null Beeld

Reportagereeks: Het groot Brittannië van...

De voortreffelijke VPRO-reeks ‘Het België van...’ uit 2012, waarin bekende Belgen hun land voor Nederlanders mochten verklaren, krijgt vanaf zondag een vervolg in de vorm van ‘Het Groot-Brittannië van...’: zelfde concept, alleen het land verschilt.

Noud Jansen

In de eerste aflevering troont de socialistische politicus Ken Livingstone zijn Nederlandse invités door Londen, de stad waarvan hij tussen 2000 en 2008 burgemeester was. In de vijfenveertig minuten die hem door de VPRO zijn gegund, wil ‘Red Ken’ vooral het – in zijn ogen – grandioze falen van zijn conservatieve opvolger Boris Johnson aanschouwelijk maken. En wanneer wij hem aan de lijn krijgen, gaat hij daar vrolijk mee door.

'Ik ben nooit burgemeester geworden om rijk te worden'

Ken Livingstone «In het weekend waarop Boris voor het eerst aankondigde dat hij burgemeester van Londen wilde worden, in 2007, hebben mijn adviseurs en ik al de columns doorgenomen die hij gedurende de voorgaande tien jaar voor The Spectator en The Daily Telegraph had geschreven. Na afloop waren we er allemaal van overtuigd dat Boris, mocht hij burgemeester worden, een keiharde rechtse agenda zou voeren. Dat was wel het minste wat je kon verwachten van iemand die dat soort hard-line thatcheriaanse prietpraat verkocht. Maar we hebben ons schromelijk vergist: in de zeven jaar dat hij nu burgemeester is, heeft Boris weinig meer gedaan dan projecten afgewerkt die onder mijn bewind waren opgestart. Hij heeft geen énkele nieuwe metrolijn aangelegd, terwijl de bevolking van Londen toch gestaag blijft groeien. En evenmin heeft hij betaalbare nieuwe huizen of appartementen laten optrekken, met als gevolg dat het voor normale, werkende inwoners van Londen alsmaar moeilijker wordt om niet te verpauperen – de huurprijzen gaan door het dak.

»Hij heeft een wekelijkse krantencolumn, en onlangs heeft hij enkele maanden uitgetrokken om een boek over Churchill te schrijven. Waar haalt die man de tijd? Ik beschouwde mijn burgemeesterschap als een 24/7-job! Het enige waar ik nog weleens tijd voor vrijmaakte, was een avondje thuis met mijn vrouw en mijn kinderen (Thomas en Mia, nu twaalf en tien, red.). Boris misbruikt zijn burgemeesterschap om zichzelf te promoten: hij wil David Cameron opvolgen als leider van de Tory’s, en op termijn premier worden. Niet dat hij ervan droomt als premier iets te verwezenlijken, hem gaat het enkel om het premier zíjn.

»Ik zal je één ding vertellen: wie er ook burgemeester van Londen wordt in 2016; hij of zij zal snel en drastisch moeten handelen, of anders is Londen binnen de kortste keren onleefbaar.»

HUMO Waarom stelt u zich niet nog eens kandidaat voor het burgemeesterschap?

Livingstone «Te oud: ik word 70 in juni. Nee, ik doe wel nog veel werk voor de Labourpartij – ik ga vaak spreken op meetings, en zo – maar verder houd ik het bij mijn rol als huisman. Mijn vrouw is druk bezig met een postgraduaat, en ze hoopt binnenkort haar carrière voort te zetten als lerares. En dus ben ik degene die op de kinderen past, de hond uitlaat en de boodschappen doet.»

HUMO Het verraste me dat u in een klein rijhuis woont in een bescheiden volksbuurt. Van een oud-burgemeester van London zou je verwachten dat hij een riante villa in een bosrijke buurt betrekt.

Livingstone «Het huis is groot genoeg voor ons, en we hebben een leuke tuin: waarom zou ik een villa in een dure wijk kopen, en mezelf met hoge schulden opzadelen? Ik ben nooit burgemeester geworden om rijk te worden, maar om iets te verwezenlijken: dát geeft je pas een gevoel van voldoening. Iemand als Tony Blair bezit tientallen miljoenen ponden, maar iedere keer wanneer ik hem de hand schud, denk ik: ‘Vriend, jij ziet er niet bijzonder gelukkig uit.’ Tijd maken voor je vrienden en je familie: dát maakt een mens gelukkig. Rijkdom niet.»

HUMO En u bent een gelukkig mens?

Livingstone «O ja, heel zeker. Het enige in mijn leven waarover ik echt teleurgesteld ben, is dat ik nooit premier ben geworden. But then: er zijn niet al te veel mensen die kunnen zeggen dat ze ’t wél ooit zijn geworden.»

Meer over

Reageren op een artikel, uw mening ventileren of een verhelderend inzicht delen met de wereld

Ga naar Open Venster

Op alle artikelen, foto's en video's op humo.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar redactie@humo.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234