null Beeld

Reportagereeks: De blauwe gids

Vandaag gaat op VIER ‘De blauwe gids’ van start, een programma waarin Luc Haekens de wereld van de Belgische aristocratie verkent.

Noud Jansen

Eén van de geportretteerde edellieden is prins Simon de Merode: 34 jaar geleden als telg van het adellijke geslacht De Merode geboren in de champagnestreek, en sinds 2006 beheerder van het imposante kasteel in Westerlo dat al 23 generaties in handen is van zijn doorluchtige familie. In voortreffelijk, zij het van een licht accent voorzien Nederlands (‘Ah, u skrijft voor Umeaux’) wijst hij ons terecht voor het feit dat we hem zojuist met ‘monseigneur’ hebben aangesproken.

'Prins Simon de Merode: 'Meestal zeg ik neen tegen de televisie: ik ben bang dat ze ons als rare mensen zullen afschilderen. Maar Luc Haekens vertrouw ik.'

Simon de Merode «Simon is goed; die ‘monseigneur’ hoeft echt niet voor mij. Ik heb niks gedaan om die titel te verdienen, hè. En in de 21ste eeuw heeft zo’n titel feitelijk ook geen betekenis meer.»

HUMO Leidt u geen prinselijk leven?

De Merode «Ha! Wat is dat, denkt u: een prinselijk leven? Dat zou ik nu eens graag van u willen weten.»

HUMO Een wit paard, een gouden koets, huispersoneel in livrei?

De Merode «Die tijd is voorbij. Kijk, er zijn veel mensen die denken dat wij iemand in dienst hebben om ’s morgens onze schoenen te poetsen en het ontbijt klaar te maken – enfin, ze menen dat wij niks hoeven te doen. Maar dat is absoluut niet zo. Mijn gezin en ik leiden in feite een gewoon leven, we wonen alleen groter. Al is dat zeker niet altijd een meerwaarde. Ik heb dit kasteel geërfd van de generaties voor mij: ik voel dus een plicht om het te onderhouden en het niet te verkopen. Maar eenvoudig is dat niet, want er is veel geld voor nodig. Daarom organiseer ik verscheidene evenementen hier op het domein, zoals de Kasteelfeesten, die dit jaar voor het eerst in de winter zullen plaatsvinden, en de Coppa Classic Days, een groots evenement voor bezitters van oldtimers. En vooral ook het historische musicalspektakel ‘Historalia’ dat afgelopen zomer voor het eerst plaatsvond, en waar maar liefst 22.000 toeschouwers op afkwamen. We zijn nu al volop bezig met de tweede editie: met het schrijven van het script en van de muziek, en met het auditioneren van acteurs. En naast al die publieke activiteiten verhuren we het kasteel ook voor exclusieve evenementen en conferenties, of voor privéfeesten. Ik geef wel toe: we zijn niet de goedkoopste, want we vinden dat we al voldoende publieke activiteiten doen.»

HUMO U hebt soms beroemdheden te gast op het kasteel, niet?

De Merode «Ja, het gebeurt weleens dat het kasteel wordt afgehuurd voor een conferentie, en dat men vraagt of de gastspreker niet op het kasteel kan blijven slapen. Zo hebben we hier al Netanyahu te gast gehad, en Albert II van Monaco, en vorig jaar de premier van Georgië. Toen Netanyahu hier te gast was, werd het domein hermetisch afgesloten, en moesten wij zwijgen. Toen werd er geroddeld in het dorp, natuurlijk: de mensen dachten dat de koningin van Engeland hier was, of Obama

HUMO Vertel eens, waarom doet u mee aan ‘De blauwe gids’?

De Merode «Omdat ik Luc vertrouw.

»Wij krijgen wel vaker vragen van de televisie, maar meestal zeg ik neen: ik ben bang dat ze ons als rare mensen zullen afschilderen. Maar in het gesprek dat ik met Luc heb gehad, kwam hij mij voor als een eerlijk man, die een eerlijk portret van ons zal schetsen. Het is een win-winsituatie: Luc wilde in de wereld van de adel terechtkomen, en voor ons is het goeie reclame.

»Luc woont ook niet te ver van hier – in Scherpenheuvel, als ik me niet vergis – en hij verbouwt daar zijn eigen wijn. In mijn ogen ben je dan een goeie mens (lacht). U weet, ik ben in een heel klein dorpje opgegroeid, ik zat altijd in de bossen en op boerderijen, dus ik heb een goeie verstandhouding met mensen van het platteland.»

HUMO Ook met de inwoners van Westerlo, heb ik begrepen. Bij de koningschieting van de Sint-Sebastiaansgilde zou u zelfs een keer de hoofdvogel hebben afgeschoten.

De Merode «Dat klopt, ja. Maar ik denk toch dat daar veel geluk mee gemoeid was. Ik had twee of drie tripels van Tongerlo op voordat ik begon te schieten.»

HUMO Hebt u het accent van Westerlo al een beetje onder de knie?

De Merode «Ik begrijp het wel enigszins, maar spreken doe ik het nauwelijks. Enfin, misschien als ik er meer voor in de stemming ben.»

HUMO Na twee tripels van Tongerlo, bijvoorbeeld?

De Merode (grinnikt) «Voilà.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234