conflictjournalistiek met de grootste realitytrend van de afgelopen jaren: het alomtegenwoordige kookprogramma.

Sofie Vanbecelaere

Grensoverschrijdende televisie op alle vlakken, want met hun culinaire vindingrijkheid openen de Portugese journaliste en de Amerikaanse kok het debat tussen broze, vaak enorm boze buren; inwoners van grensgebieden die elkaar veelal niet kunnen luchten.

Rudi Vranckx en de zijnen bleken helemaal te vinden voor deze fusionkeuken en leggen de komende vier zaterdagen ‘Alles op tafel’. Amuse-bouche van dienst is ‘Cyprus: Island of Hope’. In deze eerste aflevering delen Griekse en Turkse Cyprioten een maaltijd in Famagusta, ooit een populair vakantieoord, nu een verboden stad, bewaakt door het Turkse leger.

Jeroen Vissenaekens (eindredacteur ‘Vranckx’) «In de zomerperiode brengen we conflictreportages met een iets lichtere aanpak. Daarom bijten we ook de spits af met een reportage over Cyprus, een conflict dat in feite al achter de rug is, maar toch mensen met de neus op de feiten drukt, aangezien er elk jaar horden Belgische toeristen op strandvakantie gaan.

»De vraag die in deze reeks steeds gesteld wordt: kunnen de buren nog wel praten met elkaar? Ze moeten tenslotte samenleven.»

In het programma gaat Voltaggio, de kok van dienst, op zoek naar ingrediënten op de lokale markt, terwijl Van Zeller gasten van beide partijen bijeen probeert te krijgen. Dat kunnen zowel politieke actoren als gewone mensen zijn. Alles komt samen in een debat. Meestal begint de avond vrij rustig, maar al snel lopen de temperaturen hoog op.

undefined

'Samen eten is de ideale metafoor om mensen duidelijk te maken dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze denken' Mariana van Zeller en ­Michael Voltaggio

Michael Voltaggio «Ik was absoluut niet voorbereid op de emotionele rollercoaster die me te wachten stond. Eerlijk gezegd was ik zelfs nooit eerder geïnteresseerd in politiek. Maar ik denk dat dat de reden is waarom ze mij erbij gehaald hebben: om domme vragen te stellen (lacht).»

Mariana van Zeller «Het is wel nooit onze bedoeling geweest om een klant-en-klare oplossing te vinden voor de conflicten die we in beeld brengen. Ik zag dit vooral als een kans om twee volkomen tegenstrijdige visies op één verhaal op een unieke manier te belichten.

»Het samen eten brengt een dialoog op gang. Die gedeelde keuken was voor ons de ideale metafoor om aan de gasten duidelijk te maken dat ze meer met elkaar gemeen hebben dan ze denken. En gelukkig hielp ook de wijn om de tongen wat losser te krijgen.»

HUMO Volgende week staat Libanon op het menu, niet bepaald een toeristische bestemming.

Vissenaekens «Dat onderwerp konden we niet langer laten liggen. Libanon is een land waar op korte termijn veel kan veranderen. Iets minder licht verteerbaar dus, maar wel brandend actueel.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234