null Beeld

Reportagereeks: Arabische liefde

Voor hun nieuwe reeks ’Arabische liefde’ stelden Senne Dehandschutter en Majd Khalifeh (samen maakten ze al ‘Stateless’ en ‘Reis naar Marokko’) een even eenvoudige als ambitieuze vraag: als iedereen een liefdesrelatie zou beginnen met iemand van een andere cultuur, zou dat de wereldvrede bevorderen?

Hanne Van Tendeloo

Hun navorsing leidt hen in vijf afleveringen naar Libanon, Qatar, Tunesië, Palestina en Egypte. En aangezien Majd al van straat is – zijn vrouw heeft net als hij Palestijnse roots – was het Senne die de dates met Arabische vrouwen mocht versieren.

HUMO Die liefdesrelaties over de grenzen heen gebeuren natuurlijk al, zelfs op massale schaal. ‘Een vakantielief,’ heet dat dan.

Senne Dehandschutter «Klopt. En ik reken het zelfs tot de mogelijkheden in de meeste Arabische landen die Majd en ik hebben bezocht. Het is te zeggen: als Westerse vrouw zou je zeker een vakantieliefde kunnen beleven met een Tunesische of Libanese man. Maar een Westerse man die een Arabische vrouw probeert te versieren tijdens zijn vakantie? Dat ligt toch een stuk moeilijker. Daar zit het springlevende taboe van seks voor het huwelijk natuurlijk voor iets tussen. Dat heb ik trouwens in al die landen gemerkt: een interculturele of interreligieuze relatie, tot daar aan toe. Maar zodra het over trouwen gaat en de familie zich ermee bemoeit, gooit die andere achtergrond of godsdienst toch roet in het eten.»

HUMO Had je enige ervaring met Arabische meisjes voor je hieraan begon?

Dehandschutter «Nee. Voor ik Majd leerde kennen, had ik zelfs amper contact met de Arabische wereld hier in België. Ik heb nochtans vlak bij Arabische buurten gewoond, zowel in Brussel als in Antwerpen. Als ik door die straten liep, voelde ik me altijd wat op mijn ongemak. Maar wanneer ik nu met Majd door diezelfde straten loop, gaat er een nieuwe wereld voor me open.»

HUMO In de aflevering van vanavond ga je stappen met een vriendelijke Libanese, die zich vrijwillig opwerpt als jouw wing woman om contact te leggen met lokale schoonheden. Zelf heb je het er duidelijk lastig mee: je staat bijna te sterven aan die toog.

Dehandschutter «Het is daar ook zo hip. Ik ben de hippe buurten van Antwerpen gewend, maar in Beiroet is iederéén hipper dan hip. Probeer dan maar eens iemand te versieren! Nee, ik geef het toe: ik ben héél slecht in daten. Dat cheesy kantje van iemand versieren ligt me niet. In de Arabische wereld speelt dat cheesy gedoe zelfs nog méér dan hier. Daar zeggen mannen dingen als: ‘Ik verdrink in je ogen.’ Van zoiets gaan mijn tenen krullen.

»Tijdens de opnames was ik eens zo zenuwachtig, dat ik mezelf moed moest indrinken. Gevolg: ik verloor compleet het overzicht als regisseur. Plots was ik alleen nog bezig met: ‘Hoe moet ik dat meisje aanspreken?’ Niet meer met: ‘Zijn we hier wel mooie beelden aan het schieten?’ In Tunesië werd het nog erger. Daar klikte het plots heel goed tussen mij en een meisje. Toen werd het helemaal schizofreen: ‘Sta ik hier nu een documentaire te regisseren of ben ik een relatie aan het opbouwen?’ Dat waren de zwaarste momenten, maar tegelijk leverde het ook de mooiste fragmenten op.

»Het moeilijkste land om een date te versieren was ongetwijfeld Qatar. In één generatie tijd hebben de Qatarezen zoveel geld uit de grond gehaald, dat ze zijn geëvolueerd van arme nomaden naar steenrijke stedelingen met een skyline als die van New York. Nu bestaat 70 procent van de bevolking uit gastarbeiders en expats, waardoor de Qatarezen krampachtig hun eigen cultuur willen beschermen. Voor iemand die niet van geboorte Qatarees is, is het not done om met een Qatarese vrouw te huwen. Zelfs als ik wél moslim was, bleef het uitgesloten. De vrouwen liepen gewoon weg als ik hen wilde aanspreken. Nee, voor een egoboost moet je niet in Qatar zijn. Integendeel: voor het eerst in mijn leven heb ik ervaren hoe het voelt om als een arm negertje bekeken te worden (lacht).»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234