null Beeld

Reportagereeks: Convoi Exceptionnel

De jeugd een zootje ongeregeld zonder idealen en waarden? Mooi niet! Bewijs daarvoor vindt u vanavond op Eén in de vierdelige reeks 'Convoi exceptionnel'. Daarin trekken drie Vlaamse studenten geneeskunde met een ambulance door Tanzania - die moeten ze afleveren bij een ziekenhuis in Arusha, in het noorden - en onderweg houden ze halt bij enkele Vlaamse ontwikkelingsprojecten.

mke

Toon Van Genechten en Sam Proesmans wilden wel even op onze rooster gaan liggen - Ben Gys, nummer drie en volgens het introfilmpje de ideale schoonzoon, kon er helaas niet bij zijn. Onze pech weer, natuurlijk!

HUMO Al wat bekomen van de reis, heren?

Sam Proesmans «Momenteel lijkt dat avontuur wel héél ver weg: we zijn volop met onze eindverhandeling bezig.»

Toon Van Genechten (zucht) «Saaie boel, hoor. Ik zou zo weer op reis vertrekken als ik kon.»

HUMO Met die reis naar Tanzania waren jullie niet aan jullie proefstuk toe.

Van Genechten «Klopt, Sam en ik hebben twee jaar geleden een soortgelijke reis naar Brazilië gemaakt. Daar zijn we toen door de Andes getrokken met een groep artsen, ook met een ambulance. Een geweldige ervaring, dus dat wilden we maar wat graag overdoen. We zijn sowieso avontuurlijk aangelegd: voor ons geen saaie zon-zee-strandvakantie.»

Proesmans «Onze gezamenlijke teller van avontuurlijke reizen staat nu op twaalf, en dan reken ik daar onze aparte trips nog niet bij.»

HUMO En hoe is nummer drie, Ben, erbij betrokken geraakt?

Proesmans «Er was genoeg plaats in de jeep, dus hij kon er nog wel bij (lacht). Nee, Ben is al sinds ons eerste jaar geneeskunde een heel goede vriend. En het was ook veel leuker om zo'n reis met z'n drieën te doen.»

HUMO Hebben jullie die jeep zelf omgebouwd tot een ambulance?

Van Genechten «Nee, zo handig waren we niet. We hebben wel zelf al het medisch materiaal verzameld voor in de ambulance. Daarvoor zijn we bij ongeveer elk Vlaams ziekenhuis gaan aankloppen.»

Proesmans «Dat viel tegen, hoor. De meesten stonden niet echt te springen om ons hun oude toestellen mee te geven.»

Van Genechten «We hebben het dan maar bij basismateriaal gehouden: ontsmettingsmiddelen, infuusmateriaal... Dat kunnen ze overal gebruiken.»

Proesmans «Uiteindelijk was het niet zo erg dat we geen dure toestellen mee hadden. Toen we onze ambulance gingen oppikken in de haven van Dar es Salaam, bleek die namelijk leeggeroofd. Meteen onze eerste kennismaking met de Afrikaanse corruptie die er nog steeds welig tiert.

»Om nog maar te zwijgen van de bureaucratische spelletjes die ze daar met buitenlanders spelen: honderden formulieren hebben we moeten invullen voor we onze jeep mochten meenemen. Terwijl we die daar gewoon wilden wegschenken, hè.»

Van Genechten «Of die keer dat we een boekenrekje in elkaar aan het steken waren in een schooltje. We waren nog maar begonnen, of daar stonden al drie pipo's van het ministerie van Werk die ons werkvisum wilden zien. Zoiets hadden we niet? Goed, dan moesten we meteen elk 50 euro cash betalen. Zulke situaties konden we gelukkig goed relativeren. We waren daar niet als idealistische wereldverbeteraars naartoe getrokken.»

HUMO Zijn jullie, behalve een paar illusies armer, toch een paar fijne ervaringen rijker?

Van Genechten «Natuurlijk! Met een jeep door de prachtige natuur rijden, langs zebra's en giraffen, en dat allemaal in het gezelschap van je twee beste maten... Zoiets vergeet je niet snel.»

Proesmans «En voor elke illusie die we daar verloren, kregen we ook een hoopvol stemmend voorbeeld terug, hoor. We hebben daar landgenoten ontmoet die zich al jaren inzetten voor hun ontwikkelingsproject. De overgave waarmee ze dat doen, daar konden we alleen maar veel respect voor hebben.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234