null Beeld

Reportage: Zoo of love

‘Dieren in nesten’ houdt het voorlopig voor bekeken, maar Eén heeft al een waardige opvolger klaar: ‘Zoo of Love’.

vvp

Daarin krijgen we niet alleen weetjes over bedreigde diersoorten en mooie natuurbeelden, maar ook hartverwarmende verhalen van mensen die begaan zijn met het lot van één welbepaalde diersoort. De immer stralende Evy Gruyaert mag het dierencircus in goede banen leiden.

HUMO Wat mogen we van ‘Zoo of Love’ verwachten? Is het een reisreportagemagazine, een realityreeks of een wetenschappelijk programma?

Evy Gruyaert «Dat alles in één! De kernwoorden zitten al in de titel, hè: het gaat over dieren én over liefde. De koppels zien niet alleen het dier graag waar ze meter of peter van zijn, maar ook elkaar. En ook de wetenschappers, met wie ik vooral contact heb, houden van hun beesten.

»Het wetenschappelijke luik is overigens ook belangrijk. Daarin onderscheiden we ons van bijvoorbeeld ‘Dieren in nesten’. Chris Dusauchoit toonde wat er allemaal gebeurt achter de schermen van de zoo, terwijl wij druk aan een soort ark van Noach werken in de Antwerpse Zoo en in Planckendael.

»We hebben kweekprogramma’s opgezet samen met dierentuinen in de hele wereld. ’t Is een aspect van onze zoo dat niet zo vaak wordt belicht: ik wist niet dat ze daar zo intensief mee bezig waren.»

HUMO Jullie hebben mensen met een onvoorwaardelijke dierenliefde gezocht. Wat voor duo’s heeft dat opgeleverd?

Gruyaert «Heel uiteenlopende persoonlijkheden. We hebben een oudere dame en haar dochter, een homokoppel, een papa en zijn adoptiekindje, en ook twee toffe madammen die helemaal bezeten zijn van amfibieën: kikkers, salamanders, padden...

»Als het maar in en rond het water leeft en enigszins kan springen. In Nashville, in Amerika, hebben ze een modderduivel in het wild gezien, een reuzensalamander die tot 2,5 kilo kan wegen. In mijn ogen niet het prachtigste dier, maar zij vonden dat de max.

»Dat beest werd overstelpt met kusjes, het was hun lieverdje. En een ouder koppel dat jaarlijks een ooievaar op bezoek krijgt, spreekt erover alsof het hun kleinzoon is. Echt mooi.»

HUMO Heb je zelf een favoriet?

Gruyaert «Mooie dieren hebben een streepje voor bij mij. Ik heb het altijd al voor grote katachtigen gehad: die zien er gewoon zo tof uit! Maar ik ben ook fan van stokstaartjes, bijvoorbeeld, zulke grappige, dappere diertjes.

»Wat de dieren in ons programma betreft: een monniksgier of een kikkerachtige ziet er toch iets minder aimabel uit, hè? Het valt me moeilijker om lyrisch te doen over een pad dan over een giraf. (Snel) Maar niks tegen kikkers, hè! En ook niks tegen padden!»

HUMO De koppels mochten telkens de natuurlijke habitat van hun dier bezoeken. Enkele snoepreisjes kunnen meepikken?

Gruyaert «Nee, ik ben braaf in België gebleven. Ik vond het wel tof dat zij de kans kregen om ter plekke een kijkje te gaan nemen. Ze zijn er tenslotte al hun hele leven mee bezig. Ik zat ondertussen in de Zoo en in Planckendael.»

HUMO Ook leuk, toch?

Gruyaert (enthousiast) «Zeker! Iedere keer opnieuw bekroop me dat schoolreisgevoel van vroeger - een echte aanrader! Alleen mag je je boterhammekes met kaas niet vergeten, in aluminiumfolie gewikkeld, anders is het feest niet compleet, hè.»

HUMO Zullen we onthouden!

undefined

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234