null Beeld

Reportagereeks: Axel opgelicht

Axel Daeseleire, de belangrijkste ambassadeur van ’t Stad, verlaat zijn geliefkoosde thuishaven de volgende weken even voor ‘Axel opgelicht’. In dat nieuwe undercovermagazine stort hij zich vrijwillig in de rol van prooi voor oplichters die het op nietsvermoedende toeristen gemunt hebben. Om dat gajes vervolgens keihard met hun wandaden te confronteren. Me iel Antwaarpe mor ni meh den Axel, of wat had u gedacht!

HUMO Stond je meteen te popelen toen VTM met het idee van ‘Axel opgelicht’ op de proppen kwam?

Axel Daeseleire «Nee, ik heb toch wel even getwijfeld. Niet het minst omdat ik dat nog nooit gedaan had, zo’n programma dragen gewoon als mezelf en niet als acteur. Maar ze vonden me daar blijkbaar de geschikte man voor. Al ging het allemaal ook weer niet zo vlot als ze me op voorhand verteld hadden (lacht). Met zo’n verborgen camera aan de slag gaan is toch nog iets anders dan op een set staan. ’t Is een heel aparte manier van televisie maken, die totaal nieuw voor me was.»

HUMO Je acteerervaring kwam vast van pas?

Daeseleire «Zeker, het is ook wel een vorm van acteren: ik moest overkomen als easy target, want ik was letterlijk het aas om oplichters te lokken. Dan kwam er zo’n kerel met een dure gsm leuren, en deed ik alsof ik heel geïnteresseerd was. Als Axel Daeseleire weet ik natuurlijk wel dat als ze je zo’n smartphone voor een spotprijsje aanbieden, er waarschijnlijk iets niet koosjer is. Maar ik hield me dan van de domme en liet me er zo één aansmeren. Daarna probeerden we te achterhalen waar die telefoons vandaan kwamen en confronteerden we die gasten met het feit dat het nepexemplaren waren. Vanaf dan kon het weleens bijzonder link worden. Zolang je je laat beetnemen, zit je in die kerels hun comfortzone. Maar zodra je begint te morren, weet je natuurlijk nooit welke reactie je mag verwachten. Die confrontaties waren, euh, niet bepaald mijn favoriete onderdeel van het programma (lacht). Eén keer is het bijna uit de hand gelopen: we wilden een kerel in Marrakech confronteren met een potje olie dat hij ons had aangesmeerd, tot hij onze verborgen camera – die blijkbaar niet zo goed verborgen was – in de gaten kreeg. Hij werd opeens woest en heeft zelfs iemand van onze crew bij de keel gegrepen. We stonden daar ook midden in een drukke soek en plots was elke Marokkaan die daar rondliep blijkbaar de beste vriend van die man. In nog geen drie tellen waren we volledig omsingeld door een stuk of dertig stevig uit de kluiten gewassen kerels die ons begonnen te bedreigen. Het is net niet tot een handgemeen gekomen, maar ik heb toch een lichte elleboogtik moeten incasseren.»

HUMO Ben je zelf al eens het slachtoffer geweest van een oplichter op reis?

Daeseleire «Ja, hoor. Zo heb ik me weleens een goedkoop kostuum laten aansmeren in Thailand. Dan kom je thuis, doe je dat één keer aan, blijkt dat zo comfortabel te zitten als een kartonnen doos en draag je dat nadien nooit meer.

»Tijdens mijn allereerste bezoek aan Thailand ben ik ook eens heel subtiel opgelicht, bijna charmant zelfs. Dat was met den Dré, een goeie vriend, die toen absoluut de tempel van de Lucky Buddha wou bezoeken. Daar zat toen een kerel die me zo ver had gekregen twee ringen te kopen, die daar zogezegd goedkoop waren maar bij ons in Antwerpen heel veel waard waren. Ik heb daar toen toch een flinke som voor neergeteld, maar bij thuiskomst bleken ze maar één zesde van die prijs waard te zijn. Sindsdien ben ik wel op mijn hoede, al ben ik er ook niet paranoia door geworden. Thailand, en zeker Bangkok, vind ik nog altijd de max! »

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234