null Beeld

Reportage: Walking with Dogs

Waarom denken wij spontaan aan de voormalige Amerikaanse ambassadeur Howard Gutman als de woorden ‘park’, ‘op de loer’ en ‘hondjes’ achter elkaar worden gezet? Een onverwerkt jeugdtrauma, wellicht.

Tim Van Steendam

Volgens de documentaire 'Walking with Dogs', waar 'Koppen XL' vanavond mee uitpakt, zou de aanschaf van een hond kunnen helpen. Een dwergschnauzer of een Afghaanse windhond uit het asiel om onze diepste zielenroerselen aan toe te vertrouwen. Honden schijnen namelijk een therapeutisch effect te sorteren bij de eigenaar. Wat ook wonderen doet, is de opgewekte stem van beroemd dierenliefhebber Chris Dusauchoit. Wat denkt hij, als programmamaker, van het idee van documentairemaakster Vanessa Engle om in het Londense stadspark Hampstead Heath zomaar in het wilde weg mensen met honden aan te spreken?

Chris Dusauchoit «Ik heb enkele fragmenten van 'Walking With Dogs' bekeken en de opzet ervan intrigeert me wel. Vanessa Engle gebruikt de honden als aanleiding om over het leven van de eigenaars te praten. Het is natuurlijk een compilatie van de meest interessante ontmoetingen: een eloquente vrouwelijke dakloze, een man met een verleden als alcoholicus, een ex-gevangene... Het zijn stuk voor stuk ontroerende, menselijke portretten, eigen aan een BBC-documentaire. Ik ben er vrij zeker van dat een gelijkaardig werkstuk op een commerciële zender vooral zou inzoomen op honden met rokjes en de eigenaardige gedragingen van bepaalde eigenaars.»

HUMO Wat is er eigenlijk zo speciaal aan een hond?

Dusauchoit «De zorg voor een hond geeft je leven een andere wending. Ze vragen veel, maar ze geven veel meer terug. Een hond geeft zwalpende mensen een houvast, en is een uitstekende psychiater. Hij is nooit kwaad als je eens te laat thuis komt, hij is gewoon blij dat je er bent. Hij is altijd goedgezind en zal nooit oordelen. Hij is kortom, een kwispelende zenfactor.»

HUMO Vertrouw jij je honden Mira en Mona af en toe een geheim toe?

Dusauchoit «Ik ga er niet gezellig mee op de bank zitten kletsen, als het dat is wat je bedoelt, maar soms betrap ik mij er wel op dat ik een praatje met hen sla.

»Er zijn in dat verband twee soorten mensen: zij die een hond hebben en zij die geen hond hebben en er wat lacherig over doen. Ik behoor, zoals je wellicht al vermoedde, tot de eerste categorie.

»Af en toe kom ik eens een hondenhater tegen. Er zitten er zelfs een paar notoire op de VRT. Maar er zijn gelukkig meer liefhebbers. Toen ik in de begindagen nog als nobele onbekende voor de radio werkte en met mijn twee golden retrievers in het park ging wandelen, spraken mensen me gegarandeerd aan. Dat is een fenomeen dat alle hondeneigenaars zullen bevestigen: een hond verhoogt het sociaal contact.»

HUMO Zijn er grenzen aan dierenliefde? We denken aan geföhnde poedels en trendy chihuahuabuggy’s.

Dusauchoit «Dat lijkt mij een niet zo ongezonde uitwas van een onschuldige ingesteldheid.»

HUMO Heb je zelf al eens een vlechtje gestoken?

Dusauchoit (lacht) «Neen, ik beperk me tot een leiband en een kakzakverdeler.»

HUMO Herman Brusselmans organiseerde een heuse koffietafel voor zijn overleden hond.

Dusauchoit «Het siert de mens dat hij sceptisch is, maar als je zelf geen huisdier hebt, dan is het wellicht moeilijker om je daarin in te leven. Ik geloof absoluut dat een rouwceremonie voor een huisdier een helend effect kan hebben. Hij doet er niemand kwaad mee. Ik zou zelfs meer zeggen: Goed gedaan, Herman!»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234