Reportagereeks: Alloo in de buitenlandse gevangenis

Als alle programmatitels de lading zo goed zouden dekken, hoefden wij geen inleidingen meer te schrijven: ‘Alloo in de buitenlandse gevangenis’, waarvan VTM vanavond de tweede aflevering uitzendt, is exáct wat de titel aangeeft. Toch effe Luk bellen voor wat toelichting.

HUMO Alloo?

Luk Alloo «Ja, hallo, kun je mij goed verstaan? Ik zit hier op de luchthaven van Punta Cana in de Dominicaanse Republiek: over een halfuur vlieg ik naar La Paz in Bolivië, waar een Vlaamse gevangene die we volgen net is vrijgekomen – hij heeft daar een tijd voor een drugsdelict vastgezeten. In een nogal merkwaardige gevangenis, overigens.»

HUMO Vertel?

Alloo «’t Is daar een zelfregulerend systeem: aan de in- en uitgang is er bewaking, maar in de gevangenis zelf zijn er geen cipiers. Tweeduizend man zit er opgesloten, en ze moeten het onder elkaar zien te regelen: ‘Trek uw plan.’ Alle gevangenen mogen daar hun eigen winkeltje uitbaten, en eventuele vrouwen en kinderen zijn gewoon in de cel toegelaten. ’t Is allemaal nogal amateuristisch, maar toch ook wel heel innemend.»

HUMO Ik kan me voorstellen dat het niet in iedere buitenlandse nor zo goed toeven is.

Alloo «Zeker niet, nee. En wat het voor Belgische gevangenen vaak nog erger maakt, is dat ze ver van huis zitten – soms wel 10.000 kilometer – en dus amper bezoek krijgen van familie of vrienden. Ik heb mensen gesproken die zeven jaar geen enkel lid van hun familie hebben gezien: je moet je dat eens voorstellen. Enfin, het goeie weer maakt in een land als Bolivië wel wat goed.»

HUMO Het verbaast me dat je überhaupt hebt kunnen filmen in Latijns-Amerikaanse gevangenissen.

Alloo «Welja, maar in Bolivië hebben we wel eerst iedereen moeten omkopen – zo gaat dat daar. En in Venezuela, op het eiland Santa Margarita, zijn we zelfs undercover gegaan. Overal waar we niet betast zouden worden – met name: in onze onderbroeken – stopten mijn cameraman en mijn geluidsman en ik een GoPro’tje, of een uurwerk of balpen met een cameraatje erin. En dan hebben we simpelweg het bezoekuur afgewacht en zijn we binnengegaan. Een behoorlijk gevaarlijke onderneming, achteraf bekeken: ’t was ook daar een zelfregulerende gevangenis, zonder cipiers dus, en de rijkere gevangenen – meestal drugsbaronnen – werden daar door vijf of zes gewapende bodyguards bewaakt. Toen we op een gegeven moment zagen dat sommige van die bewapende kerels aan het drinken waren, kregen we echt schrik. ‘Kijk jongens,’ zei ik tegen mijn compagnons, ‘we hebben allemaal een gezin. We zijn nú weg’.

»Aan de andere kant van het spectrum heb je dan zo’n gevangenis als degene die ik in Noorwegen heb bezocht. Het Noorse systeem is wat mij betreft de Häagen Dazs van het gevangeniswezen. Als iemand in Noorwegen een misstap heeft begaan en hij komt in de bak terecht, dan gaat men hem terdege begeleiden, zodat hij alle kansen heeft om een job te vinden en volledig te re-integreren zodra hij uit de gevangenis wordt ontslagen. Als gevangene word je daar als een individu bejegend, als een méns, en dat loont: de recidive is in Noorwegen 13 à 14 procent; in België is dat 50 tot 60 procent.»

HUMO Is dit de laatste gevangenisreeks die je gaat maken, Luk?

Alloo «Weet ik niet. Er zitten op dit moment vier- tot vijfhonderd Belgen vast in buitenlandse gevangenissen, maar er zijn heel wat landen die ons tot nog toe geen toestemming hebben gegeven om in hun gevangenissen te filmen: dat triggert me wel. Langs de andere kant heb ik geen zestig jaar meer te leven, en is het dus zaak om heel bewuste keuzes te maken over mijn toekomst. Enfin, we zullen wel zien.»

HUMO Que sera, sera?

Alloo «Zo is het. Whatever will be, will be.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234