null Beeld

Reportagereeks: Hallelujaaah!

Matthias Schoenaerts binnendoen, een succesroman schrijven, meedoen aan 'Blokken' om vervolgens nadrukkelijk níét te lachen met de grapjes van Ben Crabbé: er zijn wel wat wensen die wij nog graag in vervulling zouden zien gaan voor we er het loodje bij leggen.

mke

Maar of we die wilde plannen ook daadwerkelijk durven uit te voeren? Nah... Alle respect dus voor theateracteurs Nico Sturm en David Dermez, u welbekend uit respectievelijk 'Wat als?' en 'Loslopend wild'. Zij stelden voor 'Hallelujaaah!', vanaf maandag op VIER, een zogenoemde bucket list of loodjeslijst op met maar liefst honderd dingen die ze nog wilden doen in dit leven. En werkten dat lijstje daarna punt voor punt af. Indrukwekkend, al zeggen we 't zelf.

HUMO Het concept van 'Hallelujaaah!' doet wat denken aan 'The Bucket List', de film met Jack Nicholson. Is dat ook waar jullie de mosterd zijn gaan halen?

David Dermez «Nee, het programmaconcept bestond al in Zweden, waar het ook effectief 'The Bucket List' heette. We hebben er wel onze eigen draai aan gegeven: zo vonden we het bijvoorbeeld belangrijk dat onze vriendschapsband – we kennen elkaar al meer dan twintig jaar – het uitgangspunt werd.»

Nico Sturm «Klopt. In de Zweedse versie werden gewoon twee cabaretiers bij elkaar gezet die zo veel mogelijk stoere en grappige dingen wilden doen. Terwijl het bij ons niet voortdurend lachen, gieren, brullen moest zijn. Onze wensen zijn ook niet allemaal even spectaculair. Twee vrienden brengen een ode aan het leven – dat was het opzet.»

Dermez «Die aanpak heeft ons lijstje ook heel gevarieerd gemaakt. Iets voor de hand liggends als uit een vliegtuig springen zit er bijvoorbeeld wel bij, maar er komen evengoed wat meer – hoe zal ik het zeggen? – 'poëtische' wensen aan bod.»

Sturm «Zo wilden we een keer écht chique gaan eten, maar dat vonden we dan op zich niet goed genoeg. Dus zijn we chique gaan eten in het gezelschap van twee honderdjarigen: op die manier wordt zo'n avond ook veel interessanter, hè. Dan zit je te genieten van een geweldige maaltijd, en krijg je ondertussen ook nog eens de levenswijsheid van die twee oude besjes voorgeschoteld. We hadden ook voor twee babes kunnen gaan, maar dat hebben we bewust níét gedaan.»

HUMO Een vrouw bodypainten en sushi eten van een rank vrouwenlijf dan weer wél.

Sturm «Tja, zo heilig zijn we nu ook weer niet.»

Maar we zijn zeker geen helden of getrainde durfals die even wat records gaan verbreken.»

Dermez «Maar dat maakt het voor de doorsneekijker ook wel herkenbaar, denk ik. Als je ons bijvoorbeeld te voet naar Scherpenheuvel ziet wandelen – de hele 56 kilometer – dan gebeurde dat ook effectief zonder training of voorbereiding.»

Sturm «En opgeven was op zo'n momenten geen optie. Dat was de regel: zodra iets op het definitieve lijstje stond, móést het ook worden uitgevoerd. Dat heeft ons wel een paar keer tot enige creativiteit genoopt. Zo was het één van onze wensen om in Las Vegas te gaan trouwen. Het plan was om daar gewoon een knappe vrouw aan te spreken: 'Hey, u ziet er wel leuk uit. Nog vrijgezel? Zullen we dan trouwen?' Maar zo'n vrouw zijn we dus niet tegenkomen. Of we hebben er geen durven aan te spreken, dat kan ook. Nogmaals: we zijn echt geen helden (lacht). Aangezien die wens wél op ons lijstje stond zat er niks anders op dan met mekaar te trouwen.»

HUMO Waren er ook wensen die achteraf eerder een vloek dan een zegen bleken?

Dermez «Meer dan één zelfs! Die tocht naar Scherpenheuvel zou ik bijvoorbeeld niet meer zo snel ondernemen. Dat was vooral psychologisch echt diep gaan.»

Sturm «En koud! Maar je kan natuurlijk moeilijk zeggen: 'Foert, het is maar tv, we stappen in onze auto, rijden even en gaan dan verder met filmen.' We wilden het echt helemaal goed doen.»

Dermez «Ook het bobsleeavontuur in St. Moritz zou ik niet meer overdoen. We mochten daar de Olympische piste afsleeën met een professionele coach. Meer dan anderhalve minuut duurde het niet, maar Jezus: wat een rit! De coach vroeg nadien of we niet nog een keer wilden, maar dat aanbod hebben we vriendelijk afgeslagen.»

Sturm «In één van de bochten op dat parcours, de horse shoe, onderga je een G-kracht van maar liefst 4,5. Als je weet dat ongetrainde mensen bij 5 het bewustzijn verliezen, kan je je wel iets bij onze toestand voorstellen. We werden gewoon platgedrukt, verschrikkelijk!»

Dermez «Of die blauwe hand die ik heb overgehouden aan het jetpacken (extreme watersport, red.). Ook geen lachertje!»

HUMO Euh, het was toch ook een beetje leuk, mogen we hopen?

Dermez (lacht) «Ja, natuurlijk!»

HUMO Dan is het goed.

Trailer:

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234